Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 9 octombrie 2012

City break in Brasov. MUST DO!

Orașul de sub Tâmpa. Medieval, urși, munte, frig. 280.000 locuitori. Orașul de care au auzit toți românii. Dar oare câți dintre ei l-au și vizitat?

brasov piata sfatului vedere spre tampaPentru că suntem în epoca vitezei, nu mai avem timp prea mult pentru călătorii. Uneori, o zi sau un week-end este tot răgazul pe care-l alocăm turismului. Iar pentru că timpul este atât de scurt, trebuie să profităm la maximum de el și să vizităm tot ce avem mai frumos, chiar la noi în țară. 

Atunci... ce-ai zice de un city break în Brașov, unul dintre cele mai faine orașe din România? Te asigur că sunt multe de văzut, nu doar Biserica Neagră!:D  

Am fost în Brașov de prea multe ori deja, dar tot nu m-am săturat. Pentru mine, combinația între munte și clădiri vechi, dar cochete, este irezistibilă. Am văzut (cam) tot ce se putea vizita, așa că îmi este destul de greu să mă limitez la câteva obiective. Până la urmă, totul ține de preferințe. Aș putea să-ți recomand o zi de shopping și gata city break-ul sau să te invit la trasee pe munte și vom lungi city break-ul până la o lună! Dacă-ți plac lăcașele de cult cu arhitectură deosebită, din nou, am porni de la una și ne-am tot plimba sau dacă adori panoramele, atunci am tot avea pe unde să ne cățărăm ca să vezi Brașovul de sus.

Ai înțeles, așadar, că Brașovul are de toate, pentru toate gusturile și că alegerile de mai jos sunt subiective și alese "la sânge" dintre o multitudine de posibilități. Am făcut o listă cu ce e musai de văzut dacă petreci o zi sau un week-end la poalele Tâmpei, am strecurat și câteva informații care sper să-ți fie utile. Dar dacă intenționezi să stai mai mult prin zonă și nu știi ce să faci, anunță-mă, căci îți stau la dispoziție cu (aproape) orice informație.


Planul pentru 1 ZI


Din 24 de ore, câteva presupun că o să le dormi, așa că îți propun să te limitezi la zona centrală și la "bifarea" celor mai importante obiective.

Începem descoperirea Brașovului de pe strada Republicii, care pornește din dreptul Prefecturii (Piața Revoluției și Bulevardul Eroilor). O promenadă lungă de 500 m, ne dezvăluie clădiri minunate, la baza și la etajul cărora întâlnim magazine ale marilor branduri de modă, hoteluri, cafenele, restaurante, pub-uri, dar și librării, cofetării, reprezentanțe gsm și multe altele.

strada republicii brasov
sursa

Dimineața și seara, trebuie să te prindă în Piața Sfatului - centrul și inima orașului, la capătul Republicii. E foarte interesant să vezi cum un loc vechi, guvernat de Casa Sfatului, se transformă odată cu trecerea ireversibilă a timpului. Ziua, lumina inundă fiecare cotlon de gospodărie săsească și pune în evidență fiecare zvâc de arhitectură, iar seara, întunericul pune stăpânire pe acoperișurile bătrâne și felinarele încearcă, timid, să se dueleze cu umbrele. Rezultatul "bătăliei"? O atmosferă romantică pe care puține locuri din România ar putea-o întrece.

piata sfatului iarna


Dacă tot ești aici sau dacă n-ai mai fost niciodată în Brașov, e musai să admiri (măcar din exterior) simbolul orașului - Biserica Neagră, cea mai mare construcţie sacrală din România, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena şi unul dintre cele mai mari lăcaşe de cult medievale de la domul Sf. Ştefan din Viena până la Hagia Sophia din Constantinopol. Dacă o vizitezi între iunie și septembrie, poate ai noroc să prinzi și un concert de orgă, o experiență cu atât mai încântătoare într-un oraș cu parfum medieval.

biserica neagra vedere dinspre tampa


Spunem "Aleluia" și mergem mai departe. Unde? Pe Tâmpa, muntișorul sub care trăiește Brașovul. Pentru că ai doar o zi la dispoziție, ne vom îndrepta spre telecabină, care pornește de pe Aleea Tiberiu Brediceanu. Cum ajungem acolo? Foarte simplu. Din Piața Sfatului, mergem pe strada Apollonia Hirscher până la capăt, unde nimerim în strada Castelului. Facem stânga și mergem mai puțin de 200 m, apoi urcăm pe Suișul Castelului (o pantă pietruită, apoi pe scări) până nu mai putem face decât stânga sau dreapta. Noi vom face dreapta și, la 100 m, vom vedea stația telecabinei.

telecabina brasov


Odată ajunși sus, ne vom îndrepta spre punctul de belvedere (există indicator), până la care facem cam 5 minute. Te-am adus la literele "BRASOV", pe care cu siguranță deja le zăriseși din oraș.

litere hollywood tampa brasov


Lângă ele, este amenajată o platformă unde bate tot timpul un vânt puternic, dar de unde poți cuprinde cu privirea tot Brașovul și împrejurimile. E vremea pentru pozat și exclamații de uimire.

panorama brasov de pe tampa


După ce ne-am umplut cardul de memorie al aparatului foto, ne întoarcem tot pe unde am venit, coborâm cu telecabina (ca să economisim timp) și ne întoarce în centru. Urmează să mergem... după ziduri. La propriu!

Tot din Piața Sfatului, ne îndreptăm spre strada mare care o mărginește și facem stânga. Mergem cam 300 m până dăm de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, unde facem dreapta, intrând pe strada După Ziduri, una dintre cele mai frumoase promenade din România, lungă de 600 m. Plimbarea se desfășoară de-a lungul unui zid (pe partea dreaptă), iar pe stânga te însoțește un pârâiaș. Strada se ghemuiește pe sub două arcade, iar din loc în loc, scări urcă spre turnuri (Negru, Alb), de unde poți avea alte mici panorame spre oraș.

dupa ziduri seara brasov

dupa ziduri seara brasov


Mai multe despre acest loc minunat, am povestit AICI. La capătul promenadei ajungem în Livada Poștei, punctul de pornire spre Poiana Brașov. Dar stațiunea rămâne pentru altădată. Ne grăbim, acum, să ajungem la ultimul punct de pe lista noastră - Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa (1,32 m lățime; 83 m lungime):

indicator strada sforii brasov

strada sforii brasov


Cel mai ușor, ajungem la ea dând ocol Bisericii Negre și luând-o fie pe strada Stephan Ludwig Roth, fie pe Hans Benkner. Indiferent pe unde mergem, la capătul străzii facem dreapta pe strada Poarta Schei, pe care mergem 80 m, respectiv 10 m și dăm, pe partea stângă, de micuța stradă a Sforii.

Cam asta e tot ce cred eu că poți face într-o zi, fără să te grăbești și având timp pentru un dejun pe îndelete, cumpărarea sau doar admirarea suvenirurilor și urmărirea porumbeilor, care iubesc centrul vechi al Brașovului. Dacă ai timp să mai explorezi încă o zi, citește și planul următor. Dacă nu, sari direct la Sfaturi/Cazare/Masă. Îți urez Transilvăneană plăcută!:)Planul pentru WEEK-END (2 ZILE)

Dacă deja te-ai îndrăgostit de Brașov și vrei să-i descoperi alte secrete, iată ce-ți propun:

1. Când urci pe Tâmpa, renunță la telecabină și mergi pe traseul de 24 de serpentine. Este o ușoară și încântătoare plimbare pe munte, care nu ar trebui să-ți ia mai mult de o oră. Cu fiecare potecă urcată, cu atât orașul ți se dezvăluie și mai mult, și mai mult, printre copaci. De coborât, mergem tot pe jos, prin Șaua Tâmpei. Un traseu și mai frumos decât cel de la urcare.

2. Când ajungi în Livada Poștei, urcă-te în autobuzul 20 și hai la plimbare prin Poiana Brașov! Pregătește-te pentru aer curat, la poalele Postăvarului!

hoteluri si lac poiana brasov


3. Hai și pe la cetate! 

interior cetatea brasov


Mai mult ca sigur ai zărit-o de la punctul de belvedere de pe Tâmpa sau din Livada Poștei și te gândești că merită o vizită. Nu te contrazic deloc. Este foarte frumoasă. Toată povestea pe care i-am dedicat-o se poate răsfoi AICI. Aduc un update la ce am povestit acum 2 ani: cetatea nu se mai află pe o culme împădurită, căci unii cu mai multă putere ca mine, dar cu mai puțină minte, au defrișat toată pădurea din jurul cetății, ca să... se vadă mai bine! Iese mai ok în poze, dar cât a suferit natura la treaba asta!

Cum ajungi la cetate?

Cel mai ușor este să ajungi în Parcul Nicolae Titulescu și să iei ca punct de reper Biserica Ortodoxă Buna Vestire. Mergi pe strada care o mărginește, pe partea dreaptă, și apoi du-te pe Strada Furcii. La capătul ei, vei da în strada Mihai Eminescu. Faci dreapta și, după 30 m, urci pe o străduță prin spatele caselor. Vei ajunge în strada Cetățuia, apoi o tot ții în stânga până intri în cetate. Vizită faină să ai!

4. Mergi în Schei?

Este o zonă veche și tare frumoasă a Brașovului, unde se află o maiestuoasă biserică (Sfântul Nicolae), prima școală românească (se poate vizita) și mormântul lui Nicolae Titulescu.

biserica sfantul nicolae schei


Cum ajungi?

În dreptul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie, în loc să faci dreapta spre strada După Ziduri, mergi tot înainte, în urcuș, cale de aproximativ 600 m. Când ajungi la intersecția cu strada General Traian Moșoiu, faci stânga și, după alți 100 m, ai ajuns. Piața în care te afli se numește Unirii.

5. Când ne întoarcem, n-o luăm pe același drum, ci pe strada Prundului. După 600 m, ajungem la fosta graniță dintre bogații sași (care controlau centrul Brașovului) și sărmanii români, care locuiau în cartierul, fost sat, pe care tocmai l-am lăsat în urmă (Schei). Am ajuns la Poarta Schei.

poarta schei brasov


6. În stânga ei, este Poarta Ecaterina. N-o rata! Timp de mai multe secole, era singura poartă de acces din partea vestică a cetății Brașov. Când negustorii români au finanțat construirea Porții Schei, pentru a-și ușura accesul în cetate (intrau mai ușor căruțele, de exemplu), Poarta Ecaterina nu a mai fost unică. Sau mă înșel? Da, mă înșel. A rămas deosebită, pentru că turnul ei este construit într-un stil arhitectonic UNIC ÎN LUME.

poarta ecaterinei brasov


7. După ce treci prin Poarta Schei, la 100 m pe dreapta, trage un ochi spre sinagogă. Astfel, ai mai "bifat" un obiectiv în acest week-end plin, dar scurt. Dacă mergi tot înainte și treci de sinagogă, tot pe partea dreaptă, în curând, dai de Strada Sforii, de care am vorbit mai sus.

sinagoga brasov


8. Și am ajuns la ultima propunere pentru un city break în Brașov. Ufff, cât de greu a fost să le aleg doar pe acestea! Această sugestie este foarte diferită de cele de până acum, dar nu găsești peste tot un mall... muzeu, așa că nu puteam să nu-l propun. Așadar, ce părere ai de o vizită și la MacroMall?

Nu mă refer la o vizită pentru cumpărături, ci una mai... educativă, pentru că tot decorul shopping center-ului pare desprins din... Egipt!

sfinx macromall brasov

decor egipt macromall brasov

decor egipt macromall brasov

decor egipt macromall brasov

Iar, la etaj, dinozaurii s-au întors pe pământ. Eh, nu-i așa că merită o vizită, chiar și scurtă?

dinozaur macromall brasov

dinozaur macromall brasov

dinozauri macromall brasov

dinozauri macromall brasov

dinozauri macromall brasov

pui dinozaur macromall brasov


Cum ajungi?

Mall-ul se află pe Calea București. Poți ajunge ușor cu mijloace de transport în comun. Poți lua autobuzul nr 17, de la Livada Poștei sau nr 35, de la gară. Cobori fie la Metro și te întorci 500 m, fie cobori la Praktiker și mergi înainte 6-700 m. La întoarcere, stația de autobuz este foarte aproape (la 200 m), lângă Selgros.


UPDATE 2015: Atenție! Mall-ul s-a închis de ceva vreme și nu există, momentan, vreo speranță de a se redeschide, cel puțin cu aceeași atmosferă. Așa că dacă ajungeți în Brașov, în zona mall-ului, alocați-vă mai degrabă timp pentru grădina zoologică din cartierul Noua. 


Notă: Evident, nu trebuie să urmezi întocmai planurile de mai sus. Dacă tu vrei să vezi doar centrul și cetatea, le poți  vizita într-o singură zi. Nu contează că eu am exilat cetatea doar pentru când ai un întreg week-end la dispoziție. Până la urmă, city break-ul ți-l faci cum vrei ;)


Sfaturi


1. Apelează cu încredere la taxi-uri, căci nu te vor seca de bani și, dacă te grăbești să prinzi trenul, iar tu ești în centru, așteptând autobuzul, crede-mă, este cea mai bună soluție. Eu am mers mai des cu taxi-ul prin Brașov decât prin București și asta spune multe, nu? Da, distanțele sunt mult mai mici, dar și prețurile mai decente și șoferii mai ardeleni:D

2. Rezervă-ți măcar cu o zi înainte camera și ia-ți din timp bilet (cu loc) de întoarcere la tren, dacă mergi pe ruta Văii Prahova. 

3. Dacă vrei să mănânci, în week-end, la McDonald's-ul sau KFC-ul din centru, atunci pregătește-te să stai la cozi imense și să aștepți multișor până se eliberează o masă. Cel mai bine este să-ți iei la pachet;)

4. Nu uita acasă o haină mai groasă, indiferent de anotimp. Brașovul este situat într-o depresiune și chiar și serile de vară pot fi foarte răcoroase.

5. Dacă vrei să te plimbi puțin printr-un parc, îți recomand Tractorul, chiar lângă gară. Este cel mai mare și, de fapt, e singurul parc în adevăratul sens al cuvântului. Restul sunt spații verzi, mai mici sau mari.

6. Dacă vrei să urci în Poiana Brașov cu autobuzul 20, ia-ți NEAPĂRAT bilet. În fiecare vehicul există controlori și verificarea are loc pe parcursul primelor două stații. 


Cazare

Costurile diferă în funcție de numărul de stele și de distanța față de centru. Prețurile sunt, în general, destul de mari (pentru că e și cererea mare), dar dacă nu dai iama în primul hotel și cercetezi mai atent ofertele de pe internet, poți găsi un loc drăguț unde să dormi, cu un preț decent, chiar la poalele cetății. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, anul trecut, la Casa Chriss, am dat 100 ron pe o cameră dublă, la 15 min de mers pe jos de centru și 10 minute de Livada Poștei, de unde urcă autobuzul spre Poiana Brașov. A fost cea mai bună ofertă pe care am găsit-o, dar nu e pensiune sau hotel fițos, ci două camere de 2 stele amenajate într-o dependință a gospodăriei unui brașovean. Condițiile au fost foarte bune, liniște multă și amplasarea este de vis, în zona veche a orașului. 


Masă

Dacă ți-e foame, nu-ți face griji, ai unde să-ți potolești chiorăiturile mațelor:D. Supermarket-uri găsești peste tot, în centru există chioșcuri unde vânzători ambulanți te îmbie la un kürtőskalács, înghețată, popcorn și câte și mai câte alte delicii, pe Republicii și cam pe toate străduțele adiacente funcționează cafenele, restaurante, pizzerii, cu prețuri decente (pentru o zonă centrală de oraș) și MAI MICI decât în centrul Bucureștiului, iar dacă vrei să mergi la sigur, cu produse pe care le cunoști (ca gust și ca preț) poți rămâne în centru, la McDonald's (Republicii, colț cu Bulevardul Eroilor) sau KFC (în Piața Sfatului).

Brașovul este un oraș turistic prin excelență, dar și foarte organizat, așa că nu va exista vreo zonă unde să nu găsești un chioșc, iar la gară prețurile nu sunt exagerate; îți recomand meniurile bune, mari și ieftine de la fast-food-ul branduit de Coca-Cola, din fața gării/stația acoperită de RATBV.


Deci, te-ai hotărât că Brașovul merită descoperit măcar într-un city break? Dacă încă ai dubii, încerc în ultimele rânduri ale giganticului articol să te conving, spunându-ți de ce sunt îndrăgostită de el

În primul rând, tata s-a născut în Brașov și datorită acestei fericite coincidențe, am avut ocazia să cunosc orașul poate la fel de bine ca Bucureștiul, în care am trăit de când mă știu.

În al doilea rând, îmi plac oamenii de aici. Doar într-un autobuz din Brașov mi s-a întâmplat ca o doamnă în vârstă să-mi ceară mie scuze, politicos, când eu nici n-am simțit că mă atinsese. Politețea e obligatorie la poalele Tâmpei!

În al treilea rând, nu știu un oraș mai bine amplasat ca Brașovul. Pentru un iubitor de munte, nu există localitate mai bună în care să trăiești. Sunt aproape de tine Bucegii, Piatra Craiului, Piatra Mare, Postăvaru și Ciucaș. Și dacă ne chinuim puțin, nu-s prea departe nici Făgărașii.

În al patrulea rând, iubesc clădirile și bisericile vechi, mărturii ale unor epoci pe care eu nu le-am apucat, dar care, cu toate greutățile lor, aveau un farmec aparte. Sighișoara este o nestemată, dar Brașovul e coroana!

===

Acest articol face parte din campania inițiată de Blogosfera de Turism, cu scopul de a promova ideea de petrecere a unor city break-uri în România. Un mare număr de bloguri de călătorii au publicat, astăzi, articole pe aceasta temă, pe care ți le recomand să le citești (lista se mărește pe măsură ce apar noi articole):

Liliana Oprișan (Plăcerea de a călători): Târgu Mureș
Viajoa: Câmpulung-Muscel
LumeaMare: Sibiu
TravelGirlsGalați
Alexandra Seghedin (În turneu): Sighișoara
Alex Filip (Turistu): Piatra Neamț
Nicky Predescu (Calator sau Turist): Craiova
Ciprian Caraba: Tulcea
Carmina Nițescu: Turism Market - City break în România și Travel with a Smile - Brașov
Elena Cîrîc: Brăila și City-break-uri în România
Marius Gabriel Pop: Baia Mare
Iulian Sîrbu (Trans-Ferro): Sinaia
Bia: Sfântu Gheorghe din Deltă
Alicee: Cluj-Napoca
Ioana Budeanu: Iași
Lipa-Lipa: Eforie
Petruș Lungu (Gtd20): București
Cătălin Nenciu (TravelBadgers): Sighișoara
Laura și Apollo: Alba-Iulia
Hai hui stângaci: Constanța

31 de comentarii:

 1. Foarte frumos si uitil articolul tau Anda..si bine structurat,, un adevarat ghid al orasului. O sa ma inspir din el la urmatoarea mea vizita la Brasov, sa stii. O mare parte din obiectivele turistice prezentate de tine le-am vazut, daaar...n-am urcat pe Tampa niciodata, deci am pus pe lista, la fel si traseul Dupa Ziduri si Cetatea. E fumos, n-am ce spune, ador acest oras.

  Ultima data cand am fost, niste prieteni ne-au recomandat un restaurant traditional, rustic, romanesc extraordinar, pe care il recomand si eu mai departe Restaurant Sergiana, fix in centru. Merita cu adevarat! Si mai recomand o cafenea (stiu, sunt multe!) minunata....Festival '39 , unde parca te teleportezi in perioada interbelica....

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru complimente. Chiar am vrut sa fie util si daca am reusit, sunt foarte fericita:) Deja mi-au facut cu ochiul Festival '39 si Sergiana. In urmatoarea vizita, sigur fac o "escala" si pana acolo. Macar ca sa trag cateva poze:D In centru, eu am fost la Da Vinci si la Cafe 13, dar nu cred ca e vreun loc unde sa nu te simti bine, cu atata frumusete in jur;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Am revazut Brasovul chiar weekendul asta care a trecut. Si nu mi-a venit sa cred cat de animata era Piata Sfatului intr-o duminica pe la 12 - 13. Foarte faina atmosfera!

  Si daca e vorba de locuri de mancat pe Bdul Republicii, mie imi plac foooooaaaarte mult clatitele sarate de la La Republique.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, in week-end, in Piata Sfatului chiar se strange toata lumea sa se "sfatuiasca":)) Noroc ca e mare si are loc toata lumea. Uitasem de clatite alea. Le-am incercat si eu o data. Nu au fost chiar pe gustul meu, pentru ca le prefer pe cele dulci, dar mersi ca mi-ai adus aminte de ele, trebuie sa le mai incerc o data. Am mai crescut, poate o sa-mi placa mai mult;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Si mie imi place f mult Brasovul si am vazut cam tot ce ai enumerat tu. Cat despre mancare eu prefer niste covrigi cu seminte de floarea soarelui de pe Republicii foarte buni, clatitele tot de pe acest bulevard chiar daca sunt la alegere cu ceea ce isi doreste fiecare sunt mult mai proaste calitativ decat cele din Sibiu, iar daca alegi magazinul cu inghetata de pe Republicii (cel in care poti sa combini tu singur cum vrei inghetata si sa iti pui tot felul de toppinguri si brizbriz-uri) poti manca cea mai slaba inghetata ever:) Trecand peste asta am mancat pizza buna in Brasov, dar unele chestii chiar nu merita!

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu se putea ca Brasovul sa fie perfect, nici macar la capitolul mancare!:) Pana la urma, fiecare cu preferintele lui. Uite, Adrianei ii plac mult clatitele de pe Republicii Sigur are si Sibiul lucrurile lui bune si daca sunt legate de mancare, trebuie sa le incerc si eu:D

  Multzam pentru ca ne-ai impartasit din impresiile tale. E interesant sa vezi cum "gusta" fiecare persoana acelasi oras;)

  RăspundețiȘtergere
 7. Sa mergi cel putin la Festival '39 pentru fotografii...mie mi s-a parut una dintre cele mai faine cafenele ever, nu doar din Brasov. Da Vinci si la Cafe 13 nu le stiu, dar cand mai ajung acolo voi incerca ;).

  RăspundețiȘtergere
 8. Da, arata foarte, foarte frumos. Mai auzisem de ea, dar nu stiu de ce nu m-am dus pana acum. Da Vinci este o pizzerie destul de draguta, unde pe pereti se gasesc reproduceri de... Da Vinci, evident. Aici am gustat, pentru prima data, capere si... nu mi-au placut, dar Ionut e fan! Iar la Cafe 13, interiorul nu este asa de deosebit ca la Festival, dar este o atmosfera intima si este situata la primul etaj, la nr 13, pe Republicii. De acolo, ai o priveliste superba, iar seara este cu adevarat minunat!

  RăspundețiȘtergere
 9. :))) excelent! acum am citit articolul tau cu brasovul, culmea este ca e si orasul meu preferat si chiar intentionez sa ma mut acolo, daca vom reusi sa gasim toate conditiile, inclusiv job. i-am dedicat chiar mai multe postari pe blogul meu, imi place f mult sa ma plimb in brasov si deja am locuri si .. magazine preferate !

  RăspundețiȘtergere
 10. si eu ma gandeam sa ma retrag in Brasov sau in alt orasel de munte, dar la pensie, pentru ca atunci nu o sa mai fie probleme legate de job. Pensia vine oriunde, chiar si in creierii muntilor. Cu greu, dar vine ea. Si mie imi place sa ma plimb prin oras, e unul dintre favorite, iar de strada Dupa Ziduri sunt indragostita pe vecie!:)

  Ia zi-mi, ce locuri si magazine preferi tu? Poate mai prind un pont de un loc fain;)

  RăspundețiȘtergere
 11. :) la noi depinde intr-adevar f mult de gasirea cel putin a unui job. vom
  vedea!
  am incercat sa-ti trimit in reply pe mail blogul meu (este personal, nu public, l-am
  facut asa... ca un jurnal de imagini pt mine si prieteni, rude) si ai sa
  vezi ce imi place in brasov :), dar imi da eroare.. poate ai alta adresa de e-mail..

  RăspundețiȘtergere
 12. Ma bucur ca va place. Mie imi lipseste mult pt ca sunt departe, dar cand ma intorcc,
  fac lungi plimbari peste tot sa simt ca sunt acasa.Nu l-asschimba niciodata si un pot sta departe de el mult timp.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu pot sta departe de Brasov, este un oras prea incantator. Drept dovada, chiar sambata aceasta (6 apr 2013), l-am mai salutat (oare pentru a nu stiu cata oara)

   Ștergere
 13. Am facut si eu vreo doua city break-uri in Brasov... e un oras foarte frumos!

  RăspundețiȘtergere
 14. Util articolul, voi tine cont de recomandari in scurta noastra vizita prin Brasov, insa trimiterea catre McDonald's si KFC nu cred ca isi avea rostul. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere, Mada, si bine ai venit la bord!
   Avand in vedere ca acesta este un ghid pentru cei care poate n-au fost inca niciodata in Brasov si nu cunosc deloc orasul, cred ca adresele celor doua restaurante sunt bune pentru a merge la sigur. De asemenea, nu toate orasele au si Kfc si McDo si nici toti turistii nu gandesc la fel, dar cei mai multi vor sa iasa cat mai ieftin, si la mancare. Prin urmare, din punctul meu de vedere, este un pont bun. Ca-l aveau deja si altii in minte este foarte bine, altii insa il vad util.

   Ștergere
 15. Ei,m-ai facut sa mi se faca iarasi dor de Brasov.Si eu sunt una dintre persoanele care iubesc Brasovul,pentru ca am aici rude,amintiri deosebite din studentie(cand veneam in week-end-uri) si pentru ca aici am urcat pentru prima data un munte chiar daca mic,si anume Tampa.Si acum l-as urca tot pe jos nu cu telecabina,si e frumos si pe partea spre Racadau.
  Ce am mancat eu din centru,cand eram in trecere...ciocolata de casa in doua culori.
  Am fost la concerte in aer liber,cand orasul era in sarbatoare(cred ca era Festivalul berii),tot atunci am fost si la teatru,de pe balconul caruia ai o vedere faina spre Tampa,dar am fost si la concert in Biserica Neagra,si am vizitat si Scheii...ehei,ar trebui sa-mi scriu undeva amintirile.Si neaparat trebuie sa-l mai vizitez,mai ales ca am auzit ca vor sa inchida muzeul din Schei.(tu stii ceva despre asta?)
  A,si uitasem de gradina zoologica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim, Gianina, pentru ca ne-ai impartasit din experientele tale, cu scuzele de rigoare pentru intarzierea unui raspuns. Ai niste amintiri pe cinste si, prin ele, mi-ai facut si mie dor de Brasov.

   Muzeul din Schei (daca te referi la prima scoala romaneasca) functioneaza inca si nu am auzit de vreo posibila inchidere. Ar fi crunt! Insa gradina zoologica este inca inchisa. Chiar la finalul lunii mai 2014 s-a anuntat ca inca este in renovare, dar nu se stie cand va fi deschisa :(

   Ștergere
  2. Da,la prima scoala romaneasca ma refer,nici nu mai stiu unde am auzit/citit.
   De gradina zoologica nu stiam,iti dai seama ca eu am fost in 2000 si mi-a placut pentru ca mi se parea intinsa...acum nu mai mi se pare ea mare ci Parcul de la Bucov.
   Si,am ramas cu dorul,Anda,de plimbat prin Brasov si nu stiu cand si daca o sa-l sting...of.
   Pupicei!
   ps. Nah,ca acum visez la o plimbare cu tine prin Brasov...viseee :D

   Ștergere
  3. Sper ca visele sa se concretizeze. Poate ne vom plimba, candva, impreuna prin acest oras minunat.
   Se presupune ca va fi cea mai moderna gradina zoologica din Romania si unele estimari zic ca s-ar deschise la finele acestei luni. Vom vedea. Din 2011 este inchisa.

   Ștergere
 16. Ah,m-am luat cu amintirile si uitasem de mall-ul cu dinozauri...musai sa ajungem acolo ca fiu-meu e pasionat de ei.

  RăspundețiȘtergere
 17. Cu siguranta Brasovul- datorita: amplasarii, arhitecturii cladiriilor, trecutului si a vestigiilor istorice (se presupune ca denumirea Tampa provine de la Templu, deoarece sus in varf a fost un templu dacic unde era venerat Zamolxis, pe urma au ajuns sasii, slavii, secuii, maghiarii si altii), turismului, multiplelor zone de agrement structurate pe diverse altitudini si spre toate punctele cardinale, sportului, zonelor economico-comerciale, lucrarilor edilitare si nu in ultimul rand al civilizatiei, al bunului gust si simt- este cel mai frumos oras din Romania si unul dintre cele mai frumoase din Europa centrala si de est.

  RăspundețiȘtergere
 18. Am lucrat inBrasov 5 ani l-am colindat in lung si lat dar nu cred ca i-am descoperit toate frumusetile lui.Este un oras superb .In el gasesti tot ce vrei In primul rind munte renumita Poiana a Brasovului Poata Schei care delimita cele doua bresle ,unica sarbatoare din tara ,Junii brasovului de o frumusete rara,de monumente Cetatea Biesrica Neagra,etc etc.Vizitati brasovul nu veti regreta ,

  RăspundețiȘtergere
 19. MacroMall mai este deschis, deoarece le-am aratat nepotilor pozele de mai sus si vor sa mearga la dinozauri acum. Si cum in weekend venim la Brasov dam o fuga si pe acolo doar ca am citit mai multe articole in care se spune ca mall-ul a fost "parasit".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate, s-ar putea sa aveti dreptate si MacroMall sa fie inchis. Se pare ca anul trecut a fost vandut unei firme de apartament din Cipru. Daca aveti drum prin zona si nu e mare deranjul, poate ne spuneti exact care este situatia la fata locului :)

   Ștergere
 20. Foarte frumos reportajul despre Brasov,poate ar trebui reactualizat,deci Anda te asteptam din nou pe la noi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord!

   Iti multumesc pentru aprecieri. La Brasov vin de cateva ori pe an, in fiecare an, iar articolul a mai fost actualizat, pe alocuri, din 2012 incoace. Insa ideile mari cred ca au ramas valabile :)

   Te mai astept la bord, oricand!

   Ștergere
 21. initzial ''strada dupa ziduri''era un loc in care ytzi puteai face necesitatzile fiziologice de orice fel,cand nu era iluminat.

  RăspundețiȘtergere
 22. despre ''macro mall''pot spune ca nu mai e nici un magazine pe acolo de 5-6 ani kiar daca cladirea inca mai exista.

  RăspundețiȘtergere
 23. ''hotelcolo aurelius'' din poiana brashov,acolo unde [annual] gigi becali spargea sticla cu ocazia sarbatorilor de iarna ,e inkisa datorita unor nereguli gasite de ''protectzia consumatorului'';Acela shi lucru spunindu-se shi despre ''cetatea brashov''aflat pe ''dealul cetatzii'',datorita unui proces dintre proprietarul actual al cetatzii,[''hotel aro palace'']shi primaria brashov.primaria vrea sa ''recashtige'' cetatea ,pierduta de autoritatzile locale de dupa decembrie '89 ,pe care l-a cedat celor de la hotel ''aro-palace'' pt. vizita concurentzilor shi vedetelor de la ''cerbul de aur'' [care nici aceasta nu se mai organizeaza.

  RăspundețiȘtergere