Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 decembrie 2012

Ziua Portilor Deschise la Guvernul Romaniei

guvernul romaniei 1 decembrie 2012Pe 1 Decembrie 2012, bucureștenii au avut de ales între 3 mari distracții. De ales sau de savurat toate, că timp era berechet, numai vremea nu ținea cu noi. Parada militară, Arcul de Triumf și Guvernul României. Cum la paradă mai fusesem de două ori destul de recent și pe simbolul Micului Paris urcasem deja anul trecut, mai puteam să-mi făuresc noi amintiri la Guvernul României, unde se organiza Ziua Porților Deschise.

Nu mai intrasem niciodată în Palatul Victoria și, totuși, nu m-a atras ideea de a-l descoperi. Nu-mi prea plac instituțiile, în general, deși unele sunt adevărate opere de artă. Guvernul arată destul de hidos din exterior, așa că nu mă așteptam ca interiorul să fie prea diferit. Mama mea, însă, era extaziată de oportunitatea care i s-a ivit și s-a numărat printre miile de vizitatori dornici să vadă unde șade Victor Ponta la ședințe. Dacă ești și tu curios/oasă să vezi cum arată Guvernul în interior, hai la bord în rândurile următoare!


Programul de vizitare anunțat pe toate canalele media era între orele 9 și 13, dar pentru că mulți români s-au arătat interesați de acest obiectiv, orarul s-a prelungit cu două ore. Însuși premierul țării, domnul Victor Ponta, îi aștepta pe curioși în prima oră a programului. 

Mama mea, nefiind o fană a prim-ministrului, a ales să viziteze Palatul Victoria după ce vedeta a părăsit incinta. A ajuns la 10:50, dar tot i-a luat jumătate de oră ca să reușească să intre. 

coada intrare guvern 1 decembrie 2012

coada guvernul romaniei 1 decembrie 2012


Nu se intra în grupuri organizate, dar fiecare vizitator trebuia să fie inspectat. Buletinul fiecăruia era fotografiat, gențile și aparatele de fotografiat se supuneau corvoadei unui detector. Dacă treceai "testul securității", o domnișoară îți oferea un steguleț și vizita putea începe.

Singurele informații pe care le puteai obține erau de la panourile special amplasate lângă fiecare sală deschisă publicului, de unde o să citez ce mi s-a părut mai interesant, sau de la diferite doamne-supraveghetoare, care deveneau ghizi doar dacă le întrebai ceva, nu din proprie inițiativă.

Așa cum mă așteptam, interiorul este prea învechit pentru standardele lui 2012, dar la câți bani de la buget se cheltuie pentru crearea unei zile de muncă mai frumoase pentru miniștrii noștri, camerele ar fi putut arăta mai bine, mai proaspete, mai din zilele noastre, nu din cele de tristă amintire comunistă.

Dar să vedem ce e de văzut...


Galeria Oglinzilor

galeria oglinzilor guvernul romaniei

Aici se pot admira 36 de coloane, care au fost obținute prin prelucrarea și simplificarea la maximum a elementelor clasice: coloane dorice, canelate. Pardoseala a fost decorată cu plăci de marmură de Alun și Botticino (păcat că acel covor le acoperă), iar plafonul - cu 15 calote sferice plate, care servesc drept corpuri de iluminat.


Sala Moldova

sala moldova guvernul romaniei

sala moldova guvernul romaniei


Aici se desfășoară întâlnirile bilaterale ale Primului-Ministru, precum și reuniunile restrânse de lucru. Pereții sunt placați cu marmură roșie de Verona.


Sala Transilvania

sala transilvania guvernul romaniei


A fost proiectată de Duiliu Marcu drept Sala Mare de Serbări. Are 71 m lungime și 10 lățime. Pardoseala este acoperită cu parchet din lemn de nuc, de stejar și de paltin. Pereții sunt din panouri de marmură verde, iar ancadramentele ușilor și ferestrelor sunt din marmură de Isoria.


Sala Muntenia - Sala Ședințelor de Guvern

Are 37 m lungime și înălțimea de 7 m. Fiecare ministru beneficiază de un cablu de legătură cu sistemul informatic de ședință de guvern, prin care au acces la actele normative discutate, în format electronic. Ecranele din stânga și din dreapta sălii deservesc sistemul de videoconferințe al Palatului Victoria, care permite organizarea de ședințe virtuale cu toate administrațiile locale din țară.

sala sedintelor de guvern palatul victoria


sala muntenia guvernul romaniei


Designer-ul sigur a fost femeie:D
covor guvernul romaniei


Poate cel mai frumos obiect din Palatul Victoria
candelabru guvernul romaniei


harta guvernul romaniei


Noul Victor Ponta
noul victor ponta


Salonul Dobrogea

sala dobrogea guvernul romaniei


Gândit inițial ca salon de banchete (chefuri, nenică!!!), este prevăzut cu o mică scenă (în foto, în spatele perdelei), unde se pot da reprezentații la recepții în cerc restrâns.


Dacă se va mai organiza o zi a porților deschise, probabil voi face o vizită, doar ca să bifez un nou "obiectiv". Dacă vii în vizită în București, să nu-ți pară rău că Palatul Victoria nu e muzeu. Îți recomand alte atracții, mai savuroase, pe care le găsești în sertarul cu amintiri dedicat Capitalei.


Aștept, acum, părerea ta, indiferent dacă ai fost acolo sau nu. Poate ție îți place mai mult și mă convingi și pe mine să văd Palatul Victoria cu alți ochi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI