joi, 30 august 2012

Comoara din Valiug

Într-o așezare liniștită de la poalele muntelui Semenic, te-ai aștepta să găsești căruțe care se târăsc pe ulițele prăfuite, țărani ieșiți la sfat în pragul porții și gospodării îngrijite într-o ordine exemplară.

Văliugul nu face excepție de la peisajul tradițional al satului, însă are ceva în plus: o comoară.

Nu săriți, căutătorilor de relicve îngropate! Comoara e la vedere. E o biserică romano-catolică, atât de frumoasă încât te-ai aștepta s-o găsești într-un muzeu, nu în mijlocul unui sat din județul Caraș-Severin.

biserica piatra valiug iarna

DJ 750 C: "O sa te fac sa iubesti Romania!"

Pe drumul județean 750 C, care pornește din Teiuș și se întinde până aproape de Cheile Râmețului, trebuie să treci măcar o dată-n viață, dacă ești român. Șoseaua foarte îngustă se curbează de multe ori, strigând după fiecare cotitură de prea multă frumusețe. Dacă în primii kilometri nu l-ai deosebi față de alte drumuri din țară care traversează tărâmuri rurale, când ajunge în împărăția Munților Trascău, 750 C devine o cale sigură spre atingerea fericirii. Căci el se strecoară printre pitorești case de vacanță, cuibărite la poalele unor stânci impresionante care, pe cât de amenințătoare par, pe atât de fermecătoare sunt! Ajuns într-un asemenea peisaj, ai putea să fii nefericit?

casuta muntii trascaului

miercuri, 29 august 2012

Aventura, numele tau este Cheile Rametului!

Undeva, departe (în Ardeal) există un tărâm pe care doar cei mai curajoși (nebuni) au cutezanță să-l străbată. Fiecare pas greșit îl poate trimite pe temerar direct într-o căldare cu apă (formată de un râu care poartă 4 nume - Geoagiu, Stremț, Râmeț sau Mănăstirii), care-i va amorți, instantaneu, simțurile. Cel care-și ia inima-n dinți trebuie să treacă prin două "porți ale infernului" (Portalul și La Cuptor), dacă vrea să ajungă la destinație (un cătun în care mai trăiesc doar 3 oameni).

Ia-ți încălțăminte și haine impermeabile, nu uita curajul acasă și... vino cu noi în CHEILE RÂMEȚULUI!

cheile rametului

luni, 27 august 2012

9 zile prin Romania: 2794 km, 43 orase, 18 judete

În perioada 18-26 august 2012 ne-am plimbat prin țara noastră dragă, gustând puțin din savoarea moților, respirând aerul unguresc de munte, în Hășmașul Mare, explorând lumea ascunsă și extraordinară din subteran, dar și blestemând drumurile patriei, enervându-ne pe unii turiști și disperând în canicula insuportabilă. 

duminică, 19 august 2012

Sus, jos, de la Cernavoda la Agigea

autostrada A2 cernavoda-agigea
Pe 27 iulie 2012, în jurul orei 19, ne aflam pe cea mai proaspătă porțiune din autostrada A2: Cernavodă-Agigea. Deși, pe alocuri, circulația se realiza doar pe o bandă/sens și era vineri seara, într-un week-end care se anunța arhiplin pe litoral (Liberty Parade, Jessie J și concertul Europa FM), ritmul de "alergare" pe recentul strat de asfalt era... ok. Cum așa? 

Pentru că terenul nu permitea oricărei mașini să o ia la goană cu peste 100 km/h. Chevrolet-ul Spark în care ne aflam nu era în stare să se cațere pe dealuri, cu mai mult de 80 km/h. Stați puțin, dealuri... pe autostrada care te plictisește cu atâta câmpie? Ei bine, da, după ce treci de incredibilul pod al lui Saligny, urmează cea mai frumoasă parte din A2: urci și cobori pante, ca-ntr-un montagne russe!

vineri, 17 august 2012

Domeniul Stirbey din Buftea: NU asa se face turism!

Cu o zi înainte de Sfântă Mărie, promiteam pe Facebook că după vizita de la Buftea, va urma o poveste cu prinți și domnițe, calești și romantism. Din păcate, nu mă pot ține de cuvânt. Vizita pe domeniul Știrbey mi-a lăsat un gust amar și imaginația mi-a fost inhibată de jandarmii care te vegheau ca la închisoare, de parcul lăsat în voia sorții și de impresia că aici te poți simți bine doar dacă ai bani. Muuulți bani.

lac si pod parc stirbey buftea

ALO? Sunt eu, Viaductul

Salut!

Am un nume destul de comun, dar sper să mă ții minte. Sunt VIADUCTUL. Nu sunt foarte cunoscut și, de aceea, profit de ocazia oferită de Anda și Ionuț, ca să mă prezint și să facem cunoștință. Am speranța că, dacă-ți va plăcea de mine, ne vom întâlni și-n realitate. Eu nu plec niciodată nicăieri, așa că te aștept...

viaduct dobrogea

miercuri, 15 august 2012

Pierduti in misiune, la peste 40°C!

Departe de civilizație, având ca însoțitori doar stânci neprietenoase și o caniculă criminală...
scara pestera sfantului casian
Atât de aproape de un loc binecuvântat de Dumnezeu și, totuși, atât de departe de o sursă de apă...

Pe aici se încumetă doar caprele și oile și, totuși, doi cetățeni și-au croit drum pe cărările imposibile...

Nu începe o poveste fictivă de groază, ci aceasta este pățania REALĂ a doi curioși pe care i-a "mâncat pielea" să exploreze mai mult, și mai mult...

Este povestea noastră și cu aceste prime cuvinte ne vom aminti mereu despre aventura de la Peștera Sfântului Ioan Casian.  

luni, 13 august 2012

Vulcanii Noroiosi: Pe luna, se ajunge prin Buzau

Dacă ești un cetățean obișnuit (ca noi), există o mare probabilitate ca poposirea pe singurul satelit natural al Pământului să rămână doar un vis. Sau nu... Dacă nu ești pretențios/oasă, poți ajunge pe Lună mult mai ușor și mult mai ieftin decât în metoda clasică (cea cu naveta spațială). Trebuie să mergi la Vulcanii Noroioși, din județul Buzău, și Luna îți va părea mai aproape ca niciodată...

vulcan noroios paclele mari

duminică, 12 august 2012

Extraterestrii deghizati, unici in Europa

sculptura la tabara de sculptura magura buzauÎntr-un colț uitat de lume, pe o câmpie oarecare din județul Buzău, pare că extratereștrii și-au stabilit cartierul general. Giganți ciudați intră automat într-o stare de amorțeală, atunci când un trecător nimerește prin zonă, cu siguranță, din întâmplare. Se opresc din activitate, lasă totul baltă pentru câteva minute, cât timp sunt urmăriți cu avidă curiozitate și, în cele din urmă, sunt fotografiați.

După ce trecătorul pleacă, răsuflă ușurați că nu au fost descoperiți și își continuă treaba de unde o lăsaseră în stand-by. Ei nu știu că monahii de la mănăstirea Ciolanu, aflată la doar câțiva metri depărtare, veghează asupra lor, demult timp. Pentru slujitorii lui Dumnezeu, giganții nu mai au niciun secret. Pentru turiști, vor rămâne mereu un mister.

vineri, 10 august 2012

Acasa la Tepes, Cercel, Basarab si Brancoveanu

Este de-ajuns să menționezi de Dracula și turiștii se vor năpusti la acel obiectiv. E soluția care garantează succesul oricărui business din turism:D Vezi Branul sau Hotelul "Castelul lui Dracula", din Pasul Tihuța. Nu credem să existe vreo zi dată de la Dumnezeu în care să nu găsești turiști roind în jurul lor.

Pe 29 iulie 2012, într-o după-amiază toridă de duminică, am nimerit fix în mijlocul altor "iubitori de vampiri fictivi". Erau mulți, evident, deși biletul de vizitare e destul de mare (9 lei/adult), taxa foto este exagerată (15 lei/oră/aparat) și gradele încingeau termometrele. Numărul însemnat de vizitatori să fii fost rodul curiozității pe care nu ți-o poți stăpâni când auzi de Țepeș? Nu numai. Căci aici, la Curtea Domnească din Târgoviște, celebritățile sunt 4, nu doar una. Și cui nu-i place să fie înconjurat de vedete?

tepes cercel basarab brancoveanu

joi, 9 august 2012

Cel mai frumos loc din Bucuresti pentru asteptarea apusului

Pentru romanticii incurabili, pentru cei pentru care apusul este cel mai frumos cadou oferit de natură, pentru artiștii care se inspiră din jocul umbrelor, pentru tine, pentru noi...

...acesta este, probabil, CEL MAI FAIN LOC din Capitală unde merită să te prindă întunericul...

parcul carol vedere de la terasa

miercuri, 8 august 2012

Idei pentru hoinareli prelungite. Partea II: Antropicul

Deja ai parcurs cele 5 ponturi de ieșiri în natură, așa că a sosit timpul să le prezentăm pe cele numa' bune celor care apreciază măiestria omului și exclamă încântați când zăresc obiective făurite cu sudoarea și supliciul neuronilor. 

Nu te mai ținem în suspans. Iată alte frumuseți ale României, nu foarte cunoscute, dar de neratat:

marți, 7 august 2012

Idei pentru hoinareli prelungite. Partea I: Natura

Îți spuneam AICI că, după ce părinții mei se vor întoarce din concediu, vor veni cu zeci de poze și, deci, cu multe propuneri de locuri faine de vizitat în România. Ei bine, s-au întors. Și au văzut multe chestii faine. Prea multe:D Am selectat "doar" 86 de imagini din turul de două săptămâni pe care l-au parcurs prin Transilvania, Bucovina și Maramureș. Best of the best

În prima parte, îți vom arăta NATURA, iar în cea de-a doua ne vom concentra asupra clădirilor și a tuturor construcțiilor realizate prin efort omenesc. Așadar, dacă n-ai plecat încă în vacanță sau îți planifici deja următoarea escapadă, aruncă un ochi mai jos, poate-ți surâde vreun loc frumos din țară și-l adaugi pe lista "must visit":

luni, 6 august 2012

It's a wonderful, wonderful life cu Magic FM

Alarma ceasului deșteptător, cu sunetul ei strident și enervant, mă trezește, după multe insistențe, la 6:30 dimineața. Îmi deschid, cu lene, ochii și-mi dau seama că mă aflu într-un pat străin, într-o cameră pe care nu o cunosc. Știu doar că am la dispoziție numai 30 de minute să mă dezmeticesc complet, sper cu ajutorul unui mic-dejun savuros și apoi trebuie să ies pe ușă, ca să ajung sus. La 1954 m. Pe cel mai înalt pisc al Ciucașului.

Cum sa calatoresti mai ieftin si mai des (INFOGRAPHIC)

Pe 22 martie, anul acesta, ne-am apucat să-ți dăm sfaturi (aici). Sperăm că ți-au fost de ajutor și, de atunci, ai călătorit și mai des, și mai ieftin. Dacă n-ai prins atunci povețele noastre sau vrei să le ai mai la îndemână, atunci răsfoiește repede infographic-ul pe care ți l-am pregătit mai jos.

vineri, 3 august 2012

Zoo Ploiesti: Prietenia nu cunoaste limite

capra zoo ploiesti
Grădina zoologică din Parcul Memorial "Constantin Stere", al capitalei județului Prahova, nu este nici cea mai frumoasă, nici cea mai dotată, nici cea mai mare, nici cea mai faimoasă "reuniune de animale" din România. Dar s-ar putea să aibă ceva care le întrece pe toate celelalte: ospitalitatea. Și nu ne referim la cea a îngrijitorilor, ci la primirea călduroasă pe care am primit-o de la cine ne așteptam mai puțin: de la animăluțele încarcerate! Sunt închise într-un spațiu totuși restrâns, iar "locatarii" nu ar putea să nu fie stresați, oricât de bine le-ar fi aici (mâncare permanentă și un habitat acceptabil pentru o zoo bine pusă la punct). Și totuși, în ciuda acestei premise, am fost întâmpinați de animale simpatice, care erau încântate să ne ofere un show pe cinste și, unele, chiar au îndrăznit să facă cunoștință directă cu noi, venind până la gardul despărțitor și dând "bot în mână" cu noi:D.

joi, 2 august 2012

Hai la Bord a implinit 2 ani!!!


Ole... Ole... La... La... Iu-hu-hu!!! Am ajuns la cea de-a doua aniversare! Am mai crescut puțin, am mai călătorit prin țara noastră dragă, am cunoscut hoinari noi și ne-am bucurat împreună cu voi de cele mai frumoase locuri și povești din România.

Vă mulțumim tare mult că ați fost alături de noi (sperăm că v-a plăcut fiecare moment petrecut în compania noastră), că ne-ați susținut sau ne-ați corectat (pe drept, atunci când am greșit ceva - suntem și noi oameni, se mai întâmplă:D), că ne-ați adresat laude care ne-au bucurat enorm!

Cu această ocazie, vrem să-i îmbrățișăm tare-tare și să le adresăm un MAAARE mulțumesc câtorva navigatori, care ne sunt dragi și ne-au fost fideli mereu: Larisa Tais, Daniela Butura, Sofia Flori, Gigi Dicu, Anechei Georgeta, Iulian SirbuRoxana Lungu, Romulus Andrei-BenaVirginia Isabella Tabacariu, Mihai Bobocea.

Cu ce am rămas după acești primi doi ani, în afară de amintirile de neînlocuit și conservațiile agreabile pe care le-am avut cu voi, toți călătorii noștri dragi? Ei bine, aflați în rândurile următoare. Iar, la final, v-am pregătit și un mic cadou. Sperăm să vă placă.

miercuri, 1 august 2012

Statiunea si Lacul Amara: dulce-sarat-amar, toate gusturile la un loc

hotel ialomita amara
La 7 km de Slobozia, în județul Ialomița, se află o stațiune celebră în toată România. În ciuda acestui avantaj, sâmbătă seara, pe 28 iulie 2012, așezarea arăta... disperată. Striga după ajutor și implora să fie vizitată nu numai de localnicii care nu au prea multe posibilități de distracție și de vârstnicii care își rememorează tinerețea, pe malul lacului care i-a adus faima. 

Ne-a rugat insistent să-i facem reclamă, căci simte că nu merită o asemenea nedreptate: 
  • turiștii sunt în proporție majoritară de vârsta a treia, inclusiv comercianții vând doar îmbrăcăminte destinată acestei categorii de public
  • parcul de 150 ha, care se întinde prin toată stațiunea, ar avea nevoie urgentă de o cosmetizare
  • ruinele fostelor construcții de pe vremea lui Ceaușescu ar trebui demolate de tot, nu să zacă în nepăsare, speriind turiștii
  • lacul natural, fost liman fluviatil, care-i foarte deosebit (vei vedea de ce în rândurile următoare) ar trebui promovat și recunoscut cel puțin la nivelul la care este apreciat Lacul Sfânta Ana, de exemplu 
...și lista ar putea continua. Amara, nu meriți soarta crudă din prezent! Așa că te vom ajuta cum știm noi mai bine, dedicându-ți câteva rânduri pe blogul celor mai frumoase povești despre România. Sperăm că-ți vor fi de folos și, data viitoare când te vom vizita, așteptăm să ne vedem mai bine!

statuie si fantana in fata hotelului ialomita amara

Bun venit in Orasul de... Floci!

De la Băicoi la Frecăței, toată România e "condimentată" cu localități care poartă nume pitorești. Un motiv destul de bun să te îndrăgostești de România, nu-i așa? Ei bine, din seria așezărilor fistichii, azi îți prezentăm... Orașul de Floci! Nu râde. Chiar așa se cheamă. Iar pe cât de amuzant îi este numele, pe atât de importantă îi este însemnătatea, căci aici s-a născut nimeni altul decât Mihai Viteazu.

edificiu contraforturi orasul de floci