Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 14 noiembrie 2012

Romania va fi mai frumoasa pe 1 Decembrie!

Până azi, mi se părea că uneori exagerez când încerc să văd în țara noastră mai mult lucrurile bune, cele care ar trebui să ne definească și să ne facă mândri de propria naționalitate. Dar astăzi am descoperit că există români și mai optimiști, și mai visători, și mai iubitori de țară decât mine. Sunt zeci de copii, cu vârste între 6 și 14 ani, elevi ai școlilor noastre, care au văzut în România gimnaste de calibru mondial, opere de artă vestite în toată lumea și meșteșuguri de care mulți, pe nedrept, am uitat.

Prichindeii de clasele I-VIII sunt, poate, mai realiști decât mulți dintre adulți, prea obosiți să observe lucrurile frumoase din jurul lor. Copiii despre care vorbesc nu și-au pus imaginația la bătaie, ci au scormonit în puținele lor amintiri spre multele definiții ale cuvintelor "român" și "România".

Adulții văd în români niște oameni lipsiți de vlagă, istoviți de atâta muncă, dar copii văd persoane puse pe distracție, care încing imediat o horă. Adulții tind să aprecieze mai mult creațiile vestimentare "la modă", pe când micii români nu se sfiesc să îmbrace un port popular, colorat și vesel. Produsele de la IKEA or fi ele practice, ieftine și drăguțe, dar obiectele de care ar trebui să fim toți legați sunt ceramica de Horezu, traista și clopul maramureșean, instrumentele de suflat din lemn sau tradiționalele păretare. Nicolae Grigorescu, Ciprian Porumbescu sau Constantin Brâncuși ar trebui să fie vedetele cu care să ne mândrim peste hotare, nu celebritățile din tabloide, de care mâine nu mai știe nimeni nimic.

Să nu crezi că lecțiile de viață de mai sus sunt predate de mine sau de vreun mare învățat! Le-am "învățat" și eu de la micii desenatori care își doresc ca de Ziua Națională a României, Google să ne prezinte țara așa cum este ea: "Grasă" de atâta istorie, Originală, Ospitalieră, Grandioasă, Ludică și Extraordinar de frumoasă.

Ca visul lor să se îndeplinească, cel-mai-cel în materie de motoare de căutare le-a propus un joc în care fiecare copil urma să redecoreze, după bunul său plac patriotic, doodle-ul Google, adică faimoasele 6 litere colorate roșu, albastru, galben și verde. Și, ca în oricare alt joc, există câștigători și o miză. În acest caz, gigantul IT pune la bătaie tablete Android, 20.000 de lei pentru școlile primilor 5 finaliști și pentru marele câștigător... 15.000 de lei și, cel mai important, marea onoare ca desenul acelui copilaș să apară, toată ziua de 1 Decembrie, pe toate calculatoarele din țară care vor accesa motorul de căutare!

Cum se alege fericitul micuț creativ? Simplu. Printr-un vot public, pe http://www.google.ro/doodle4google/vote.html. Eu mi-am ales deja câte un premiant (poți opta pentru două doodle-uri, în două categorii de vârstă), dar recunosc că a fost o decizie extrem de grea, nu de alta, dar avem o țară așa de faină, cu oameni foarte talentați și e "nedrept" să alegi între simboluri, obiective sau tradiții  dragi oricărui român.

Sunt sigură că-ți vei rupe un pic din timpul tău și-ți vei vota favoritele, pentru că o călătorie prin ce are România mai frumos nu poate fi ratată. Nu vreau să te influențez, așa că îți arăt doar 12 dintre cele 30 de candidate, doodle-urile de care m-am atașat cel mai mult:

Indiferent care desen va câștiga, un lucru e sigur: România va fi mai frumoasă pe 1 Decembrie!


...................................................................................


UPDATE 1 DEC: Desenul câștigător este unul dintre favoritele mele, creat de Iasmina Răceanu. Felicitări și mulțumim că ne-ai făcut ziua asta mult mai frumoasă!

doodle 4 google 1 decembrie 2012

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI