marți, 31 iulie 2012

Cum am salvat turismul din Pitesti

În ultima noastră vizită în "Orașul Lalelelor", pe ultima sută de metri, am ochit un loc și un mijloc de divertisment pe care eram hotărâți să le savurăm, chiar dacă urma să ne întoarcem în Pitești, doar pentru asta. Duminica trecută (29 iulie), dorința ni s-a împlinit și am reușit să revenim la locul nostru drag, unde ne-am jucat ca doi copii. Care e feblețea oricărui prichindel? Ei bine, da, trenulețele. Așa că nu puteam să ratăm o călătorie cu poate ultimul mijloc de transport în miniatură, pe șine, din România!

Hai la bord cu noi!

trenulet parc strand pitesti

luni, 30 iulie 2012

Cheile Dobrogei: Uite ce minunatii a lasat marea!

Pe un areal de aproape 11.000 ha se întind azi niște chei. Dacă nu ești geolog împătimit, îți este greu să-ți închipui că ele nu sunt niște roci oarecare, condamnate să fie arse de soare, ci niște recifuri coraliere care sălășluiau acum câteva milioane! de ani (în perioada Jurasicului), în Marea Thetis. Dar astea sunt doar detalii pentru un turist. Călătorul care ajunge aici (o mare performanță având în vedere că te poate doborî căldura) nu vede istoria, ci frumusețea. Simplă, dar capabilă să te lase cu gura cascată. 

Doamnelor și domnilor, domnișoarelor și juniorilor, navigatori dragi de la bord, acestea sunt... CHEILE DOBROGEI!

cheile dobrogei iulie 2012

vineri, 27 iulie 2012

Picnic pe Valea Garcinului

Este încă vară și românii sunt fanii numărul 1 ai grătarului. Ne place foarte tare să auzim cum sfârâie carnea, adorăm să facem focul, să ne întindem pe iarbă și să privim spre cer, acompaniați de susurul necontenit al unui pârâu care se zvârcolește în apropiere... De aceea, îți mai recomandăm un loc fain unde să evadezi din oraș și să te bucuri de natură, cu responsabilitate: Valea Gârcinului.

peisaj valea garcinului
sursa foto

joi, 26 iulie 2012

Majorat in 3. In Busteni, Brasov si pe Tampa

Acum câțiva anișori, am ajuns și eu la borna de 18 ani. Nu m-am grăbit să cresc (și acum mă simt uneori un copil - ceea ce e bine, zic eu), dar ziua aceea de 24 februarie trebuia să fie sărbătorită cum se cuvine. Și cum deja știi că nu-mi prea place să stau pe acasă (aș pleca mereu într-o nouă expediție:D), nu se putea ca majoratul să-l petrec închisă undeva. Deși m-am născut la finalul iernii și ieșirile în aer liber nu-s neapărat plăcute...

Așadar, alături de doi prieteni buni (Ionuț - îl știi deja și Sorina), am plecat spre.... DISTRACȚIE!!!

sorina anda ionut majorat tampa
3some pe Tâmpa:D

miercuri, 25 iulie 2012

Hai la Bran! Nu te speria, e "doar" CEL MAI VIZITAT obiectiv din Romania

sursa foto
Un șuierat prelung izbucnește în liniștea nopții...

O singură lumină pâlpâie la una dintre ferestrele castelului...

Deodată, o umbră înfricoșătoare se arată la pervaz. Și tot ce se poate dibui sunt doi ochi de culoare sângelui, care privesc, cu jind, spre întunecimea pădurii.

Este în căutarea următoarei victime. Și, iată, a găsit-o! Un rătăcit prin codru, neștiutor de pericolul care-l pândește de la fereastra castelului...

---

Din păcate pentru amatorii de senzații tari, cele de mai sus au fost doar în imaginația unui iscusit scriitor (Bram Stoker). 

Din fericire pentru brandul de țară, au constituit premisa pentru ca Branul să devină 

CEL MAI VIZITAT MUZEU/OBIECTIV TURISTIC DIN ROMÂNIA 
și 
A DOUA CEA MAI SCUMPĂ PROPRIETATE DIN LUME 
(conform Forbes, valorează 140 mil $).

Dacă ai curaj să pătrunzi în "Casa lui Dracula", o să-ți arătăm niște poze din interior și mai povestim despre acest minunat castel. Deci, intrăăăm?:D

detaliu castel bran

Autostopisti din toata tara, UNITI-VA!

autostop
Mai ții minte povestea cu doamna care s-a urcat la noi în mașină doar fiindcă am oprit lângă ea și i-am cerut indicații spre Ponoare? Se pare că dânsa este doar o excepție, iar autostopiștii români sunt băieți (și fete) de treabă, care vor, cu bani puțini, să cunoască România (și lumea). Sunt oameni curajoși, care-și iau rucsacul în spate și pornesc în aventură ridicând policele (degetul mare al mâinii drepte) și o pancartă pe care e scrisă destinația pe care o au în vedere. Dacă vrei, oprești și-i iei cu tine. Dacă nu, treci mai departe și ai ratat ocazia să cunoști un străin care ar avea multe povești de împărtășit și care ți-ar fi făcut călătoria mult mai frumoasă.

Dacă tot a venit vorba de povești, autostopiștii români au chiar multe de relatat și o vor face într-un cadru organizat, la Sovata, în perioada 27-29 iulie 2012, la a treia ediție a Întâlnirii Autostopiștilor din România (IAdR)


Se vor întâmpla multe lucruri interesante acolo. Din păcate, noi nu putem ajunge, dar tu ești binevenit să te încarci cu "bagaje" de istorisiri, voie bună și... apă sărată. Hai să vezi ce înseamnă acest eveniment, căci suntem siguri că te va atrage instantaneu (doar ești un călător/oare la fel de înfocat/ă ca noi, nu-i așa?)!


marți, 24 iulie 2012

Hai la Marea Neagra!... dar peste cateva luni

vedere spre venus iarna 2008
Week-end-ul care tocmai s-a încheiat a fost cel mai aglomerat sfârșit de săptămână de pe litoralul românesc. Nu o să te invităm să dai iama pe nisipul fierbinte (deja mass-media te sâcâie îndeajuns cu acest îndemn), ci îți facem o propunere mai inedită, dacă ai fost deja la mare (noi am fost în iunie) sau te-ai săturat de sare, valuri și briză răcoroasă (dacă se poate să te saturi:D). 

Îți propunem să redescoperi Marea Neagră într-o cu totul altă ipostază, pe care nu o găsești în ghidurile turistice sau la buletinele de știri estivale: în extra-extra sezon. Adică toamna sau chiar iarna. Promitem că o să te reîndrăgostești de litoralul nostru cât ai zice "Brrr... ce apă rece"!:D

vineri, 20 iulie 2012

Lacul si Barajul Siriu: Sa ne amintim de toamna!

Vara, tot ce ne înconjoară este verde, albinele ne zumzăie pe la urechi și soarele ne schimbă rasa, pentru 3 luni. Dar nu va fi mereu astfel. Va veni, curând, toamna. Anotimpul ăla răcoros care ne pregătește pentru iarnă. Ca să ne facă trecerea mai ușoară de la zilele toride la cele ploioase, toamna apelează la un tertip: ne "manipulează" prin culoare. Este un maestru, pictând câmpurile și frunzele copacilor în vișiniu amar, galben pal, verde tonic sau roșu pasional. 

La începutul lui noiembrie, acum 4 ani, toamna ne-a surprins la barajul și lacul Siriu. Acolo, ne-am lăsat  "manipulați", cu mare plăcere - trebuie să recunoaștem. 

lacul siriu toamna

joi, 19 iulie 2012

Lacul si Barajul Bicaz: frumusete azi, tragedie ieri

barajul bicaz izvorul muntelui toamnaDacă ai vizitat Lacul Roșu și Cheile Bicazului, atunci e musai să nu faci cale-ntoarsă și să-ți continui drumul până vei da nas în nas cu un perete imens, care-ți va bloca priveliștea. Arată, ce-i drept, inestetic în comparație cu peisajul superb din jurul său (toamna e cu adevărat senzațional). Evident, nu e vina lui pentru aspectul hidos. Nu a fost construit pentru a câștiga vreun concurs de frumusețe, ci pentru a reține în spatele său un volum de apă impresionant (1.230 mil mc). Este, deci, un baraj. 

Înapoia lui se întinde un lac ispititor, care mai camuflează din "urâțenia" stăvilarului. Privindu-l, te-ai putea teleporta imediat în visare, imaginându-ți fie sirene cât mai ispititoare, fie creaturi acvatice misterioase - oare cine sălășluiește în lumea întunecată a apei? Dacă nălucirile îți vor părea, deodată, aievea, să nu te miri. Căci minunatul lac s-a format din lacrimile celor care au muncit la ridicarea barajului. 

Pe cât de frumos pare azi locul, pe atât de mari sunt tragediile din trecutul său!

miercuri, 18 iulie 2012

1-2-3, inveti despre maghiari, de vrei

În Pasul Vlăhița (Tolvajos), la 985 m, orice român ar trebui să se oprească. Va vedea acolo un exemplu de cum îți poți aprecia istoria și conaționalii. Am zis conaționali? Mda... dar nu despre români e vorba. Ci despre maghiari. Care, așa cum au procedat și la Cozmeni, își fac reclama în țara noastră. 

cruci pasul tolvajos

duminică, 15 iulie 2012

Biserica Reformata din Baraolt - Casuta predicilor

Mergând spre Cheile Vârghișului, dinspre Micloșoara, am trecut (inevitabil) prin orașul Baraolt. În centrul fostei localități miniere, am descoperit o căsuță. Avea căpșorul (acoperișul) roșcat, fețișoara (pereții) pură și ochii (ferestrele) drăgălași. O frumusețe! Uitându-ne mai bine, ne-am dat seama că privim o... biserică! Ne-am zis că un asemenea lăcaș de cult, indiferent de religia pe care o servește, atrage adepți instant.

Apoi, am descoperit că este o Biserică Reformată, că a fost ridicată în 1933 și restaurată în 1994. Atât! Restul e mister...

biserica reformata baraolt

sâmbătă, 14 iulie 2012

Parcul Carol: Si eu i-am venit de hac caniculei!

Bucureștiul ăsta e prea mare și prea canicular, ca să-l răcorească doar un parc. Păi, se putea ca numai Cișmigiul să se achite de această datorie? Nu. Mai trebuia să-l ajute cineva. Și cine era în măsură să se alieze cu parcul englezesc? O grădină publică regală. Câte d'astea cunoaștem noi în Capitală? Doar una. Parcul Carol. Un veritabil luptător contra îngrozitoarei călduri, poate chiar mai înzestrat decât Cișmigiul. Pentru că are un lac mai baban:D

peisaj parcul carol iulie 2012

vineri, 13 iulie 2012

Lacul Oasa e si la metrou, nu doar pe Transalpina

lacul oasa aurel vlaicu volksbank

După cum se poate observa în fotografia de mai sus, oamenii ăștia sunt perfect uscați, deși par că tocmai au ieșit din lacul care se întinde pe tot peronul stației de metrou "Aurel Vlaicu". Nu e un fenomen inexplicabil sau vreo magie, ci efectul unei imagini 3D. 

Cismigiu: I-am venit de hac caniculei!

pe malul lacului cismigiuPe 12 iulie 2012, în București, au fost "doar" 36 de grade la umbră. Așa că...oare de ce toți oamenii prinși în centrul capitalei se refugiaseră în Cișmigiu? Hmmm... un mister care trebuie rezolvat:D  I-a apucat, brusc, febra turistică și un parc englezesc era de neratat? Adevărul e că un grup de francezi a fost reperat exclamând "C'est un cascade!", când au ajuns în vârful movilei arhicunoscute. Altora, li s-o fii părut grădina zoologică prea departe (căci e în afara orașului), așa că au decis să se oprească aici, la cușca populată de păuni. În alții a dat iama dragostea și o bancă e mereu binevenită când ai poftă de țucat. 

Astea ar fi fost motivele perfecte pentru care ți-ai fi dorit să vii în Cișmigiu. Cel real nu a fost dorit de nimeni. Răspunsul parcului? "I-am venit de hac caniculei, așa că... hai pe la mine!" Și am venit.

miercuri, 11 iulie 2012

Loc fain de picnic, in Harghita

poienita harghita
Turismul nu înseamnă doar vizitarea castelelor celebre, sejururi pe plaje însorite (cu all-inclusive), ședințe de spa sau escaladarea celor mai înalte piscuri montane. Uneori, turismul e mult mai simplu și, poate, mult mai plăcut. Uneori, ești turist doar admirând un fir de iarbă care crește departe de casă, gustând o apă de izvor sau întinzându-te pe o pajiște, urmărind jocul norilor...

Pe 3 iunie 2012, ne-am permis luxul de a pierde vremea. Nu aveam masă, scaune sau grătar, dar am încropit un picnic, așezându-ne pe iarbă și mâncând dintr-o conservă. Peisajul era atât de răpitor, încât nu puteam trece pe lângă el fără să-l savurăm din plin. 

marți, 10 iulie 2012

Cheile Bicazului = Cele mai celebre chei din Romania

Două județe (Neamț și Harghita) își dispută supremația pe niște roci, care se întind pe o lungime de 8 km. Din punctul de vedere al suprafeței de  pietre care-i revin legal, până acum, a câștigat HR, cu 2.128 ha, față de învinsul care se mulțumește doar cu 1.600 ha. Dar "războiul" încă nu s-a terminat. Mai e o "bătălie" care trebuie să-și desemneze învingătorul. E "bătălia" frumuseții. Care județ este norocosul posesor al părții mai deosebite a bijuterilor sculptate de natură?

Răspunsul la această întrebare nu-l dă nici vreun primar, nici Consiliul Local, ci îl oferă fiecare vizitator în parte, care ajunge aici. Unde? Cum unde? La cele mai faimoase chei din țara noastră. La CHEILE BICAZULUI.

in cheile bicazului masini si suveniruri

Romanii nu sunt hoti si sunt contabili buni

Nu o spunem noi. Ci Sacha Baron Cohen, în "Dictatorul" - cel mai recent film în care-i protagonist.

The-Dictator-poster

luni, 9 iulie 2012

Baroc+franciscan = Capodopera din Sumuleu Ciuc

Are 56 m lungime, 22 m lățime și 18 m înălțime, dacă nu-i putem la socoteală și turnurile, care-i ridică statura la 55 m. Când veți face cunoștință, prima impresie pe care ți-o va crea nu va fi chiar una plăcută. O vei considera severă, reticentă, retrasă. Poate nici nu-ți vei dori s-o cunoști mai bine. Dar să-ți formezi o opinie doar la prima vedere, ar fi o mare greșeală. Căci atitudinea sa defensivă este perfect explicabilă, odată ce îi descoperi secretele...

biserica franciscana interior sumuleu ciuc

duminică, 8 iulie 2012

Sumuleu Ciuc: de la 1500 la 100.000, in doar o zi!

Cum poate un cartier să-și mărească de aproape 70 de ori populația, într-o singură zi? Simplu! Organizezi un pelerinaj și-l plasezi în Ținutul Secuiesc. Succes garantat!

Asta se întâmplă, în fiecare an de Rusaliile catolice, în Șumuleu Ciuc - actual cartier din Miercurea Ciuc. După cum se poate observa în imaginile de jos, un câmp verde care inspiră calmitate se transformă rapid într-o viermuială de oameni, care-l calcă în picioare, fără milă. În numele credinței, natura trebuie să suporte orice, nu-i așa?

sumuleu ciuc pelerinaj cu oameni-fara oameni
surse fotostânga, dreapta

Noi am ajuns în Șumuleu Ciuc la o săptămână după pelerinaj, când ortodocșii sărbătoreau Rusaliile. Am descoperit o așezare liniștită, extraordinar de frumoasă (ca peisaj și arhitectură), cu liniște, iarbă verde (multă, deasă și intens colorată) și floricele parfumate. 

Hai cu noi, să explorezi mai pe îndelete!

joi, 5 iulie 2012

Lacul Sfanta Ana: si sacru, si pacatos

ponton lacul sfanta ana
Poate nicăieri în altă parte nu se potrivește mai bine zicala "Aparențele înșeală", ca aici, la Lacul Sfânta Ana.

Deși pare liniștit, locul a fost mulți ani exact pe dos: foarte zbuciumat.

Deși pare binecuvântat de Dumnezeu, în lac nu trăiește nicio vietate.

Deși are o apă pură, adâncurile sale te duc cu gândul doar la Infern.

Deși atrage toată atenția și te face să crezi că nu e nimic mai deosebit ca el, vis-a-vis te așteaptă o atracție mult mai mare și mai interesantă.

Despre toate aceste contraste și modul în care acest obiectiv își "păcălește" vizitatorii, în rândurile care urmează.

miercuri, 4 iulie 2012

Lacul Rosu - Pata din mijlocul naturii

lacul rosu toamnaLa 980 m altitudine, păsările fac vocalize în voie, iar animalele își înfig ghearele în pământul brun-roșcat și adulmecă mirosul proaspăt al pădurii. În acest cadru à la Bambi, se cască o gaură de 10,5 m adâncime. Ar fi fost inestetică dacă nu ar fi fost acoperită de apă, dar din fericire gaura este insesizabilă sub un strat de "fond de ten" compus din Hidrogen și Oxigen.

În jurul adânciturii, atmosfera e apăsătoare, căci istoria locului nu păstrează amintiri frumoase. Sângele nu e aici doar recuzita unui film de groază, ci o perpetuă realitate, de care zona nu poate scăpa. Amprenta sa nu va putea fi ștearsă niciodată, iar renumele îi va fi mereu pătat.

Acesta este Lacul Roșu!


marți, 3 iulie 2012

De unde ne vin ideile de calatorii?

Acest articol este un răspuns la comentariul Larisei, de AICI

femeie cu palarie pe plajaFiindcă suntem în plină perioadă a concediilor, poate ești în pană de idei în alegerea locului unde să-ți petreci, poate, cea mai frumoasă vacanță din viața ta.

Evident, blogul nostru este una din sursele pe care ți-o recomandăm, dar poate ți-ar fi util să afli și cum am aflat de destinațiile despre care am povestit. Doar dacă n-ai de gând să pleci tot spre landmark-urile tradiționale ale României, ci ai poftă de ceva nou și mai puțin cunoscut.

Dacă te-am nimerit, ai ajuns unde trebuie. 

Să începem!  

luni, 2 iulie 2012

Biserica Reformata Calvina din Varghis: un mister!

Din punct de vedere arhitectural, este așa de ciudată încât nu te poți abține să nu vrei să afli mai multe despre ea. Totodată, este foarte frumoasă. Seamănă cu bisericile nordice, dar te duce cu gândul și spre pagodele chinezești. Dar "trăiește" în România. E Biserica Reformată Calvină din Vârghiș, localitate celebră pentru cheile minunate care-i poartă numele. Informațiile despre dânsa, însă, nu beneficiază de o faimă la fel de mare. Sunt atât de puține, încât îi aduc un real prejudiciu. Câtă nedreptate!

biserica reformata varghis