sâmbătă, 29 septembrie 2012

Locul unde toti romanii se simt acasa

Chiar dacă privești mereu spre viitor și ești conectat permanent la tehnologie, nu ai cum să uiți trecutul. Și, din când în când, e bine să luăm o pauză de la viața agitată de oraș, de la tastatura/touchscreen-ul rece, de la claxoane, blocuri și zile care se măsoară în like-uri și share-uri. Ieri m-am întors într-un loc unde nu există deadline, unde timpul curge mai lent și pare captiv într-o eră unde fuiorul, andrelele și ciutura sunt cele mai avansate gadgeturi. Am revenit, după doi ani, la Muzeul Satului din București, o lume atemporală, mereu frumoasă, marginită de Parcul Herăstrău.

cladirea intrarii muzeul satului bucuresti

marți, 25 septembrie 2012

Pestera Comarnic: Fecioara din spatele usilor inchise (episodul II)

Ieri am povestit cum am ajuns la una dintre cele mai frumoase peșteri din România, azi trebuie să ți-o arătăm, nu? Presupun că nu mai vrei să fii ținut/ă pe jar, așa că... să începem!

portret pestera comarnic

luni, 24 septembrie 2012

Pestera Comarnic: Fecioara din spatele usilor inchise (episodul I)

Pe 25 august 2012, în ultima zi din cea mai lungă vacanță de anul acesta, ne-am ascuns în subteran, dorind ca niciun gps să nu ne găsească pentru a ne chema înapoi acasă. Că am descoperit o lume ascunsă non-stop de lumina soarelui, în care stăpânii absoluți sunt liliecii, nu oamenii, a fost un bonus. Și unul dintre motivele pentru care excursia asta a fost de neuitat!

pestera comarnic

joi, 20 septembrie 2012

3 lucruri care lipsesc turismului Romaniei, dar pe care le-ar putea avea

Nu vreau să încep acest articol până nu lămuresc un aspect: da, turismul autohton duce lipsă de multe lucruri. De oameni primitori, de drumuri ca-n palmă sau de obiective restaurate și promovate la adevărata valoare. Dar până reușim să schimbăm mentalități, să reparăm niște drumuri sau să băgăm mulți bani în programe de reabilitare ale patrimoniului, sunt câteva lucruri mici care, puse în aplicare, pot avea efecte mari și benefice pentru turismul românesc. Hai să le descoperim împreună!


Ieri, pe înserat, am avut plăcerea să cutreier 12 țări, să parcurg 240 km pe munte și să mă dau cu mașina aproximativ 6000 km. Și asta fără să-mi mișc fundul din București! Știu că pare imposibil, dar nimic nu e irealizabil când îți pui imaginația la treabă. Seara trecută, la "Bohemia Tea House", Alexandra de la Blogul de Călătorii și soțul ei, Cristi, m-au încântat, mai bine de 2 ore, cu poveștile din luna lor de miere. Una atipică. Și cum eu încerc să învăț câte ceva din orice experiență, am reținut 3 idei pe care mi-ar plăcea foarte mult să le văd concretizate și în iubita mea țară. Nu e greu, trebuie doar puțină voință și un dram de interes.

3 lucruri turism romania


În rândurile următoare, vorbesc despre acestei idei, iar la final, un pic mai pe larg, despre întâlnirea din 19 septembrie.

miercuri, 19 septembrie 2012

Cascada Putna: Zbuciumul din Vrancea

Inspirată de imaginile Mirei din zona Lepșa, m-am hotărât să nu mai preget și mă grăbesc să-ți împărtășesc, dragul meu călător, una dintre cele mai frumoase amintiri...

Se făcea că era 18 august 2012, undeva între dimineață și prânz, în prima zi din vacanța care s-a încheiat mult prea curând, 216 ore mai târziu. Ne-am oprit, după aproape 5 ore de navigat prin sud-estul României, într-o zonă care l-ar face invidios pe Mihail Sadoveanu, cu dumbrava sa minunată. 

Când am evadat din carcera numită, pompos, automobil, un vânt răcoros ne-a salutat, bucuros de oaspeți. Mai bucuroși eram noi, scăpați din monstrul cunoscut ca București. După ce a făcut o plecăciune, s-a dat la o parte, pentru a-i face loc vedetei să se prezinte. Diva ținutului în care eram, oarecum, intruși nu s-a lăsat mult așteptată. Ne-a chemat imediat lângă ea, printr-un cântec încântător fredonat printr-un instrument care niciodată nu trebuie acordat - apa. 

Am coborât, într-un suflet, cele câteva trepte până la scena unde ne aștepta celebritatea. A trebuit să stăm la coadă pentru autografe (a se citi poze), dar a meritat. Cascada Putna ne zâmbea și era extrem de fotogenică!

marți, 18 septembrie 2012

Castelul din povesti: ARCALIA (my favourite)

Nici Peleșul, nici Branul, nici măcar Corvineștii nu au reușit să mă impresioneze la fel de mult ca acest castel de care nu a auzit aproape nimeni. E și la "capătul Pământului", în raport cu Bucureștiul, l-am văzut doar de două ori, dar pur și simplu îl iubesc!

Pentru mine, e o imensă turtă dulce și cum îmi plac dulciurile (prea mult, îndrăznesc să recunosc:D), nu m-aș sătura niciodată să-l savurez. 

Dragă cititorule, îmi face mare plăcere să-ți prezint CASTELUL din ARCALIA!

castel arcalia

duminică, 16 septembrie 2012

Unde se avanta vulturii

Vântul este furios și ne biciuie constant. Parcă încearcă să ne împiedice să ajungem la comoara pe care o apără cu atâta strășnicie.

Nici soarele nu ne alături. Ne pârjolește cu razele sale ascuțite și nu ia niciodată o pauză, în spatele vreunui nor. Știe că nu avem unde să ne adăpostim. Pădurea e departe...

Iarba ne mușcă, dar pe ea o înțelegem. Soarele a ales-o demult ca victimă.

iarba pe semenic

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Din nou, la Gostinari

După 3 luni, am revenit în "locul preferat al morții". Nu știu cum am reușit performanța de a nimeri fix aici, unde îmi trec fiori pe șira spinării doar auzind de "Gostinari", dar iată-mă sâmbăta trecută, pe 8 septembrie, la biserica-ruină-schit-cimitir. De data asta, am zăbovit mai mult și, deci, am făcut mai multe poze. Am reușit să rezist mai mult, pentru că spre deosebire de vizita anterioară, am ajuns la amiază, într-o zi cu muuult soare, căruia îi mulțumesc că a mai atenuat din macabrul locului. De asemenea, biserica era acum închisă cu un ditamai lăcatul și am zărit că podeaua fusese măturată și curățată de hoiturile atât de preferate de corbi. Oare articolul meu a generat această schimbare?

ruina gostinari

vineri, 14 septembrie 2012

Despre Romania, se aude WoW, WoW in lume. Inna e de vina!

De câțiva ani, despre România nu se mai știe doar de Nadia Comăneci, Hagi, Ceaușescu sau Dracula. Din 2008, când "Fly like you do it/Like you're high/Like you do it/Like you fly/Like you do it/Lïke a woman" era pe buzele tuturor, țara noastră a ajuns "top of mind" când e vorba de muzică numa' bună de dansat.

Așadar, nu puteam să ratez ocazia de a fi aproape de întruchiparea succesului românesc peste hotare. Inna a venit, din nou, în Garajul Europa FM și nu aveam de gând să ratez întâlnirea.

inna garajul europa fm
sursa

luni, 10 septembrie 2012

Gradina Zmeilor: Raul nu a fost nicaieri mai atractiv

gradina zmeilor salajÎntr-un județ care nu spune prea multe din punct de vedere turistic, există o rezervație naturală considerată de unii specialiști... UNICĂ în EUROPA! Dar așa cum îi "șade bine" unui român, nu ne lăudăm cu ea și sunt puțini conaționali care știu de existența ei. Să fie doar vina acestui loc că nu s-a nimerit pe hartă într-o zonă frecventată de turiștii din toată țara sau stăpânii acestui tărâm sunt neprimitori? 

Adevărul este că Grădina Zmeilor, căci despre dânsa vorbesc, e situată într-unul din cele mai sărace județe din țară și, în preajma ei, n-ai să vezi hoteluri sau pensiuni, discoteci sau terase. Doar un sat - Gâlgâul Almașului, care face parte din comuna Bălan. Pe deasupra, nici numele nu e menit să atragă vizitatori. Cine e într-atât de nebun ca să îndrăznească să pătrundă fix pe teritoriul unor ființe recunoscute pentru răul lor nemărginit?

Cu toate acestea, eu iubesc acest loc și m-am simțit aici, de fiecare dată, culmea, chiar bine! Așa că, dacă vrei să te (re)îndrăgostești de România, te sfătuiesc să faci cunoștință cu zmeii. Locuiesc la doar 60 km de Cluj-Napoca. Nu stau chiar așa departe încât să nu apuci să le faci o scurtă vizită, nu? Iar dacă-ți pui problema de meritat, te asigur că n-ai mai văzut așa ceva! 

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Bijuteriile se masoara in aburi-putere

În România, există niște nestemate care nu se admiră din spatele unei vitrine atent lustruite, ci în aer liber. Oricât de atrăgătoare ar fi pentru hoți, aceștia nu le pot răpi, căci sunt foarte grele. Dar nici dacă ai foarte mulți bani, nu le poți cumpăra - sunt monumente istorice. Ca să le admiri, îți trebuie doar un bilet dus spre Reșița, că de întors nu va mai fi vorba, într-atât de tare te vei atașa de bijuterii, încât nu vei dori să le părășești!

Bun venit în Parcul Locomotivelor!


locomotiva parcul locomotivelor resita

joi, 6 septembrie 2012

Marila: Buba din Paradisul verde al Caras-Severinului

Aceasta ar fi trebuit să fie o poveste încântătoare, căci este relatată pe blogul celor mai frumoase povești despre România. Dar, din păcate, nu este. Sper doar ca scriitura să fie captivantă și, mai ales, să fie un semnal de alarmă, care să conteze. 

Multă sănătate celor care fac subiectul acestui articol!

miercuri, 5 septembrie 2012

Hai la Bord @ Magic FM

Dragi călători la bordul celor mai frumoase povești despre România,

Sunt bucuroasă să vă anunț că Hai la Bord a navigat și pe undele radio, nu numai la TV și online! Inedita călătorie a avut loc ieri dimineață, pe 4 septembrie 2012, când la Magic FM, pentru aproximativ 4 minute, s-a auzit una dintre melodii mele preferate (Black - Wonderful Life) și la urechile tuturor ascultătorilor de muzică bună a ajuns numele meu (da, mă laud și eu puțin:D).


Feerie in roz, in Parcul Circului

Bucureștiul nu e cel mai frumos oraș din România. E doar cel mai mare. Chiar dacă m-am plictisit de el și vreau mereu să-l părăsesc pentru zări mai luminoase, uneori mă surprinde... în bine. Parcă simțind că m-am săturat de el, Bucureștiul îmi trântește în față un peisaj minunat, ca să mă convingă să mai locuiesc aici, încă o zi.

Trebuie să recunosc, luni (3.09) m-a cucerit din nou. Singura întrebare care rămâne este: până când va ține hipnoza?

lotus egiptean parcul circului bucuresti

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Nici dragostea, nici averea nu te pot tine in Romania

Iubita mea soție,

Am nădejdea că ești bine și ți-e dor de mine, la fel de aprig cum îmi este de dulceața buzelor tale, de catifeaua pielii și de strălucitorii tăi ochi.

Îți trimit acest răvaș pentru a te invita să primești, cât mai curând, cadoul pe care ți l-am pregătit cu mare, mare drag. Te aștept în noua noastră casă. Am găsit locul perfect și castelul este deja aranjat pentru sosirea frumoasei mele neveste.