Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 11 decembrie 2012

Ai vazut Bucurestiul prin ochii mei?

La finele lunii trecute, simpatica ieșeancă Ioana Budeanu mi-a făcut o propunere irezistibilă: ce-aș zice să realizez un Top 10 al Bucureștiului? Am acceptat pe dată, deși Capitala nu e chiar orașul meu preferat, dar am avertizat-o că nu va fi un clasament clasic. Palatul Parlamentului sau Centrul Vechi nu-și vor găsi loc printre recomandările mele. Cu atât mai bine, mi-a zis Ioana, stabilită și ea de câțiva ani în metropola din Câmpia Vlăsiei.

Așadar, acum o săptămână, mi-am pus semnătura pe guest-post-ul "Top 10 Bucureștiul meu", a cărui primă parte te invit s-o răsfoiești mai jos:

......................................................................Pentru mine, orașul în care m-am născut, am crescut și în care trăiesc și “în zilele noastre” este o “corcitură” de lucruri foarte proaste, de istorie foarte bogată și de bucurii simple, care merg doar la inima celor dispuși să le vadă. “Blestemul Bucureștiul”, așa cum l-a numit un amic din blogosfera de turism, nu m-a atins, pentru că am călătorit din primele momente ale vieții mele (de fapt, chiar dinainte să scot pentru prima dată căpșorul în lume) și astfel am crescut printre oameni din toate colțurile țării. Le-am ascultat fascinată accentul, le-am privit nedumerită obiceiurile, le-am admirat cu gura căscată obiectivele turistice, de fapt comorile lor cele mai de preț, și pentru mine, toți românii exact asta sunt, români, nu diferențiați în ardeleni, moldoveni, olteni, dobrogeni, bănățeni sau mitici. 

Recunosc că explorând toată România, am ajuns să iubesc mai mult alte locuri, în detrimentul natalului București și am început să-l privesc cu ochi prea critici, deși Capitala noastră este mândra posesoare a cel puțin 10 locuri pe care orice român ar fi bine să le vadă. Ca să-și aprecieze mai mult țara! V-am stârnit curiozitatea? Atunci haideţi să (re)descoperim Bucureştiul aşa cum îl văd eu, uitând pentru câteva momente de Centrul Istoric. insula fundeni bucurestiExistă un petic de București care ar putea fi comparat cu New York-ul. O insuliță în spatele complexului “Delfinul” șade în mijlocul Lacului Fundeni. E străbătută doar de patru străduțe, dar, hei, nu a zis nimeni că trebuie să fie așa de aglomerat ca-n metropola americană! M-am plimbat cu rolele într-o vară, pe acolo, printre căsuțe mai sărmane sau pe lângă vile cochete, m-au lătrat niște dulăi și mi-au răsunat în urechi râsetele zglobii ale copiilor. Atunci am crezut că acesta este unul dintre cele mai faine locuri unde ai putea trăi – departe de oraș și totuși atât de aproape. Și acum cred la fel. Nu știu dacă mai există vreun oraș din toată țara noastră care să aibă un mic cartier pe o insulă!parcul carol vedere de la grotaDeși Cișmigiu sau Herăstrău sunt parcuri mai faimoase, de care mulți se îndrăgostesc, eu iubesc grădina publică proiectată de un peisagist francez și organizată de un fost primar al Capitalei – Constantin Istrati. Dacă stau bine și mă gândesc, nu știu exact de ce îmi place atât de mult, dar a fost dragoste la prima vedere. Poate a contat că pe cel mai înalt pisc se înalță un zvelt mausoleu și tot de acolo poți privi până spre Palatul Parlamentului, care, fie vorba între noi, arată foarte bine din acest unghi. Poate m-a cucerit Grota sau podul cu graffitiul de Oscar Wilde, poate Fântâna Cantacuzino sau castelul inspirat de cetatea lui Țepeș de la Poenari, poate cei doi giganți sau lacul. Cert e că pitorescul Parcului Carol este răpitor și sunt sigură că nici cel mai hain om nu i-ar putea rezista! 


biserica anglicana bucuresti iarna
Singurul lăcaș de cult anglican din Capitală este și una dintre cele mai încântătoare biserici pe care mi-a fost dat să le văd vreodată! Când am zărit-o prima dată, mi s-a părut un trandafir răsărit printre betoane, la o aruncătură de băț de centrul sufocant, agitat și prea prăfuit. Lângă ea, parcă e mereu liniște, viața parcă se derulează, brusc, cu încetinitorul și nu e o întâmplare că echipa serialului “În Derivă”, unde protagonistul este Marcel Iureș, a ales-o drept cadru propice pentru fiecare episod de vineri. Recunosc cu mâna pe inimă că o ADOR!