Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 1 octombrie 2012

Savurand Micul Paris la ceainaria Tea House

- Ce qu'est un thé savoureux!
- Je suis heureux d'entendre que vous aimez notre thé. Je peut apporter quelque chose d'autre?*

salonul francez ceainaria tea house
Asemenea discuție se purta în saloanele Micului Paris, când doamne cochete se strângeau laolaltă pentru o "bârfă" cu ștaif. Multă vreme a trecut de la epoca de glorie a Bucureștiului și prea multe lucruri s-au schimbat. Unele, însă, au rămas la fel sau chiar s-au îmbunătățit. De exemplu, ceaiul. Și oamenii care apreciază trecutul și-l readuc la viață.

Miercurea trecută, pe 26 septembrie, m-am întors în timp până în vremurile când de soare te protejai cu o umbrelă dantelată, când cărțile reprezentau averi și când un ceai bun era cea mai apreciată licoare. Dacă vrei și tu să guști din savoarea Micului Paris, află că portalul spre trecut e localizat pe Bulevardul George Coșbuc, la numărul 13. Culmea, chiar în centrul orașului!


La ceainăria "Tea House", secundele sunt mai leneșe, viața pare, brusc, mai savuroasă și timpul se măsoară doar în clepsidre mov, prin care curge, doar câte 1 minut, nisipul catifelat...

Aici am savurat, la propriu, Micul Paris. În Salonul Francez, de la etajul 1. Cărți în provocatoarea limbă cu accente ascuțite și grave zăceau, deschise și expuse oricărui privitor, pe rafturi scunde, negre și elegante. O umbreluță neagră și sexy era pitită într-un colț, între două canapele scumpe, albe și foarte confortabile. La fereastra care oferea o priveliște spre grădina ceainăriei, se bronzau flori plăpânde. Pe pereți se odihneau tablouri de Ruxandra Marin, ordonate în tema "Ipostaze cristice". 

salonul francez ceainaria tea house

salonul francez ceainaria tea house

salonul francez ceainaria tea house

fereastra ceainaria tea house

colt salonul francez tea house

carti de joc si sonerie tea house bucuresti

carte si portret tea house bucuresti


Atmosfera era setată, așa că m-am întins relaxată pe canapea și am deschis meniul. M-au cam speriat prețurile, dar nu a zis nimeni că o călătorie în timp ar fi ieftină. Am ales un fresh de portocale (cu gheață; un exemplu de sănătate delicioasă:D), iar prietena care-mi era alături în această călătorie în timp a optat pentru un ceai galben, cu miere.

ceai galben ceainaria tea house
  

Așteptând comanda, nu am rezistat tentației de a-mi trece degetele peste titlurile afișate pe un raft, în colțul Salonului Francez. Majoritatea cărților erau despre dezvoltare personală și psihologie, dar... am dat și de un ghid despre România. Perfect! După ce l-am răsfoit fugitiv (conținea destinațiile "clasice": litoralul, Valea Prahovei, Bucovina și mănăstirile din nordul Moldovei, Sighișoara, Bran), m-am uitat pe coperta 4 și un zâmbet larg mi s-a întins pe față. Stătea scrisă acolo, cu litere albe pe fond roșu, o preafrumoasă descriere despre țara noastră:

Pentru cei care nu o cunosc, pentru cei care o cunosc, România reprezintă un loc plin de promisiuni. E de recomandat să renunțați la orice fel de prejudecăți, dacă veniți pentru prima dată aici și să vă lăsați în voia surprizelor. Dacă vi se pare că o cunoașteți, veți fi uimiți câte vă mai rămân de aflat...
Vă invităm să descoperiți frescele bisericilor din Bucovina, împărăția Deltei Dunării, civilizația lemnului din Maramureș, universul medieval al Sighișoarei și Sibiului, lumea pastorală a Munților Apuseni și Culoarului Rucăr-Bran, spectacolul munților românești, splendorile sale citadine și câte altele... Ceva ne spune că veți reveni ca să le mai vedeți o dată...

Nici eu nu puteam s-o zic mai bine!


După ce simpaticul ospătar ne-a adus licorile râvnite și ne-a lăsat să le savurăm în tihnă, a revenit cu o surpriză din partea casei: 4 prăjituri home-made cu piersici sau caise (nu mi-am dat seama exact ce fructă conțineau, dar mi-au plăcut:D). 

La plecare, un alt gest drăguț. Dintr-un coș, ne-am luat câte un răvaș care ascundea un citat inspirațional. Un frumos cadou, care ne va reaminti mereu de Tea House și călătoria prin Bucureștiul de altădată. Eu am  extras cuvintele lui Martin Seligman, psiholog american:
Emoțiile pozitive au un scop major în evoluție.  Acestea ne lărgesc resursele intelectuale, fizice și sociale, construind rezerve la care putem recurge atunci când apare o amenințare sau o oportunitate. Când suntem bine dispuși, oamenii ne plac mai mult și este mai probabil ca prieteniile, dragostea și coalițiile să se consolideze. Spre deosebire de constrângerile impuse de emoțiile negative, suntem expansibi, toleranți și creativi. Suntem deschiși la idei și experiențe noi.

Înainte să părăsesc acest univers fascinant al servirii ireproșabile, al decorului cu mult bun gust și al savorii tuturor simțurilor, am făcut o escală la... baie. Mă așteptam ca filmul frumos să se termine brusc și să fiu aruncată într-un mediu respingător, destinat doar nevoile primare. Dar am fost, din nou, surprinsă, când am ajuns într-o baie luminoasă, foarte curată și parfumată, unde flori proaspete îmi zâmbeau și unde am descoperit ceva ce în nicio altă toaletă n-am găsit. Bineînțeles, în afară celei de acasă. Pachete cu protej-slipuri zilnice:) și o sticlă cu spirt. Ăștia s-au gândit la tot!

flori toaleta tea house


După ce am ieșit din toaleta încântătoare, m-am teleportat în Asia...

separeul asiatic tea house

...și m-am oprit, pentru câteva secunde, și în Maroc:

salonul marocan ceainaria tea house


Micul Paris a fost încântător, dar când ai șansa să călătorești, instantaneu, și prin alte lumi, cum să ratezi o asemenea ofertă? La parter, era Camera Bunicii, pe care n-am mai apucat-o s-o descopăr, dar la următoarea vizită (căci sigur va mai fi una) voi avea un nou loc unde să poposesc.

camera bunicii tea house
sursa

Dacă nu s-a observat până acum, m-am simțit foarte bine aici și am adăugat acest loc pe o listă imaginară cu puncte atractive ale Bucureștiului, pe care nu le descoperi într-o scurtă vizită prin oraș. Trebuie să te ducă un băștinaș de mânuță în cotloane ascunse, unde Capitala se transformă dintr-o buruiană într-un grațios trandafir. La Tea House, Paradisul încape într-o ceașcă (Bliss in a cup)...

intrare ceainaria tea house


Din meniu (prețuri în lei):

cocktail-uri naturale - de la 15 la 20
ciocolată caldă -diverse sortimente- (neagră, albă, mentă, light, cu fructe confiate) - de la 11 la 15
espresso stretto (50 ml) - 7
espresso double (100 ml) - 10
capuccino (200 ml) - 12
capuccino vienez (200 ml) - 14
irish coffee (200 ml) - 15
Nescaffe frappe (200 ml) - 18
caffee latte (200 ml) - 15
mint caffee (200 ml) - 15
cafea turceasca (200 ml) - 10
cafea decofeinizata (100 ml) - 10
narghilea - 18
prajituri home-made, inghetata, biscuiti, placinta - de la 12 la 18
dulceata home-made (100 gr) - 10 lei
compot home-made (200 gr) - 12
serbet home-made (100 gr) - 10
baclava - 15
saratele home-made (200 gr) - 12
bere (330 ml) - 10
bere fara alcool (330 ml) - 11
vin alb/rosu - 200 ml/500/750: 10/25/45 lei
limonada - 250ml/1000 ml: 10/25 lei
fresh orange (250 ml) - 15
suc mere home made (250 ml) - 10
sucuri din gama Coca-Cola (250 ml) - 7
apa plata/minerala (330 ml) - 6
toate ceaiurile sunt la 400 ml si costa 20 lei

* traducerea aproximativă:
- Este un ceai savuros!
- Sunt bucuros să aud că vă place ceaiul nostru. Pot să vă aduc altceva?

Corectează-mă, Larisa, dacă am gafat pe undeva;)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

  1. Wow! Ce dragut arata! Extraordinar! Nu stiu localul asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti place, doar are multa franceza in el:D Nici eu nu stiam de ceainarie pana nu a descoperit-o prietena mea, cea care a savurat ceaiul galben:) Ma bucur ca am descoperit-o, caci atmosfera e de vis. Cand mai treci prin Romania si ai pofta de ceva bun, iti recomand sa treci pe aici. Promit ca o sa-ti placa;)

    RăspundețiȘtergere