Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 27 noiembrie 2012

Si natura are VIPs: Parcul Natural Comana

Scriu aceste rânduri de pe o bancă din Parcul Lumea Copiilor. Un soare timid îmi trece prin păr și frunze palide își dau duhul, peste tot în jurul meu. Se simte că iarna mă așteaptă la colț, dar în loc să mă gândesc la zăpada pufoasă sau la brazii de Crăciun, gândul îmi zboară spre 8 septembrie 2012, când am redescoperit Parcul Natural Comana. Sigur nu e coincidență că tocmai la acest episod din cufărul cu amintiri mă gândesc,  deoarece recunosc că aș avea nevoie de o pătură, măcar să mă amăgesc că mi-e la fel de cald ca acum mai bine de 2 luni.

pod parcul natural comana

Unul dintre puținele beneficii ale nenorocului că locuiesc în București (apropo, m-aș muta oricând într-un orășel medieval; aștept oferte de cazare:D) este apropierea de două delte. Căci, da, în România nu există doar un Rai, ăla făurit de Dunăre. Pe lângă Delta din București, situată la doar 5 minute de domiciliul meu, "miticii" mai pot lua cu asalt... Delta Neajlovului.

Prima dată când am savurat-o a fost acum 3 ani. Mi-am dorit foarte tare să o cunosc, din două motive: pe de o parte, pentru că aici a decedat una dintre personalitățile istorice pe care le admir (Vlad Țepeș), iar pe de altă parte, pentru că zărisem pe internet niște foișoare pitite într-o mare de stuf. Cum aș fi putut rata un asemenea loc, mai ales că e la doar 30 km depărtare de Capitală?

În 2009, am fost plăcut impresionată și mi-am promis că mă voi întoarce. Anul ăsta, m-am ținut de cuvânt și am rămas, într-un fel, cu un gust amar și asta nu pentru că aș fi savurat (la propriu!) vreun fir de stuf!

Ca să mă satur de atâta natură strânsă într-un singur loc, ar fi trebuit să scot ceva bani din buzunar (15 ron/mașină; 3lei/persoană - dacă veneam pe bicicletă, nu era cazul; 16 ron/închirierea unui observator, de unde aș fi avut panorame asupra ținutului și aș fi putut studia viața păsărilor). Foișoarele dispăruseră, iar aleea prin regatul stufului, de care mă îndrăgostisem, fusese înlocuită de un pod negru. Panoul care anunța ridicarea unui monument, în apropierea locului unde Țepeș a părăsit această lume, mai era, dar nici măcar nu se puseseră bazele unui asemenea onor adus celui mai celebru personaj din istoria României. Deși au trecut 3 ani sau chiar mai mult!

Au apărut terase, hoteluri și un parc de aventură. Ne-am civilizat, dar eu iubeam Comana tocmai pentru sălbăticia și primitivismul său.

Nu pot nega că este un colț de Rai, unde trăiesc laolaltă plante firave, pictate în culori de neuitat...

scaiete parcul natural comana


planta parcul natural comana


planta apa parcul natural comana


floricele albe parcul natural comana


floare roz parcul natural comana


floare alb parcul natural comana


detaliu stuf parcul natural comana


balta parcul natural comana


...jivine și păsări care sorb, cu nesaț, libertatea.

broasca parcul natural comana


caine parcul natural comana


cal parcul natural comana


caleasca parcul natural comana


caleasca parcul natural comana


Grătarele încă se încing lângă Fântana cu Nuc...

picnic parcul natural comana

fantana cu nuc parcul natural comana

fantana cu nuc parcul natural comana


...dar dacă nu ar fi ăsta singurul motiv pentru care mulți vin aici, nu m-ar deranja chiar atât de tare, căci, deh, sunt și eu româncă și nu pot refuza o friptură bine rumenită, cu parfum de jar.

Nu știu dacă o să mă mai întorc. Am rămas cu impresia că secolul XXI mă prinde din urmă, deși veneam aici tocmai ca să scap de cotidian. Dacă n-ai fost niciodată, te compătimesc că n-ai ajuns mai repede. Îți recomand, totuși, zona, dar te sfătuiesc să nu te oprești la primul loc întâlnit, ci să explorezi vastul ținut până dai de pădurea liniștită sau de Neajlovul acolo unde nu e "ocupat" cu pescarii. Doar așa vei putea "fura" un strop din puritatea Parcului Natural Comana.

rucsacuri parcul natural comana


prin parcul natural comana


podet parcul natural comana


cu bicicleta prin parcul natural comana


biciclist parcul natural comana


balta parcul natural comana


alee parcul natural comana

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI