Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 10 octombrie 2012

Cheile Cheitei: Cand Ciucasul e prea dificil

Iubim muntele. Asta știi deja. Dar, uneori, nu avem timp pentru o tură decentă sau lenea e prea mare, deși avem poftă să batem o cărare montană. Alteori, așa cum s-a întâmplat pe 1 Martie 2009, ne întoarcem spre casă de undeva din țara noastră dragă și nu știm ce să facem ca să întârziem cât mai mult sosirea în București. În asemenea cazuri, ne vin cele mai năstrușnice idei. O dată, ne-am oprit în Pitești și am mers la cinematograf. Dar în ziua care face subiectul acestei povești, era încă iarnă și eram departe de capitala Argeșului. 

prin cheile cheitei iarna
Ajunseserăm în Cheia (jud. Prahova), era friiigggg și deși Ciucașul ne făcea cu ochiul (Doamne, cât iubesc muntele ăsta!), acoperit din cap până-n picioare de o mantie atrăgătoare de zăpadă*, nu aveam nici timpul (cazul din primul rând), nici echipamentul necesar să-i facem o vizită. Dar nu voiam să ajungem prea repede acasă! Ce-i de făcut? Da, o tură-două pe săniuș sau o masă caldă într-un restaurant sună foarte bine, dar mai aveam ce povesti acum? Ei bine, noi am văzut o hartă și un indicator spre ceva ce nu văzuserăm niciodată, dar părea așaaa de interesant... Și aventura dura doar 1 oră, maxim 1 oră și jumătate! 

Așadar, iată-ne porniți într-o nouă aventură, prin... CHEILE CHEIȚEI!


Până la urmă, "extraordinara" aventură s-a dovedit o frumoasă plimbare pe tărâmul Crăiesei Zăpezii, unde nu toată lumea este binevenită. Iarna, traseul marcat cu triunghi albastru, de la poalele Ciucașului, este "condimentat" cu emoții și, după "gust", se adaugă și căzături sau bălăceli total neadecvate la doar câteva grade în termometre.

greu prin cheile cheitei iarna


Nu l-aș putea cataloga ca un traseu dificil, vara presupun că este accesibil chiar oricui, dar în anotimpul rece ascunde pericole cam la fiecare pas - gheață relativ groasă, sub care se strecoară, cine știe de unde mai are putere, pârâul Cheița sau mici râpe, pe care le poți traversa fie cu zâmbetul pe buze...

prin cheile cheitei iarna

...fie cam așa:

prin cheile cheitei iarna


Noi am explorat timp de o oră (dus-întors), dar nu am mers până la capătul traseului (ieșirea spre DN 1A). Ne-am oprit undeva unde nu mai puteam trece decât prin apă. Până acolo, merseserăm pe gheață de câteva ori...

prin cheile cheitei iarna


...dar la un moment dat deja riscul devenea prea mare și noi nu aveam, oricum, interes să ieșim la drumul național 1A...

dn1a vedere din cheile cheitei


...căci mașina ne aștepta undeva în apropierea hotelului Zăganu, de unde pornește traseul. 

intrare in cheile cheitei

poteca prin cheile cheitei iarna


Spectaculos nu a fost datorită cheilor (aproape invizibile), ci grație iernii care a transformat zona într-un regal al frumuseții înghețate. Deși nu m-a dat pe spate, traseul îmi este drag și acum, la 3 ani și ceva distanță, iar de plăcut, mi-a plăcut, totuși, mult. Iarna. Vara, poate, mi-ar fi lăsat altă impresie și mă tem că mă putea plictisi. Îl recomand oricui are poftă de o plimbare lejeră la munte și, dacă petreci un week-end sau un concediu relaxant la Cheia, e de neratat! Dacă vrei să vezi ceva cu adevărat minunat, urcă-te pe Ciucaș!

prin cheile cheitei iarna


prin cheile cheitei iarna


prin cheile cheitei iarna


prin cheile cheitei iarna


prin cheile cheitei iarna


prin cheile cheitei iarna

pasi prin zapada cheile cheitei


Cum ajungi?

Până în Cheia, presupun că te descurci, fie că vii dinspre Brașov-Săcele-Babarunca, fie că vii dinspre Vălenii de Munte. Odată intrat/ă în stațiune, trebuie să intri efectiv în ea, adică să părăsești DN 1A și să faci fie stânga (dacă vii dinspre București), fie dreapta, pe lângă campingul "Moș Martin". Mergi tot înainte cam 1,5 km. Puncte de reper: hotel Zăganu și marcajul triunghi albastru, pe care o să-l zărești pe stâlpi și garduri.

cheile cheitei vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth. Traseul e evidențiat cu roșu

*așa ne făcea cu ochiul Ciucașul:

panorama ciucas iarna

panorama ciucas iarna

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

  1. Foarte fain! Ciucasul este muntele meu de suflet, asa imi place sa zic :D!Si asa cu zapada..pfff...stii, mi s-a facut dor de iarna, de o cabana pe munte si un vin fiert!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Plusez cu o blana de urs, in fata unui semineu si cu viscolul suierand pe la usi... Ce pofta mi-ai facut si mie de munte... Ciucasul este, si pentru mine, foarte special. A fost primul munte pe care mi-am dorit foaaarte mult sa ajung. A fost ca un vis implinit!:)

    RăspundețiȘtergere