Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 17 octombrie 2012

SRR: Ziua 2 - Baile Govora, Polovragi, Targu Jiu, Tismana

Salutări din stațiunea mea preferată - Băile Herculane -, unde imi petrec cea de-a doua noapte din infotripul balnear "Să redescoperim România".

Ziua de miercuri, 17 octombrie, m-a purtat prin Băile Govora, pe urmele lui Brâncuși în Târgu Jiu, dar și la Mănăstirile Polovragi și Tismana. Printre altele, am văzut unde a dormit Nicolas Cage, atunci când a venit în România ca să filmeze pentru "Ghost Rider 2" - în apartamentul 103, de la "Casa Danielescu". Odaia era ocupată, azi, așa că îți pot arăta doar... ușa.

usa ap 103 nicolas cage casa danielescu


Cum arată în interior, așa cum am văzut în alte camere, în curând.

Dar până atunci, încă două surprize:

1.  Am aflat că, în România, minunile țin doar până la capătul lumii, cunoscut ca și Cerna Sat. Ca să mă înțelegi, drumul de la Baia de Aramă la Băile Herculane s-a reasfaltat, în cea mai mare parte. De-abia trecusem pe el la finele lui august și era un dezastru, un lung teren acneic. Nu-mi venea să cred că, la doar 2 luni distanță, mergeai ca-n palmă. Și tot mă uitam eu la drum, și mă uitam, și mă uitam... și deja mă gândeam că o să îți spun că "uite, să nu mai zică nimeni nimic de România și drumurile sale. Când am mai asfaltat noi un drum așa de repede?". Ei bine, șoseaua a fost bună fix până la bifurcația spre Cerna Sat. Apoi, au reînceput gropile, dar care trebuie să recunosc, au mai lăsat loc și unor porțiuni refăcute. Se pot face și lucruri bune în țara asta, nu pe de-a-ntregul, dar să nu fim cârcotași la extrem!

2. Am cunoscut o măicuță tare simpatică la Mănăstirea Tismana. La 75 de ani, părea mai tânără ca niciodată și încă lucra! Venise aici prin '66, tocmai de prin părțile Buzăului și ne-a mărturisit că nu există păcat care să nu fie iertat cu spovedanie și urmarea cuvântului lui Dumnezeu. O scumpete de bătrânică, pe care mi-a fost mai mare dragul s-o ascult...

Despre Băile Govora, nu-ți pot spune prea multe, pentru că stațiunea se află în plin proces de "recosmetizare". Am vizitat complexurile hoteliere "Belvedere", "Parc" și "Oltenia", dar mai multe despre facilitățile de cazare/tratament/refacere, într-un episod viitor. Până atunci, nu mă pot abține să nu-ți arăt plăcuțele numerelor străzii din centru, stilizate în mod unicat, cu steagul României, stema Băilor Govora și drapelul UE. Ce înțeleg eu din asta? Că Govora țintește sus, în topul stațiunilor balneare din Europa, probabil. Îi doresc mult succes!

placuta strada t vladimirescu baile govora


Ca să-ți fac poftă, uite un mic preview din ce am mai văzut azi și despre ce o să povestesc, pe larg, un pic mai încolo:

După 4 ani, am redescoperit Mănăstirea Tismana mai neînflorată, dar nu mai puțin atrăgătoare. Era superbă sub auspiciile toamnei:
manastirea tismana


Pe Coloana Infinitului o întrece doar... soarele!
coloana infinitului in soare targu jiu


La Mănăstirea Polovragi am mai fost doar o dată, dar n-am apucat să povestesc despre acea vizită. Nu-i bai, "întâlnirea" de azi își va găsi locul binemeritat printre poveștile de la Hai la Bord
manastirea polovragi


Pe scurt, cum a fost prima zi, aici
Tot programul infotripului și detaliile suplimentare te așteaptă: aici

.......................................

Timp de 7 zile, în intervalul 16-22.10.2012, are loc infotripul balnear "Să redescoperim România", organizat de Accent Travel & EventsTransilvania Travel și Paralela 45. Programul pentru ziua 3: Băile Herculane și Buziaș.