luni, 29 octombrie 2012

Bu-hu-hu! Halloween made in Romania

Cea mai "mortală" sărbătoare din an e celebrată, de ceva vreme, și pe meleaguri autohtone, ceea ce nu mă miră chiar deloc, având în vedere că suntem strămoșii lui Dracula. De fapt, Halloween-ul ne vine ca o mănușă. Cu vârcolacii ne luptăm demult, cimitirile ne sunt, pentru mulți, vecine de bloc și de la Twilight încoace, tuturor ne plac vampirii. Și tot noi facem haz de moarte! De aceea, nu e deloc întâmplător că nu ducem lipsă de locuri numa' bune de speriat sufletele inocente. Muhahaha!!! Unele sunt chiar obiective turistice, altele ar putea fi, dar toate sunt perfecte pentru o noapte de groază marca Halloween.

Anca de la 1001 Călătorii s-a gândit deja la câteva locuri care-ți dau fiori pe șira spinării, dar care, în același timp, te impresionează prin frumusețe: conacul de la Florești, castelul Bran, cimitirul Bellu, fabrici abandonate, Gara Progresul, Mănăstirea Chiajna. Eu vin cu alte 4 ponturi unde poți să te sperii... de bunăvoie, la noi în țară. 

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Al doilea cel mai frumos parc din Romania

Buziașul, pentru mulți români, e doar un oraș banal din cel mai extins județ al țării. Pentru austrieci, însă, era un colț de rai, de unde nu s-ar mai fi dat duși. Ei au transformat un parc obișnuit într-o grădină de vis de care, ce să vezi?, m-am îndrăgostit lulea! Putem presupune că eu sunt mai impresionabilă din fire și, prin urmare, parcul a avut o misiune ușoară în cazul meu. Dar eu sunt sigură că nimeni nu poate rezista unui parc unic în Europa!

parc buzias

joi, 25 octombrie 2012

Lectie de viata la Sinagoga Neologa din Brasov

La poalele Tâmpei, într-un cotlon dintre două clădiri înalte, se ascunde o comoară pe care nici crunții naziști n-au reușit să pună mâna. Luni dimineața, pe 22 octombrie 2012, eu am avut onoarea s-o descopăr, mai splendidă ca niciodată. M-a impresionat aproape până la lacrimi și sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să o cunosc. Numai eu și doamna de la secretariat, în mijlocul unui lăcaș de cult foarte primitor, strălucind a puritate și a speranță... Sinagoga Neologă din Brașov a devenit unul din locurile mele preferate din România!

interior sinagoga neologa brasov

miercuri, 24 octombrie 2012

Probably, the best city in the world! (guest-post)

Brașov, firește :) 

Pentru că este orașul meu preferat și, când vreau să-mi reîncarc bateriile, este singurul loc în care fac asta. 

Pentru că îmi place în mod special să-l vizitez vara, într-o sâmbătă sau duminică, cu cer senin și soare, când cartierele vechi dorm și e liniște pe străzi. Îmi plac și zilele în care e târg și forfota politicoasă a oamenilor.

piata sfatului brasov

marți, 23 octombrie 2012

SRR: Ziua 6 si 7 - Sangeorgiu de Mures, Brasov, Predeal

Penultima zi din infotripul balnear "Să redescoperim România" a fost și cea mai lungă. Aproximativ 9 ore ne-a luat ca să ajungem din Băile Felix la Brașov, dar peisajele frumoase de pe drum ne-au ținut companie și timpul a trecut destul de repede. Totuși, oricât de faine au fost locurile prin care am trecut, suntem oameni și de o pauză aveam nevoie, așa că am poposit, la prânz, în Sângeorgiu de Mureș, la Apollo Wellness Club & Spa.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

SRR: Ziua 5 - Baile Felix si Oradea

Azi au fost 26 de grade în Băile Felix, deși ultima dată când am verificat era 20 octombrie. A fost o zi plină, în care am vizitat 6 hoteluri și 2 ștranduri, ca spre după-amiază să urcăm la bordul unui city-tour prin Oradea. Căldura nu se diminuase defel, dar orașul străbătut de Crișul Repede este pitoresc și când îl bate soarele-n cap, și când mai toate clădirile istorice sunt în renovare, și când participanții la infotripul balnear "Să redescoperim România" sunt extenuați de atâtea frumuseți. Da, turismul e frumos și cine n-ar vrea să se tot plimbe și să descopere chestii faine, dar suntem și noi oameni... Eh, suntem azi obosiți, dar mâine vom fi bucuroși că am mai văzut o stațiune în plină dezvoltare și un oraș numa' bun de lăsat la graniță - face o impresie plăcută străinului de-abia intrat pe pământ românesc.

SRR: Ziua 4 - Buziaș și Băile Felix

A venit și vinerea, care m-a prins tot în Buziaș, la hotelul de 3 stele “Parc”. Aici am descoperit o mofetă (le mai știi pe alea din Băile Balvanyos, nu?) "ținută în frâu", adică nivelul de CO2 este ajustabil. Că de ținut altceva în frâu, cam greu, căci mofetele sunt recunoscute ca viagre” naturale:D.


mofeta hotel parc buzias

vineri, 19 octombrie 2012

SRR: Ziua 3 - Baile Herculane si Buzias

Joi, 18 octombrie, am pornit în explorarea Băilor Herculane și, pe după-amiază, am ajuns în Buziaș. 

Ieri m-am reîndrăgostit de orașul lui Hercule. Cu asemenea panorame de la hotelurile Roman și Afrodita, nu are cum să nu-ți placă stațiunea care era odată considerată a fi cea mai frumoasă din Europa!

panorama etaj 10 hotel roman


panorama hotel afrodita baile herculane


Iar în orășelul de la 40 km distanță de Timișoara, m-am reîntâlnit cu una dintre cele mai frumoase terase din România. De data asta, am fost la bord, la propriu!

miercuri, 17 octombrie 2012

SRR: Ziua 2 - Baile Govora, Polovragi, Targu Jiu, Tismana

Salutări din stațiunea mea preferată - Băile Herculane -, unde imi petrec cea de-a doua noapte din infotripul balnear "Să redescoperim România".

Ziua de miercuri, 17 octombrie, m-a purtat prin Băile Govora, pe urmele lui Brâncuși în Târgu Jiu, dar și la Mănăstirile Polovragi și Tismana. Printre altele, am văzut unde a dormit Nicolas Cage, atunci când a venit în România ca să filmeze pentru "Ghost Rider 2" - în apartamentul 103, de la "Casa Danielescu". Odaia era ocupată, azi, așa că îți pot arăta doar... ușa.

usa ap 103 nicolas cage casa danielescu


Cum arată în interior, așa cum am văzut în alte camere, în curând.

Dar până atunci, încă două surprize:

marți, 16 octombrie 2012

SRR: Ziua 1 – Baile Olanesti

Prima zi din infotripul balnear “Să redescoperim România” s-a “consumat”, cu precădere, în Băile Olănești, o stațiune pe care am lăsat-o cufundată în zăpadă și am regăsit-o colorată în toamnă.

canal toamna baile olanesti
Complexurile hoteliere “Maria”, “Parâng”, “Central”, “Alice”, “Bitu” și Presidentși-au deschis porțile pentru câteva zeci de agenți de turism, pentru o mână de oameni de presă și o… bloggeriță, aka eu:D

Olăneștii aveau ceva succes la turiști, marțea, pe 16 octombrie 2012. Cei mai mulți erau, după cum îți închipui deja, pensionari, dar străzile orașului erau bătute și de familii tinere, cu copii. Eu sunt de părere că e loc și pentru alte categorii de turiști. Tineri, bătrâni sau adulți în floarea vârstei; toți pot fi fermecați de dumbravele minunate care înconjoară stațiunea și de izvoarele tămăduitoare care sunt bune și ca tratament, dar și preventiv. Suveniruri sunt pentru toată lumea, magazine – destule, o farmacie e chiar în centru și o apă plată la un magazin lângă hotelul “President” are obișnuitul preț de 2 lei.

Iar pentru iubitorii de animale, nu există un loc mai bun pentru vacanță. Pisici-actori și căței simpatici de-abia așteaptă să-i bagi în seamă.

caine baile olanesti

luni, 15 octombrie 2012

Zoo Resita: Strigatul de ajutor din Banat

Mi-am dorit foarte mult să ajung aici, dar când în sfârșit am aterizat într-o pădurice din capitala Caraș-Severinului, am fost ÎNGROZITĂ! Nu mi-a venit să cred că acea grădină zoologică încă mai funcționează! Cuștile extrem de mărunte, unde jivinele sigur au tendințe de sinucidere, mi s-au părut greu de suportat. Condamnații la o viață mizerabilă se învârteau disperați, răsuflând din greu, în câțiva metri pătrați. 

Cea mai mică grădină zoologică din România* se poate vizita în maxim 30 de minute. Nu ar fi fost ăsta un mare dezavantaj, dacă acele minute ar fi fost plăcute, nu un real chin. Cum ai putea rămâne indiferent când privești cutremurătorii ochi de mai jos? 

urs zoo resita

duminică, 14 octombrie 2012

Cand dragostea poarta paslari si te face sa razi cu lacrimi

cand-dragostea-poarta-paslari afis
Pentru un turist împătimit, călătoria nu ține cont de formele standard, iar imaginația este cel mai ieftin mijloc de transport.

Sâmbătă seară, pentru o pereche de ore, 2012 a devenit o amintire din viitor. Ne-am teleportat în mijlocul unei intrigi delicioase de prin 1600 și ceva, însiropată cu iubiri imposibile, asezonată cu replici savuroase și servită, din abundență, cu umor inteligent.

Premierea commediei dell'arte "Când dragostea poartă pâslari" a umplut până la refuz Sala Mare a Teatrului Masca, din București.

Să navighezi din Capitală până-n Veneția, într-o clipită, e mare lucru! Așa s-a născut o nouă poveste frumoasă despre România și actorii săi, o călătorie pe un meleag al pasiunilor, devorat de pe locurile 12 și 13, din rândul BC1.

Să se ridice cortina!

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Romania necunoscuta: Pe malul Lacului Tasaul

Țara noastră e plină de locuri pe unde parcă nu a trecut niciodată picior de om, dar când vine vorba de Dobrogea, parcă ele se aglomerează. Asta e impresia mea, stârnită de nesfârșitele tărâmuri aride, unde nu prea ai ce căuta. Marea te cheamă... Briza este viața, restul inspiră doar moarte...

Un asemenea loc am descoperit pe 28 iulie, anul acesta, când "inteligentul" nostru gps s-a gândit că, de la Năvodari la Mihail Kogălniceanu, ajungem mai bine pe o scurtătură. A uitat să ne precizeze pustietatea în care o să ne avântăm, starea drumului (pardon, ăla nu e drum!) și condițiile meteo, care conlucrau să ne determine să ne dăm și pielea jos de pe noi!


vineri, 12 octombrie 2012

Asa se spune "Bun Venit" in Apuseni!

vadu motilor port popular apuseni
În deja cunoscutele noastre hoinăreli prin țară, pauzele erau scurte, uneori plăcute (Cătrușa, Daneș, Motru), alteori nu (Turia), dar mai bine ca-n a cincea seară din vacanța de 9 zile nu ne-am simțit nicăieri! Am avut parte de cea mai frumoasă primire din partea gazdelor unei pensiuni și, pe această cale, vrem să le mulțumim, încă o dată, pentru ospitalitate și să-i felicităm pentru ingenioasa, și totodată, simpla metodă de promovare.

Proprietarii pensiunii "Casa Ursului", din Vadu Moților, s-au prins cum funcționează publicitatea în zilele noastre. Ce atâta internet (nu au pagină web, apropo), fluturași, reclame? Lumea s-a săturat și pe 90% dintre ele nici nu le bagă în seamă. Bani aruncați pe fereastră. Corect! În plus, zona lor este împânzită de hoteluri, pensiuni, case de vacanță. Cum îl determini pe turist să vină tocmai la tine și, mai important, să REVINĂ?

Soluția?

Diferențiere prin ceva unic, care să genereze word-of-mouth și, dacă se nimerește, care să impresioneze un blogger într-atât de tare încât să spună mai departe și cititorilor săi. Le-a ieșit! Cum? Apăi, dragi cititori, poveștii îi șade bine să fie spusă pe îndelete, așa, ca-n Ardeal. Adicătelea, găsiți-vă un locșor comod, că mintenaș bădița începe să depene amintiri...

joi, 11 octombrie 2012

Eu fac cat 5 aparate de aer conditionat. Ghici cine sunt!

În recenta mea plimbare prin Herăstrău, am avut plăcerea să descopăr o frumoasă campanie pentru promovarea unui ong. Se făcea că, agățate pe câțiva copaci, erau câteva cartoane care "strigau" mesaje inteligente. Atât de inspirată era comunicarea încât cuvintele ți se prindeau de memorie și nu mai voiau să plece de acolo. Practic, cartoanele reprezentau vocea copacilor din cel mai mare parc din București și, în sfârșit, glasul lor se făcea auzit!

miercuri, 10 octombrie 2012

Cheile Cheitei: Cand Ciucasul e prea dificil

Iubim muntele. Asta știi deja. Dar, uneori, nu avem timp pentru o tură decentă sau lenea e prea mare, deși avem poftă să batem o cărare montană. Alteori, așa cum s-a întâmplat pe 1 Martie 2009, ne întoarcem spre casă de undeva din țara noastră dragă și nu știm ce să facem ca să întârziem cât mai mult sosirea în București. În asemenea cazuri, ne vin cele mai năstrușnice idei. O dată, ne-am oprit în Pitești și am mers la cinematograf. Dar în ziua care face subiectul acestei povești, era încă iarnă și eram departe de capitala Argeșului. 

prin cheile cheitei iarna
Ajunseserăm în Cheia (jud. Prahova), era friiigggg și deși Ciucașul ne făcea cu ochiul (Doamne, cât iubesc muntele ăsta!), acoperit din cap până-n picioare de o mantie atrăgătoare de zăpadă*, nu aveam nici timpul (cazul din primul rând), nici echipamentul necesar să-i facem o vizită. Dar nu voiam să ajungem prea repede acasă! Ce-i de făcut? Da, o tură-două pe săniuș sau o masă caldă într-un restaurant sună foarte bine, dar mai aveam ce povesti acum? Ei bine, noi am văzut o hartă și un indicator spre ceva ce nu văzuserăm niciodată, dar părea așaaa de interesant... Și aventura dura doar 1 oră, maxim 1 oră și jumătate! 

Așadar, iată-ne porniți într-o nouă aventură, prin... CHEILE CHEIȚEI!

marți, 9 octombrie 2012

City break in Brasov. MUST DO!

Orașul de sub Tâmpa. Medieval, urși, munte, frig. 280.000 locuitori. Orașul de care au auzit toți românii. Dar oare câți dintre ei l-au și vizitat?

brasov piata sfatului vedere spre tampaPentru că suntem în epoca vitezei, nu mai avem timp prea mult pentru călătorii. Uneori, o zi sau un week-end este tot răgazul pe care-l alocăm turismului. Iar pentru că timpul este atât de scurt, trebuie să profităm la maximum de el și să vizităm tot ce avem mai frumos, chiar la noi în țară. 

Atunci... ce-ai zice de un city break în Brașov, unul dintre cele mai faine orașe din România? Te asigur că sunt multe de văzut, nu doar Biserica Neagră!:D  

luni, 8 octombrie 2012

Am descoperit Gradina Edenului!

Presupun că puțini dintre voi, dragii mei cititori și călători, ați auzit de orașul Jibou, din... România. Recunosc, probabil nici eu n-aș fi știut de existența acestei localități sălăjene, dacă nașii mei de botez nu ar fi trăit acolo sau... dacă părinții mei nu s-ar fi dus vara asta la Grădina Botanică din oraș. Da, un oraș cu doar 11.000 de locuitori, cu tot cu satele aparținătoare, are Grădină Botanică! Până am apucat s-o admir, credeam că surata clujeană este cea mai frumoasă din România. Ei bine, am fost încântată să văd că mă înșelasem și că am descoperit-o pe cea mai cea, o adevărată Grădină a Edenului. 

Bun venit la cea mai frumoasă grădină botanică din România, Vasile Făti din Jibou!

cupole gradina botanica jibou

duminică, 7 octombrie 2012

Cascada Sipote: Frumusete mofturoasa

cascada sipote dn 75
Despre această cădere de apă se pot spune multe, doar când ea decide că e momentul potrivit pentru publicitate. Noi am surprins-o în vacanța de 9 zile, fără chef să fie admirată, arătându-ne doar câteva firicele de lichid și numai 10% din cât de frumoasă poate fi. Are circa 1 km lungime, pe parcursul căruia se întinde în mai multe cascade mici și două mari. Dar nu se afișează tuturor muritorilor în toată splendoarea sa, decât pe ultima porțiune, vizibilă de pe DN 75, când face cunoștință cu Arieșul, la aproximativ 2 km de comuna Sălciua, din județul Alba. 

Dacă vrei să te bucuri de toată "bunăciunea" ei, atunci ai de tras, urmând marcajul cruce roșie, care pornește din localitatea mai înainte amintită. Și după ce ai mers cale lungă, te izbește cu picurii săi reci și cristalini și-ți zici "Gata. Asta e tot ce poate!". 

Totuși, iarna parcă e și mai maiestuoasă, sculptând în gheață adevărate opere de artă. Ce ți-am zis? E frumoasă când vrea ea, de câte ori dorește și dacă n-are chef (e secetă) te cam lasă cu buza umflată.

Eh, mofturi de cascadă!

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Curtea cu pisici

pisici paleologu 3A bucuresti
Cutreierând prin Bucureștiul ăsta mare, cu treabă sau nu, am nimerit și pe strada Paleologu, la numărul 3A, în zona Armenească, una din părțile vârstnice ale Capitalei, cu miros de vechi, case bătrâne și cu porți care, inevitabil, scârțâie. 

Aici se află o curte largă, ascunsă de o perdea de frunze grele, din care se deschid, în stânga și în dreapta, câteva uși. După cea mai îndepărtată dintre ele, se găsește un rai al cititorilor - un magazin ticsit de cărți, mai vechi sau mai proaspete, pe care degetele obosite de atâta răsfoit, de-abia așteaptă se le încerce într-o nouă lectură. Dar ca să ajungi să înhați un volum de pe rafturile aglomerate, trebuie să primești acordul stăpânilor din curte. E obligatoriu să te supui unui interogatoriu lung, care include mirosit și gudurat, musai mângâieri din partea ta, iar dacă vrei să cunoști rezultatul examinării, trebuie doar să le asculți mieunatul. 

Bun venit în curtea cu pisici!

Valea lui Stan - Via Ferrata de Romania (partea II)

Gata! Te-ai odihnit destul după prima porțiune de traseu. E timpul să pornim, din nou, la drum, că ne așteaptă cale lungă. Așa că pune-ți încălțămintea cu aderență bună, adaugă în bagaj un pic de curaj și... să înceapă AVENTURAAA!

vedere de pe scara valea lui stan

joi, 4 octombrie 2012

Bucuria de a fi... parc

parcul herastrau 2012
Dacă n-aș fi avut norocul să mă nasc ființă omenească, cred că nu m-ar fi deranjat prea tare dacă aș fi fost un... parc. Îmi închipui că aș fi dus o viață destul de bună. 

În fiecare zi, altcineva mi-ar fi făcut toaleta, măturându-mi aleile și golindu-mă de toate scamele din "păr". Aș fi fost foarte utilă, oferind umbră, o bancă pe care să-ți întinzi membrele obosite, apă de la cișmele și ți-aș fi făcut ziua mai frumoasă doar aruncându-ți sub nas straturi de flori. Și aș fi fost, cu siguranță, o vedetă. În fiecare zi, măcar cineva m-ar fi fotografiat și eu, bineînțeles, m-aș fi străduit să dau bine în poză, scoțând o creangă din cadru sau colorând mai intens frunzele din copaci. 

Iar dacă m-ar fi chemat Herăstrău și aș fi fost mai mare (în suprafață) ca Vaticanul (1,87   km²  față de doar 0,44), atunci sunt sigură că aș fi trăit pe picior mare! Da, sunt sigură!

marți, 2 octombrie 2012

Hai sa redescoperim Romania balneara!

sa redescoperim romaniaPeste fix două săptămâni, pornesc într-o nouă aventură! 

Timp de 7 zile, în perioada 16-22 octombrie, voi explora 5 stațiuni balneare, 2 orașe minunate și multe locuri frumoase. Cu toate am făcut cunoștință, pe unele le cunosc prea bine, pe altele mai puțin. Despre unele am apucat să povestesc pe blog, despre altele voi povesti altădată. Toate-mi sunt dragi și cred, cu tărie, că sunt marginalizate pe nedrept. De aceea, voi încerca (și sper să reușesc) ca, în doar o săptămână, să-ți schimb părerea despre turismul balnear din România, o nișă cu mare potențial, dar prea puțin atractivă pentru turiștii de toate vârstele.

Te invit să mă însoțești prin Băile Olănești, Băile Govora, Băile Herculane, Buziaș, Băile Felix, dar și prin Oradea și Brașov. O să fie o călătorie pe cinste, așa că pregătește-ți bagajele, pune-ți centura de siguranță și hai să pornim la drum!

Dar nu te grăbi! Înainte să dau start explorării, am pregătit, în rândurile următoare, toate informațiile pe care ar trebui să le cunoști, ca să nu fii luat/ă prin surprindere când stațiunile care adăpostesc minuni curative te vor uimi!

luni, 1 octombrie 2012

Savurand Micul Paris la ceainaria Tea House

- Ce qu'est un thé savoureux!
- Je suis heureux d'entendre que vous aimez notre thé. Je peut apporter quelque chose d'autre?*

salonul francez ceainaria tea house
Asemenea discuție se purta în saloanele Micului Paris, când doamne cochete se strângeau laolaltă pentru o "bârfă" cu ștaif. Multă vreme a trecut de la epoca de glorie a Bucureștiului și prea multe lucruri s-au schimbat. Unele, însă, au rămas la fel sau chiar s-au îmbunătățit. De exemplu, ceaiul. Și oamenii care apreciază trecutul și-l readuc la viață.

Miercurea trecută, pe 26 septembrie, m-am întors în timp până în vremurile când de soare te protejai cu o umbrelă dantelată, când cărțile reprezentau averi și când un ceai bun era cea mai apreciată licoare. Dacă vrei și tu să guști din savoarea Micului Paris, află că portalul spre trecut e localizat pe Bulevardul George Coșbuc, la numărul 13. Culmea, chiar în centrul orașului!

Valea lui Stan - Via Ferrata de Romania (partea I)

Sâmbătă, 29 septembrie 2012, se anunța vreme foooarte bună la munte, nesperat de faină pentru o zi de toamnă. Aș fi putut-o pierde într-un oraș gâtuit de praf și condamnat la coacere lentă, sub razele unui soare setat la putere maximă. Dar am ales să transpir într-un mod mai frumos: cățărându-mă la 90 de grade, coborând cu oarecare emoții, testându-mi limitele și fiind, timp de aproximativ 5 ore, cu un pas mai aproape de reușită și cu unul gata de... prăbușire. Am supraviețuit celui mai lung și mai periculos canion marcat din România și aceasta e povestea unei aventuri pe care n-o s-o uit niciodată! 

pasarela valea lui stan