Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 9 noiembrie 2012

I ♥ Parcul din Baile Felix!

alee lacul cu nuferi baile felix seara
Dacă m-ar fi chemat Gabriela sau Mihaela, ieri m-aș fi urcat în primul tren cu destinația Băile Felix.

Din fericire pentru bugetul meu mereu neîndestulător, mă numesc doar Anda, așa că ieri am rămas în București. Dar aș fi optat pentru sărbătorirea onomasticii tocmai la vreo 600 km distanță de Capitală, pentru că acolo sălășluiește o preafrumoasă biserică din lemn care poartă hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Și, câțiva pași mai departe, m-ar fi așteptat un imens buchet de lotuși roz, așa cum am mai văzut în Parcul Circului.

Ah, ce mi-ar mai fi plăcut!

Cel mai probabil aș fi ajuns seara, că deh, autostradă n-avem până acolo și nici trenurile nu-s TGV. Dar n-ar fi fost asta o problemă pentru mine, căci deja făcusem cunoștință cu parcul din Băile Felix seara, în jurul orei 19, în a patra zi din infotripul balnear "Să redescoperim România". Și nici nu cred că ar fi fost o oră mai potrivită ca să mă las cucerită de dânsul!

Acum am o singură dilemă: pe ce loc să-l situez în topul meu al parcurilor? Pe locul întâi e Romanescu și nimeni n-o să-l zdruncine din acea poziție. Argintul îl primește Buziașul, doar vorbim de un parc unic în Europa. Să-i acord parcului din Băile Felix medalia de bronz? Hai să-i ofer ultimul loc pe podium, că prea e frumos, mânca-l-ar mama!:P

Mi-a plăcut foarte, foarte mult să mă plimb prin acest parc mititel, dar frumușel cât alte 10 parcuri la un loc!

Plecasem setată de acasă cu gândul că nu trebuie să ratez acest parc. Așa că nici n-am ajuns bine în stațiune, că m-am debarasat rapid de bagaje, la Hotelul Internațional, și am tulit-o împreună cu aparatul foto. Am ieșit  din hotel direct pe strada Victoria și am cotit stânga, mergând tot înainte până am dat de strada principală a stațiunii - Primăverii. Am făcut din nou stânga și imediat m-am trezit în parc. Nu știu unde m-am grăbit, căci în maxim 10 minute (de mers foarte leneș) aș fi ajuns la destinație. De fapt, știu de ce m-am zorit: se întuneca și voiam să mă bucur la maximum de parc. Nici nu-mi închipuiam cât de fain poate arăta seara! Dacă nu m-ar fi așteptat o cină apetisantă la hotel, cred că m-aș fi întors în jurul orei de culcare, cândva în miez de noapte.

Prima frumusețe pe care am întâlnit-o a fost Biserica Greco-Catolică, care mi-a urat "Bun Venit", speriindu-mă. Chiar când mă pregăteam s-o trag într-o poză, clopotele au început să-i bată și cu tot întunericul din jur care deja se lăsase, nici că era altceva mai potrivit!:D M-am dezmeticit destul de repede și am reușit să-i surprind ultimele urări de bun venit:


biserica lemn greco-catolica baile felix seara

biserica lemn greco-catolica baile felix seara


A fost o prostie din partea mea să mă sperii când lângă mine era deja un înger păzitor...

inger parc baile felix


...și drumul mi-era călăuzit de scânteierile unor lumânări:

lumanari baile felix


După încă puțini pași prin noapte, am ajuns la Biserica de Lemn din Brusturi, strămutată în Băile Felix, acum 51 de ani. Dacă pe 8 noiembrie aș fi fost o sărbătorită, m-aș fi oprit pe pridvorul sculptat de vreme și înfrumusețat de iederă și aș fi așteptat un semn de la Sfinții care dau și hramul lăcașului. Dacă noaptea de atunci ar fi fost la fel de încântătoare ca cea din 19 octombrie, nu m-aș fi mirat defel ca o minune să se petreacă chiar sub ochii mei... Dar eu sunt doar Anda, nu Mihaela, nu Gabi...

flori biserica lemn baile felix


pridvor biserica lemn din brusturi baile felix


pridvor biserica lemn din brusturi baile felix


biserica lemn din brusturi baile felix seara


De la bătrâna bisericuță născută în 1785, am cotit spre stânga, pentru a face cunoștință cu lotușii celebri. Din păcate, ei nu m-au salutat cum mi-aș fi dorit. Întârziasem la întâlnire, așa că s-au "demachiat" de "machiajul" roz și m-au întâmpinat cu moace verzi, probabil de supărare că nu venisem la timp, cam cu 2-3 luni în urmă.

Pe mine nu m-a deranjat prea mult că n-am fost punctuală, căci lotușii se adunaseră pentru o petrecere pe lac. Lumina era setată la nivelul potrivit (mulțumesc stâlpilor de iluminat:P), iar muzica era asigurată de broscuțele care deja făceau vocalize.

M-am așezat pe o bancă și am asistat la un spectacol divin... 

parc baile felix seara


lacul cu nuferi baile felix seara


lacul cu nuferi baile felix seara


lacul cu nuferi baile felix seara


La un moment dat, mi-am dat seama că nu sunt singură. Câteva cupluri de îndrăgostiți savurau, de asemenea, feeria nocturnă a Băilor Felix. Unii au fost atât de drăguți încât mi-au oferit un tablou... pe gratis:

romantism baile felix


Și să nu crezi că am greșit stațiunea, pentru că am dat de tineri! În Băile Felix am văzut mai mult tineret decât persoane de vârsta a treia! Deci, da, se poate turism balnear și când nu te dor șalele:D

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI