Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 noiembrie 2012

Monumentul CEPEI, unic in lume!

Nu am călătorit în toate țările din lumea asta ca să confirm că nu mai există în altă parte așa ceva, dar parcă numai românii ar fi capabili de o asemenea trăsnaie! De fapt, e un lucru cât se poate de serios. Ceapa de Pericei este vestită în Ardeal, fiind, pare-se, cea mai bună din România! Eu n-am apucat s-o "testez", dar am încredere în judecata nașului meu, Nelu, care este consumator fidel și, uneori, străbate cei 40 de km între Jibou și Pericei, doar pentru a-și îmbogăți cămara cu prețioasa pradă. 

Așadar, dacă avem o așa mândrie în țară, de ce să n-o celebrăm ca atare?

Iată Monumentul Cepei!

monumentul cepei

Nu mai trebuie să explorez cele aproximativ 200 de țări de pe glob (deși nu m-ar deranja deloc această idee!) ca să fiu mândră de acest monument, evaluat la suma de 200 milioane lei. World Records Academy l-a certificat deja ca fiind cel mai mare monument al cepei din lume, nu de alta, dar nici nu aveam concurență:D

Măreața legumă are 6,5 m, cu tot cu soclu, și în loc de foițele care ne fac, inevitabil, să plângem, găsim piatră, fier, beton și rășini (:D).

Ardelenii, chiar dacă-s molcomi, le merge mintea brici când sunt nevoiți să aștearnă niște cuvinte pentru posteritate și... să se laude. Ia uite ce scrie pe soclul monumentului, în română, dar și în maghiară:

[monumentul] este dedicat lucrătorilor agricoli din comuna Pericei - Sălaj 
în anul 2007 după Hristos 
Se cuvin adresate sincere și speciale mulțumiri celor care au participat, susținut și contribuit cu ajutor financiar, material și logistic la ridicarea acestui monument: 
- Primăria comunei Pericei
- Firma CIAC - Oradea - Bihor
- Firma ADEPLAST - Oradea - Bihor
- Sculptorul Cornel T. Durgheu
și echipa de artiști din cetatea Oradea - Bihor 
[monumentul] este ridicat în perioada când primar al comunei a fost harnicul jurist Boncidai Endre Csaba 
Proiectantul, autorul și realizatorul este sculptorul orădean Dr. Cornel Theodor Durgheu 
Inițiativa realizării monumentului a fost a unui fiu al locului (n.r. om de afaceri, care a dat banii necesari!)
Alexandru Tătar - zis "Sandu de la Pericei"

Ei? Nu-i așa că e pitoresc și textul, nu numai monumentul?

Apăi, oameni buni, io vă invit la Pericei să înfulecați o ditamai ceapa cu slană, chiar la umbra fainului monument sălăjean! Să aveți poftă!

monumentul cepei pericei


Cum ajungi?

La o privire superficială asupra hărții, s-ar putea să nu zărești cu ușurință comuna Pericei. Dar sunt eu aici, ca să te ajut! Localitatea se află între Șimleu Silvaniei și Zalău (capitala județului Sălaj) și este străbătută de DN 1H. O despart doar 5 km de orașul Șimleu Silvaniei și 24 km de Zalău. Dacă vii dinspre Zalău, monumentul va fi pe partea stângă, în curtea Școlii Gimnaziale. Se vede bine de la drumul principal, așa că intrarea pe terenul instituției este opțională.

Drum bun și savurare plăcută!:D

monumentul cepei pericei


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!