Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 20 noiembrie 2012

Noi iubim Baile Herculane! (guest-post)

Ilie Rădoi este un român norocos. S-a născut în cea mai frumoasă stațiune din România (cândva, chiar din Europa) și, după o escală de 7 ani în cel mai frumos oraș din țară, s-a întors pe meleagurile lui Hercules, pentru a le readuce strălucirea de altădată și turiștii care le-au uitat. De 3 luni, lucrează la Primăria din Băile Herculane și promovarea turistică a urbei este noul său crez. Un prim pas spre îndeplinirea nobilului său țel a fost deja realizat, acum două săptămâni, când a organizat workshop-ul de fotografie "Țara lui Hercules".Timp de 3 zile, de vineri până duminică, 12 bănățeni pasionați de natură, cultură, dar mai ales de puteri herculeene, au explorat, în lung și-n lat, patria guvernată de cel mai cunoscut erou grec și scăldată de apele preafrumoasei Cerna. 2000 de fotografii au "răpit" momente de mare splendoare din ținutul așa de depărtat de București, dar numai 20-30 vor fi mândrele ambasadoare ale ștrașnicului Hercules, în cadrul expozițiilor vernisate la Timișoara, Craiova și, evident, Băile Herculane.

Dau cuvântul românului nostru norocos, căci eu am vorbit destul. Recunosc, nu mă pot abține când vine vorba de stațiunea mea preferată. Sunt îndrăgostită lulea și, probabil, o iubesc la fel de mult ca Ilie. Dar ne spune el mai bine cât de mult apreciază Herculanele:
.............................................................................................

Port în suflet locurile din Herculane. Când mă gândesc la orașul meu natal, îmi răsună în gând versurile:

Dor de viață , dulce se răsfață
Din miezul verii până-n miezul iernii,
Din spic de ger şi până-n spic de grâu
E-o capodoperă pe malul Cernei,
E ambasada cerului pe-un râu
Mai puneţi frână permanentei goane,
Opriţi-vă din tot ce dărâmaţi,
Şi mai veniţi aici la Herculane
Să fiţi o săptămână împăraţi

Adrian Păunescu, Capodopera de pe Cerna, 1995


În prezent, Herculanele, pentru mine, este o doamnă îmbrăcată în straie vechi. Sunt proiecte finalizate: Strada Romană și multe altele.Dar orașul ascunde atât de multe care de-abia așteaptă să fie descoperite! 

Cum poți descoperi o zonă și prezenta celorlalți? 

Răspunsul: Prin fotografie. 

Din jocul de culoare și lumini, apare la suprafață imaginea pe care o vrei. Eu vreau o imagine a Herculanelui schimbată, plină de viață, dinamică. Asta vreau să aduc la iveală prin ce am organizat împreună cu 2 fotografi din Timișoara: Svetomir Petrovici și Paul Adrian Chis.

Ideea a prins viață și, astfel, acum mai bine de 10 zile, am organizat "Workshopul de fotografie <<Țara lui Hercules în imagini>>", cu sprijinul Primăriei Băile Herculane.

"Workshopul <<Țara lui Hercules în imagini>>" se dorește a fi un eveniment de evidențiere a zonei, prin intermediul fotografiei. 

Dorim să facem acest lucru prin prisma a două elemente: 

- Natura de lângă noi 

- Oameni și locuri 

Dacă va fi posibil, workshopul se va întinde pe o perioadă de mai multe luni, să cuprindem trecerea anotimpurilor în zonă. Asta e o parte din prezent.

Ce am reușit, vom vedea peste câteva luni, după un pic muncă de birou, modificat și selectat fotografiile. Sperăm ca la următorul eveniment de genul acesta să fim mai mulți. Am fost 12 participanți, 10 din Timișoara și 2 din Herculane. Majoritatea au contact cu lumea artei fotografice. Din păcate, eu nu. Eu doar urc pe munte și călătoresc. Ah, era să uit! Pentru a scoate în evidență cele dorite, am fost plecați în Cheile Tașnei și în oraș. Zona arată fantastic, fără cuvinte, imaginile zic tot...


Intro și editor text: Anda Stănciulescu
Autor și sursa informațiilor din intro: Ilie Rădoi
Credit foto: Ilie Rădoi - 1, 2, 9, 10 ; Nicola Ioana Mădălina - 3,4, 5; Gabriel Nițoi - 7, 8; Paul Adrian Chis - 11