Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 28 ianuarie 2013

Și a fost Povesti din Lumea Mare cu bloggerii de travel

Emoții - mari. Povești - multe. Atmosfera - ca-ntre prieteni. Așa s-ar rezuma a 29-a ediție a evenimentului "Povești din LumeaMare", care a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie, la elegantul Finnish Cocktail & Club, din Centrul Vechi al Bucureștiului. Peste 80 de împătimiți ai călătoriilor s-au adunat într-o zi diabolică de iarnă pentru a-i vedea, a-i asculta și, de ce nu, pentru a fi inspirați de 11 bloggeri de travel (printre care și subsemnata), jumătate dintre autorii celor mai citite și iubite 22 de bloguri de călătorii din România.

Ce s-a întâmplat la finele unui ianuarie geros, chiar în inima Capitalei? Apăi, e de povestit, dragii mei, așa că așezați-vă confortabil, ca să dăm drumul aducerilor aminte!

panorama povesti cu lumea mare

povesti cu lumea mare editia 29

Cătălin de la TravelBadgers a "spart gheața" cu amintirea primei lui ieșiri în lume pe cont propriu, la nici mai mult, nici mai puțin de... 5 ani. Fugise de la grădiniță, în București! Clar, o aventură pe cinste pe care sigur n-o va uita niciodată.

După Cătălin, la microfon am urmat eu. Am făcut o scurtă pledoarie pentru Băile Herculane, cea mai frumoasă stațiune din Europa în secolul XIX, am amintit, pe scurt, de pagina de Facebook și de secțiunea "Călătorul Săptămânii" și le-am recomandat tuturor celor prezenți ca a doua zi, duminică (27 ian), să facă o vizită la "Castelul Țepeș" din București, deschis în mod excepțional atunci, căci altfel se vizitează doar de două ori pe an. În timpul scurtei luări de cuvânt am fost însoțită de câteva imagini frumoase din România, pe care câțiva dintre voi le știți deja, de la articolul aniversar de 2 ani de Hai la Bord. Și, ca un căpitan de vas care se respectă, i-am "furat" lu' tata... chipiul marinăresc:D.

anda hai la bord lumea mare anda hai la bord lumea mare anda capitanul de vas hai la bord anda capitanul de vas hai la bord

Pentru mine, acest eveniment a fost și ocazia perfectă de a-i cunoaște pe Marius de la HoinariRomâni și pe Lucian Hirsu, doi împătimiți călători cu care am tot schimbat replici prin grai virtual, dar niciodată nu ne întâlniserăm în realitate. Mă bucur că v-am cunoscut și sper ca altădată să stăm mai mult la povești. 

După mine, i-a venit rândul inegalabilului Cezar de la ImperatorTravel, care a stârnit puternice hohote de râs relatând prima sa incursiune în Italia, de la obținerea vizei până la deghizarea sa într-un "italiano vero". Savuros!

Apoi a apărut Iulian Sârbu (Trans-Ferro). Nu din public, așa cum ne-am fi așteptat, ci prin Skype, de undeva din Europa. Era plecat de 22 de zile din România, într-un tur cu trenul pe bătrânul continent, și ne-a spus că apreciază mai mult drumul în sine, decât destinația. O interesantă viziune, aș spune!

iulian sirbu skype lumea mare


Alex (Turistu.ro) ne-a povestit cum a plecat singur în Amsterdam și cum tot singur s-a întors, dar nu înainte de a dormi în gară la Bruxelles, de a fi trezit și scos afară, de a povesti vrute și nevrute cu Luke din Los Angeles și două fete din New York și de a lua parte, pe neașteptate, la o mică încăierare. Morala? Hai să fim și precauți în călătoriile noastre, nu doar visători și naivi că nimic rău nu ți se poate întâmpla în vacanță!

Alexandra de la Blogul de Călătorii ne-a încântat cu poze de pe munte, din luna de miere prin Europa (despre care am povestit în septembrie, anul trecut) și de la inedita ședință foto în rochie de mireasă și rucsac, pe TransAlpina. Ah, și pentru câteva momente a fost la rândul ei un veritabil căpitan!Laura și Bogdan ne-au relatat pățania din Gibraltar, când au fost atacați de maimuțe și unde s-au rătăcit într-o țară extrem de mică, pentru că au luat-o pe un drum care... nu exista pe hartă! Cunosc sentimentul...:D Noroc cu o gașcă de chinezi, "care habar n-aveau unde se află, dar știau de unde au venit" și care i-au îndrumat spre obiectivul căutat - un tunel, unde odată ajunși n-au avut parte de liniște, căci în interior sunt tot felul de senzori care se activează dând drumul unor rafale de false trageri de armă. O amintire pe cinste!

Lucian de la Ici-Colo ne-a povestit despre călătoriile "altfel" pe care le face, integrându-se în comunitățile locale, savurând muzica și gastronomia specifice unui anumit loc. Astfel a ajuns să ne spună și de chhang - un fel de bere-țuică-ceai, care se bea cu pai. Rima a fost intenționată, bineînțeles:D

Cea mai apreciată cuvântare, recompensată cu un bilet de avion spre Lisabona, oferit de TAP Portugal, i-a aparținut Claudiei, de la MeetSun. Ea ne-a povestit despre un maraton la care a participat în Retezat, unde în loc de pauze de respiro, ea lua pauze de... pozat. Flori. Au urmat apoi ore întregi de căutat denumirile speciilor pe care le-a fotografiat, dar așa s-a născut o nouă pasiune. Claudia a însuflețit întreaga audiență cu povețele sale, dintre care una a fost exact pe gustul meu: e mai bine să fii un turist într-un oraș mic, unde ești un străin și trebuie să te integrezi printre localnici. Nu trebuie să bifezi obiective turistice importante, dar lecția de viață cu care te întorci acasă este neprețuită.

Gabriela de la Viajoa ne-a prezentat proiectul frumos al celor 5 fete cucuiete, care iubesc călătoriile și văd aceeași lume, dar cu alți ochelari. Gabi ne-a invitat să descoperim favelele din Brazilia, un fel de mahalale care nu sunt exilate la marginea orașelor, ci în care poți nimeri chiar imediat după colțul unei reședințe luxoase.

În încheiere, au vorbit fetele de la TravelGirls - Narcisa și Loredana. Ele ne-au demonstrat că, practic, nu ai nicio scuză să nu călătorești. Motive ca "nu am bani", "nu am chef", "nu am cu cine" sau "nu am timp" sunt doar scuze. Dacă vrei să cunoști lumea, trebuie doar să ai curaj să ieși din casă. Mai multe detalii despre acest subiect, pe larg, pe site-ul fetelor.


Pe lângă poveștile savuroase și sfaturile prețioase, am mai plecat cu ceva acasă. Toți marii călători și povestitori au primit o diplomă de merit...


diploma lumea mare


...și o mare parte din public a primit cărți și sticle de vin, iar o norocoasă chiar un bilet spre Lisabona, unde presupun că va merge alături de Claudia, de la MeetSun.

Nu vă las să debarcați până nu rețineți asta: când auziți de întâlniri organizate de cei de la LumeaMare, e musai să participați! Nu de alta, dar ratați o porție delicioasă de povești, care ar satisface și cel mai exigent ascultător!P.S. Mulțumesc lui Marius de la HoinariRomâni pentru pozele 3 și 4, Ioanei de la Viajoa pentru pozele 5 și 6 și Alexandrei de la Blogul de Călătorii pentru poza 8.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!