Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 octombrie 2012

Cascada Sipote: Frumusete mofturoasa

cascada sipote dn 75
Despre această cădere de apă se pot spune multe, doar când ea decide că e momentul potrivit pentru publicitate. Noi am surprins-o în vacanța de 9 zile, fără chef să fie admirată, arătându-ne doar câteva firicele de lichid și numai 10% din cât de frumoasă poate fi. Are circa 1 km lungime, pe parcursul căruia se întinde în mai multe cascade mici și două mari. Dar nu se afișează tuturor muritorilor în toată splendoarea sa, decât pe ultima porțiune, vizibilă de pe DN 75, când face cunoștință cu Arieșul, la aproximativ 2 km de comuna Sălciua, din județul Alba. 

Dacă vrei să te bucuri de toată "bunăciunea" ei, atunci ai de tras, urmând marcajul cruce roșie, care pornește din localitatea mai înainte amintită. Și după ce ai mers cale lungă, te izbește cu picurii săi reci și cristalini și-ți zici "Gata. Asta e tot ce poate!". 

Totuși, iarna parcă e și mai maiestuoasă, sculptând în gheață adevărate opere de artă. Ce ți-am zis? E frumoasă când vrea ea, de câte ori dorește și dacă n-are chef (e secetă) te cam lasă cu buza umflată.

Eh, mofturi de cascadă!


Pe lângă lungimea sa considerabilă, această mofturoasă cascadă din Apuseni se mai laudă cu travertinul care i s-a așezat la picioare, precum un sclav pururea supus. Este vorba de un tuf calcaros care se poate lustrui ca marmura și care e folosit, de obicei, în construcții și, în special, în ornamente. Fiindcă vorbim de un monument al naturii, sperăm că această comoară îi este lăsată ei și nu îi este smulsă cu forța pentru scopuri antropice.

Omul, oricum s-a implicat destul de mult, trăgând o țeavă de la cascadă, peste râul Arieș, care colectează apa și o dă spre folosință sub forma unui izvor.

izvor de la cascada sipote dn 75


Dacă avem ce bea, atunci trebuie să avem și unde mânca, nu-i așa? Problemă rezolvată. Vis-a-vis de porțiunea de cascadă vizibilă de pe drumul național 75 și de izvor, popasul e binevenit, la o măsuță și o bancuță din lemn, cu pădurea respirându-ți în spinare. Evident, priveliștea e frumoasă de acolo: cascada văzându-și de treaba ei direct în fața ta și, între voi, șoseaua asfaltată își conduce pasagerii...

loc popas vizavi cascada sipote

soseaua langa cascada sipote dn 75


Pentru cei care n-au timp (ca noi) sau poftă să o descopere în întregime, cascada e bună de admirat la doi km după ce ieși din Sălciua, pe partea dreaptă. Poți foarte ușor s-o ratezi, pentru că este camuflată de multă vegetație și se află pe malul celălalt al Arieșului. Din DN 75, nu vei putea să ajungi la cascadă, fără să faci o baie zdravănă, dar dacă tot n-ai pornit la drum s-o admiri de sus, de unde este mult, mult mai faină, atunci te saturi și cu priveliștea de jos. Ca punct de reper, șoseaua devine brusc mai bună (vezi poza de mai sus), în curba unde este amenajată un fel de parcare de unde te poți delecta cu spectacolul cascadei Șipote. 

cascada sipote dn 75

cascada sipote dn 75

cascada sipote dn 75


Îți recomandăm să nu faci aceeași greșeală ca noi. Adică, mai bine îți programezi un drum prin zonă când nu e secetă, căci Șipotele arată mai sexy:D când e mai... udă;)) sau vino să-i faci o poză iarna. Atunci să vezi cât de mult te va impresiona! 

Noi, după ce am văzut aici cum arată în întregime, cu multă apă și în anotimpul rece, ne-am zis că trebuie să-i mai facem o vizită. Când? Nu știm încă, dar e pusă deoparte în compartimentul de "amintiri din viitor". Apropo, din satelit (via Google Earth) arată cam așa:

cascada sipote vedere din satelit


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!