Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 15 octombrie 2012

Zoo Resita: Strigatul de ajutor din Banat

Mi-am dorit foarte mult să ajung aici, dar când în sfârșit am aterizat într-o pădurice din capitala Caraș-Severinului, am fost ÎNGROZITĂ! Nu mi-a venit să cred că acea grădină zoologică încă mai funcționează! Cuștile extrem de mărunte, unde jivinele sigur au tendințe de sinucidere, mi s-au părut greu de suportat. Condamnații la o viață mizerabilă se învârteau disperați, răsuflând din greu, în câțiva metri pătrați. 

Cea mai mică grădină zoologică din România* se poate vizita în maxim 30 de minute. Nu ar fi fost ăsta un mare dezavantaj, dacă acele minute ar fi fost plăcute, nu un real chin. Cum ai putea rămâne indiferent când privești cutremurătorii ochi de mai jos? 

urs zoo resita

Urșii au fost primii prizonieri pe care i-am întâlnit pe 24 august 2012, în a șaptea zi din cea mai lungă vacanță a noastră din acest an. Imediat pe partea dreaptă, și-au ridicat lăbuțele în semn de salut și ne-au străfulgerat cu o privire îndurerată. Cu siguranță, le este foarte greu să supraviețuiască fiecărei zile date naibii când sunt captivi într-o cușcă, chiar în mijlocul unei păduri! Dacă în noul cămin, condițiile ar fi fost mai "animalice", poate durerea nu ar fi fost la fel de mare.

Leii erau de-a dreptul disperați. Femela se ascunsese în ghereta insalubră și a ieșit doar să urmărească apusul, probabil singura ei plăcere. 

leoaica zoo resita


Masculul nu stătea o clipită locului, așa cum se poate vedea în clipul de mai jos. Totuși, a fost simpatic și ne-a demonstrat că face haz de necaz; Cu limba scoasă, treci mai ușor peste probleme!

leu zoo resita

Căprioarele nu mai aveau demult un firicel de iarbă unde să-și bage, cu poftă, năsucul, pentru lupi nu exista niciun petec de pământ pe unde să zburde. Dar berzele nu aveau altceva mai bun de făcut decât să se bălăcească, hamsterii să... ronțăie și iepurii să doarmă...

caprioara zoo resita


caprioara zoo resita


berze zoo resita


barza zoo resita

lup zoo resita


hamsteri zoo resita


iepure zoo resita


Am remarcat un panou care-ți interzicea să hrănești animalele, dar chiar atunci am văzut un vizitator care venise pregătit cu o pungă întreagă de pâine și a oferit o "gustare" tuturor viețuitoarelor. Cei mai fericiți erau poneii:

ponei zoo resita


"Furnizorul de pâine" era însoțit de un copilaș tare simpatic, care-i spune acestuia: "Uite, eu pentru grădina zoologică m-am mutat în Reșița!". Cât de fericit ar fi fost dacă le-ar fi vizitat pe suratele din...

...și suprema Târgu Mureș

Dacă vrei să vizitezi grădini zoologice frumoase, unde ți-e mai mare dragul să faci cunoștință cu animalele, ți le recomand, cu mare drag, pe cele de mai sus. În Reșița, oricât de tare mi-ar plăcea mie orașul și împrejurimile sale, nu pot să te trimit la zoo. Deocamdată. Sunt optimistă și sper ca la următoarea vizită, să mă impresioneze în sens plăcut. Dacă totuși îți dorești să o vezi, ajungi ușor la ea, căci indicatoare sunt prin tot orașul. De reținut că este pe drumul spre Semenic.

Apropo, nu uita, dacă tot ești în Reșița, să vezi Parcul Locomotivelor. După părerea mea, este un obiectiv musai de văzut în România!

Stai un pic, ai putea să mă întrebi, rău-rău, dar chiar nimic nu mi-a plăcut la zoo reșițean? Ba da!

1. Amplasarea. Ajungi la grădină după ce urci pe scări, printr-o pădurice pitorească...

alee padurice langa zoo resita


foisor langa zoo resita


zoo resita


2. Biletul de intrare, la un preț mic (2,5 ron/adult) și inedita taxă de vizitare pentru grupuri de peste 10 persoane: 1,1 lei! Programul este zilnic, de la 10 la 19.

3. Nu există taxă foto, dar poți să pozezi fără opreliști. Presupun că mai ții minte peripețiile de la Buftea, așa că, de atunci, voi aprecia mereu locurile unde pot face fotografii fără să mă deranjeze cineva. Și dacă nici nu trebuie să scot vreun ban pentru a-mi păstra câteva amintiri, cu atât mai bine!


*Acest titlu este la concurență cu grădina zoologică din Piatra Neamț


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!


UPDATE aug 2014: o femelă și puiul său au fost salvați de la această grădină zoologică și duși la rezervația de urși de la Zărnești, unde vor trăi fericiți, sper, până la adânci bătrâneți. Despre acțiunea de salvare puteți citi aici și despre rezervație aici

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

3 comentarii:

 1. Gradina zoologica din Resita este in plin proces de modernizare, dar cat o sa dureze, nu se stie. Macar sa merite asteptarea :(

  RăspundețiȘtergere
 2. este morbina gradina cu coteturi , rusine sa le fie celor care contribuie la crearea lagarurilor pentru animale.

  RăspundețiȘtergere
 3. Lumea indeamna sa nu mai vizitam gradina, ca e mizera si ca animalele nu merita asa ceva. Eu zic dimpotriva, haideti sa mergem toti acolo si sa aratam ce ne pasa, sa platim bilet si poate sa facem donatii. Doar asa animalele vor primi mancare si vor fi mai bine ingrijite.

  Daca nu iti pasa de ceva, va muri. Daca apreciezi, va inflori, pentru ca omul sfinteste locul.

  RăspundețiȘtergere