Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 ianuarie 2013

Buzias, de la 2 la 4 stele

Cine ar fi crezut acum aproape 700 de ani, când Carol Robert de Anjou menționa pentru prima dată în istorie Buziașul, că o așezare mică dintr-o câmpie prea mare va avea un hotel de 4 stele, un parc unic în Europa și la doar 128 m altitudine se va lăuda cu aerul de munte specific înălțimilor de 800-1000 m? Probabil, dacă nu era Moș Bâzieș, singurul localnic din sat care avea apă bună de băut, nimic din tot ce avea să urmeze, nu s-ar mai fi întâmplat. Căci în ciuda aerului încărcat cu o concentrație de aeroioni negativi cu mult peste medie, a investițiilor SIF Transilvania sau a parcului cu colonadă, ceea ce a făcut din Buziaș o stațiune balneară chiar din 1811 au fost apele minerale din curtea moșneagului.

Aceasta este povestea unui oraș cu puțin peste 7.500 de locuitori, pe care îl consideram dedicat exclusiv turismului social. Mi-am dat seama, în a patra zi din infotripul balnear "Să redescoperim România", că mă înșelasem. Buziașul poate fi atractiv atât pentru oamenii de afaceri care-și pot muta, temporar, biroul la doi pași (efectiv!) de un colț de natură, pentru tinerii preocupați de sănătatea lor, pentru orășenii disperați să evadeze, măcar pentru un week-end, din orașele sufocante sau pentru călătorii "de profesie" care vor să cunoască locuri noi și deosebite.

Dacă v-am convins că merită să aflați mai multe, haideți cu mine în singura stațiune cu profil cardio-vascular din vestul României!


Pentru mine, Buziașul este fratele mai mic al Băilor Herculane și al Băilor Balvanyos, pentru că împrumută de la fiecare cel puțin o trăsătură definitorie. Cu Herculane este înrudit prin aerul de munte resimțit la altitudini joase și pentru apetitul pe care l-a stârnit în rândul austriecilor, iar cu Balvanyos este rudă prin existența mofetelor.

Dar poate că nu contează prea mult cum este pentru mine sau cum văd eu această stațiune; cred că am lăudat-o destul la poveștile despre obiectivele sale turistice: parcul și avionul. Pentru că o apreciez foarte mult și pentru că îmi doresc să fie inclusă în viitoarele tale vacanțe, haide să vedem de ce ar trebui tu să vii aici:


* Dacă ești om de afaceri sau organizator de evenimente...

...ia în considerare Buziașul. 6 milioane de € s-au investit, prin SIF Transilvania, pentru a transforma fostul hotel de 2 stele "Buziaș" într-un splendid complex de 4 **** dedicat segmentului MICE*, cu 90 de locuri de cazare (43 camere duble+2 apartamente), cu o sală de conferințe elegantă și dotată cu tot ce trebuie (aprox. 300 de locuri), cu un restaurant de 70 de locuri, terasă de 400 m, parcare și WI-FI gratuit. Asocierea evenimentului tău cu această locație este cu atât mai nimerită, pentru că hotelul "Phoenix" întruchipează simbolul stațiunii, prezent pe toate siglele Buziașului de 200 de ani încoace (vezi prima imagine din articol). În octombrie 2012, pregătirile pentru inaugurarea hotelului erau pe ultima sută de metri, așa că-ți poți face o idee despre cum va arăta "Phoenix-ul":

hotel phoenix buzias camera hotel phoenix buzias inainte de amenajare sala conferinte hotel phoenix buzias

Sugestia mea, în special pentru organizatorii de evenimente, este punerea accentului pe apropierea de parcul stațiunii, vis-a-vis de care se află hotelul. Cred că orice orășean va simți nevoia să mai ia o gură de aer curat din când în când și să-ți deschizi laptopul sub un platan plantat în 1821 va fi o încântare pe gustul oricărui invitat.


* Dacă ești în căutarea relaxării supreme...

...hotelul "Parc" este de tine! De la piscina interioară la masaj sau saună, centrul spa te așteaptă cu apele încălzite și personal calificat. Ce sumă trebuie să rezervi pentru un răsfăț ca la carte? Vezi în prima imagine de mai jos. Cotat la 3 stele și renovat în perioada 2006-2008, hotelul este un mamut, dispunând de 280 de locuri de cazare, dispuse pe 3 corpuri. Dacă locuiești în vestul țării, un week-end la Buziaș poate fi exact de ce ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile după o săptămână grea, așa că și un somn bun este garantat, stațiunea fiind una liniștită. Dacă ești genul activ, seara, în restaurantul cu o capacitate de 300 de locuri sau pe terasa sa, relaxarea poate continua chiar și prin dans:


tarife hotel parc centru spa piscina hotel parc buzias hotel parc buzias camera hotel parc buzias


* Dacă vrei să previi, nu să tratezi...

...tot la hotelul "Parc" trebuie să ajungi. Așa cum povesteam în octombrie, aici am descoperit o mofetă (le mai știi pe alea din Băile Balvanyos, nu?) "ținută în frâu", adică nivelul de CO2 este ajustabil (foto stânga). Că de ținut altceva în frâu, cam greu, căci mofetele sunt recunoscute ca viagre” naturale:D. 

Tot la "Parc" îți poți afla vârsta biologică, în funcție de grosimea/dilatarea arterelor. Magicianul care reușește această performanță este un instrument care se numește, simplu, arteriograf (foto dreapta). Nu te aștepta să fie ceva dureros, scârbos, de speriat. Toată procedura se aseamănă foarte bine cu o banală luare de tensiune. Eu am spus “pas” aflării adevărului dureros, dar o colegă, curioasă din fire, a aflat că deși buletinul arată 24 de primăveri, organismul se resimte ca la 34!


mofeta hotel parc buzias
arteriograf hotel parc buzias

* Dacă vii ca simplu turist...

...nu rata singurul parc din stațiune, care este unic în Europa, servește ceva bun la bord, la propriu - într-un avion, fă cunoștință cu iguana din holul hotelului "Parc" sau vizitează celebrele crame de la Recaș, la 27 km distanță. Dacă ți se pare prea puțin pentru o vizită dedicată doar Buziașului, ia în calcul orașul când pleci spre vest sau la întoarcere, pentru o ultimă oprire înainte să ajungi acasă. Aeroportul din Timișoara este la doar 45 de minute, iar Serbia e la numai 70 km distanță!

arcada parc buzias
interior avion buzias

* Dacă ai nevoie de tratament...

...în special pentru afecțiuni cardio-vasculare și dacă nu te poți acomoda la altitudini mari, Buziașul este exact ceea ce cauți. Medicii sunt tineri, în frunte cu directorul medical Cristian Bodescu, iar tot centrul de tratament  de la hotelul "Parc" este modern și nu te face să te simți ca un pacient. Mai pe șleau, nu miroase a spital! Iar izvoarele din parc sunt lăudate pentru calitățile lor curative de prea mult timp, așa că sigur o să-ți facă și ție bine.

Pentru turismul social, hotelul Timiș de 2 ** , imediat lângă hotelul "Parc" și izvorul Fenix, sau hotelul Silvana, pe 8 nivele, situat vis-a-vis de avionul din parc, sunt cele care acceptă în cea mai mare proporție rezervări prin CNPAS. Multă sănătate!Indiferent de motivele care te vor aduce la Buziaș, sper din toată inima că o să te simți bine. Eu am trecut prin stațiune de câteva ori până acum, ba chiar am dormit o noapte la hotelul "Parc", și nu a fost dată în care să nu-mi doresc să mă întorc. Buziașul este liniștit, poate cu o liniște prea asurzitoare pentru o bucureșteancă, dar cred că farmecul său constă și în această relaxare care te cuprinde cum pășești pe teritoriul orașului bănățean. Cumpărături se pot face la Profi, situat la strada principală, iar dacă vrei să ajungi cu trenul aici, nu e nicio problemă sau... ar fi una: gara este în afara orașului. Dar numa' bine începi sejurul cu o înviorare și ești sigur că nopțile nu-ți vor fi deranjate de șuieratul prelung al vreunui tren!*MICE=Meeting, Incentive, Convention, Exhibition
surse foto: arhiva personală, buzias.ro (foto 1, 7, 8), consilierturism.ro (foto 4), Diana Scarlat (Jurnalul.ro - foto 10)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!