Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 12 noiembrie 2012

Parcul Titanii: La pas cu Eminescu

În sectorul 3, "îmbrățișat" de străzile Burdujeni, Prisaca Dornei și Bulevardul Nicolae Grigorescu, trăiește un parc mititel, de cartier. Prichindelul are, însă, marea onoare de a fi gazdă, în fiecare zi, câtorva mari personalități, de la Eminescu la Caragiale sau de la Blaga la Ion Minulescu. 

Și deși locuiește într-o capitală europeană, el nu se află pe lista obiectivelor "de vizitat" din București, fiind eclipsat de frații săi mai mari: Herăstrăul sau Cișmigiul. Nici în cartier nu e prea faimos, căci în imediata apropiere se găsește un parc imens și, se știe, românului îi plac lucrurile mari. Cât mai mari.

Și totuși, eu sunt invidioasă că nu e vecinul meu.

toamna parc titanii


Ieri, pe 11 noiembrie, într-o zi de toamnă blândă, am plecat din Berceni (unde locuiesc) și m-am dus cale de 9 stații de metrou, să fac cunoștință cu acest parc-copil. Nu e întâmplătoare această personificare, căci înainte de maturizarea sa (a se citi renovarea) de după anii 2000, eu îl știam sub numele de "Parcul Copilului". Probabil, pentru că în București există și "Parcul Orășelul Copiilor", trebuia cumva să se diferențieze de "concurență". Cum se află în cartierul Titan, era lesne să reflectezi asupra semnificației acestui cuvânt și să născocești ceva care să-l facă diferit. Istoria nu e pe gustul oricui, așa că ar fi fost un eșec să-l legi de mitologia greacă, făcând referire la cei 12 copii ai lui Uranus. Chimia e și mai "bau-bau", așa că s-a renunțat și la analogia cu elementul alb-argintiu. Noroc cu limba română, că tare a mai fost leneșă să inventeze un nou cuvânt și tot "titanului" i-a mai atribuit o semnificație! 

Presupun că în urma unui asemenea proces de "rebranding", s-a trezit parcul ocupat de mari personalități românești, TITANII literaturii și artei. Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Luca Caragiale, Ion Minulescu sau Constantin Brâncuși sunt doar câțiva dintre musafirii pe care îi poți cunoaște într-o simplă plimbare prin acest parc. Pentru cei care au petrecut multe nopți albe studiindu-i în timpul școlii, vremea răzbunării a sosit, căci aici vor avea ocazia să-i calce efectiv în picioare! De la poetul național al României, care te întâmpină primul, poți începe să păsești pe Brâncuși, dacă ți-a plăcut sculptura, sau pe Caragiale, dacă preferi teatrul:D, pentru că toți sunt captivi în niște stele înfipte într-o așa-zisă Alee a Celebrităților, pe modelul hollywoodian.

stea caragiale parcul titanii


Trecând peste comicul sau tragicul situației, depinde cum privești lucrurile, vei păși într-un colț de București înghesuit, cum e totul pe aici. Sunt muuulte bănci (am citit undeva că ar fi vreo 200!), ceea ce mi se pare enorm pentru un parc pe care-l poți admira și în 10 minute! De parcă băncile nu ar fi fost deja destule cât să aglomereze acest spațiu unde ar trebui să respiri, nu să te sufoci, mai găsim în parc și un teatru de vară, o fântână destul de mare și ea, un loc de joacă "cu de toate", vreo 8 terenuri de sport și o clădire pe care nu scrie nimic, dar în care sălășluiesc două acvarii cu pești.

toamna parc titanii

parcul titanii bucuresti

fantana parc titanii


Deși îmi venea să-l scutur de toate accesoriile, odată așezată pe o bancă, peisajul a început să iasă în evidență, frunzele să foșnească, iarba să mă gâdile și aerul răcoros să mă mângâie. 

toamna parc titanii

toamna parc titanii

toamna parc titanii

toamna parc titanii


Și atunci mi-am dat seama că îmi pare rău că nu e la doi pași de casă. Mi-ar fi plăcut să ies la plimbare însoțită de o mare personalitate, să citesc "Luceafărul" cu Eminescu la picioare (asta da fantezie!:P), să iau o binemeritată pauză de la ecranul computer-ului și să mă înec cu privirea în jocul peștișorilor sau dacă aș fi vrut să fac mișcare, doar să cobor din bloc și să mă pun pe treabă, nu să merg nu știu câți kilometri până-ntr-un loc adecvat, unde odată ajunsă, să nu mai am chef de nimic! Cred că m-aș fi simțit mereu în vacanță!

portret parc titanii

portret parc titanii


Recomand?

Dacă ești din București, cu siguranță. Mai ales toamna, promit că o să-ți placă. Iar dacă preferi locurile pitorești, un pic mai neaglomerate (la oameni mă refer acum), atunci aici e locul tău!

Dacă vii în vizită în Capitală, probabil o să fii dezamăgit/ă de parc, pentru că nu se poate compara cu faimoasele grădini publice. Dar dacă ai drum prin zona Titan (apropo, asta e cea mai frumoasă stație de metrou de la noi!) și "vrei să pierzi timpul" sau ești un fotograf pasionat de acest anotimp, du-te fără probleme în Titanii. 

parcul titanii vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI