Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 decembrie 2012

Manastirea Polovragi, leacul impotriva freamatului oraselor

usa manastirea polovragi
În nordul Olteniei, la umbra Cheilor Oltețului și sub binecuvântarea unui soare blând de octombrie, măicuțele de la Mănăstirea Polovragi deretică liniștite prin curtea bătrână, exact ca în fiecare zi. Întruchipările purității nu bănuiesc că, peste câteva minute, universul lor va fi întors pe dos. Un autocar plin de aproximativ 40 de agenți de turism, jurnaliști și un mic blogger (adică eu:D) tocmai a virat dreapta, dinspre DN 67, și mușcă asfaltul de pe DJ 655 până-ndreptul lăcașului de cult. Călugărițele mai au răgaz doar câteva minute, fie să se refugieze în chiliile care se ascund în spatele balcoanelor înflorate, fie să se transforme în ghizi pentru laicii din autobuz.

Când am ajuns noi, participanții din infotripul "Să redescoperim România", doar o măicuță s-a ivit, privind cu interes de sub basmaua de un negru imaculat, dacă mi se permite oximoronul. Glasul ei cristalin s-a ridicat deasupra noastră, învălunindu-ne pe fiecare, cu căldură, și transpunându-ne, pentru prea puțin timp, în lumea din spatele zidurilor mănăstirii.

Din toate informațiile pe care măicuța ni le oferea cu dărnicie, recunosc, n-am reținut decât originea numelui de "Polovragi", care pare-se ar veni de la o plantă vindecătoare, pe nume "polovragă", un leac renumit printre luptătorii geto-daci. Ce făceam în tot acest timp, de eram atât de absorbită? 

Ei bine, admiram mănăstirea. Sorbeam coloritul intens al florilor agățate de balcoanele îngrijite din lemn, atingeam zidurile în stil bizantin, savuram pictura recent restaurată a bisericii. Încercam să înmagazinez fiecare imagine, căci era pentru a doua oară când veneam aici și nu știam când o să mă mai întorc, având în vedere că sunt atâtea locuri frumoase în lumea asta pe care trebuie să le văd!

balcon manastirea polovragi


balcon manastirea polovragi


biserica manastirea polovragi


magazin manastirea polovragi


icoane manastirea polovragi


toaca manastirea polovragi


toaca manastirea polovragi


Cea mai mare "bucată" din amintirea cu care voiam să plec acasă era... liniștea. Era atât de atrăgătoare pentru o bucureșteancă de-abia plecată dintr-un infern al zgomotului încât m-ar fi putut lesne convinge să mă retrag definitiv acolo. Dacă dispuneau de internet, ca să țin legătura cu voi, dragi cititori, cred că aș fi decis să rămân acolo chiar atunci:D.

La întoarcerea acasă (din păcate mănăstirea nu m-a adoptat încă), am descoperit că ar mai exista două explicații pentru numele mănăstirii și mă grăbesc să vi le împărtășesc. 

O variantă indică grecescul  “polovrakos”, care înseamnă “mult stâncoasă”, ceea ce n-ar fi departe de adevăr, având în vedere că mai în amonte, la nici un kilometru, încep Cheile Oltețului, unde doi munți (Parâng și Căpățânii) se află la cea mai mică distanță posibilă dintre două masive montane, ceva unic în lume

cheile oltetului vedere de la manastirea polovragi


O altă ipoteză susține că numele a fost dat prin unirea cuvintelor slave “pole” si “ouvrag”, care ar însemna “defileu de câmpie”. Deci, tot pe acolo;)

Pentru cultura noastră generală (cine știe când ne vor folosi aceste informații), trebuie să reținem că mănăstirea ar data de prin anii 1504-1505, de pe vremea domnitorului Radu cel Mare, ctitorii săi fiind Rad Comisu și Pătru Spătaru, fiii boierului Danciu Zamona. Hramul bisericii mari este "Adormirea Maicii Domnului"...

manastirea polovragi


...iar dacă trecem prin această pitorească ușiță...

usa manastirea polovragi


...ajungem la cea de-a doua biserică din incinta mănăstirii, Bolnița pe numele său, care este mai micuță și mai tânără (este construită între 1732-1738), dar nu mai prejos de încântătoare:

biserica bolnita manastirea polovragi


De reținut/Recomandări:

1. Nu există taxă foto sau video, dar ținuta decentă este obligatorie!

2. Există o toaletă publică, în afara mănăstirii, pe stânga, la capătul aleii care duce spre lăcaș, dar e de EVITAT!

3. Dacă ajungeți în zonă, recomand parcurgerea acestui traseu: Mănăstirea - Peștera Polovragi - Cheile Oltețului. La mănăstire îți încarci bateriile, la peșteră vezi scaunul lui Zamolxes, zeul suprem al dacilor, iar prin chei se poate face o frumoasă plimbare, inclusiv cu mașina. Pentru doritori, se pot practica și sporturi extreme; eu știu doar de rapel, de pe unul dintre podurile care străbat cheile. Și nu uitați de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, care pornește din Novaci, localitate la care puteți ajunge direct din Polovragi, pe un drum bun, fără să mai fie nevoie să vă întoarceți în DN 67.

alee spre manastirea polovragi

manastirea polovragi

Așa arată mănăstirea din satelit, via Google Earth. Frumoasă, nu-i așa?
manastirea polovragi vedere din satelit


Călătorie plăcută, dragilor, și să vă făuriți cât mai multe amintiri de neuitat!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI