Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Al doilea cel mai frumos parc din Romania

Buziașul, pentru mulți români, e doar un oraș banal din cel mai extins județ al țării. Pentru austrieci, însă, era un colț de rai, de unde nu s-ar mai fi dat duși. Ei au transformat un parc obișnuit într-o grădină de vis de care, ce să vezi?, m-am îndrăgostit lulea! Putem presupune că eu sunt mai impresionabilă din fire și, prin urmare, parcul a avut o misiune ușoară în cazul meu. Dar eu sunt sigură că nimeni nu poate rezista unui parc unic în Europa!

parc buzias

Singurul parc din orașul timișean adăpostește două minuni ale bătrânului continent, pe care le ține așa de bine ascunse încât nu le cunoaște aproape niciun străin și puțini români au habar de ele. Mă refer la singurul ștrand cu ape minerale, deschis doar vara, și la colonada din lemn, lungă de 500 m și construită în stil turco-bizantin, ambele atribute atrăgându-i unicitatea europeană.

Toamna, ștrandul e "lipsit de viață", deși culori vesele te întâmpină la intrare:

strand parc buzias

strand parc buzias


"Piesa de rezistență", colonada, a avut vremuri mai bune. Dar din 1875, când pe aici se plimba însăși împărăteasa Austriei, până acum, muuult timp a trecut și austriecii fiind plecați, românii au lăsat în seama vremii, datoria de a păstra moștenirea. Vremea nu a fost prea blândă, evident, dar în ciuda știrbirii măiestriei sale, tradusă în stinghii rupte și carii, colonada este, încă, o frumoasă din Banat. 

arcada parc buzias


arcada parc buzias


alee parc buzias


alee parc buzias


Din fericire, în miercurea în care am redescoperit-o, am aflat că viața îi va surâde din nou...

foisor parc buzias


După părerea mea, cele două puncte forte despre care am vorbit mai sus situează parcul din Buziaș pe locul al doilea ca frumusețe după Romanescu, din Craiova, dar comorile sale nu se opresc aici. 3 buvete (conform DEX,  loc unde se beau ape minerale într-o stațiune balneară) sunt atracțiile celor mai nefericiți cu sănătatea, dar și pentru cei care le privesc cu detașare, dar cu maxim interes... fotografic. Mi se pare fain că toate poartă nume, nu sunt doar niște anonime dătătoare de sănătate. Unul dintre ele se află chiar în fața hotelului "Parc", unde mi-am petrecut a treia noapte din infotripul balnear "Să (re)descoperim România", și îl cheamă "Fenix". 

izvorul fenix buzias

izvorul fenix buzias


Al doilea e Moș Bizieș...

buveta parc buzias


...iar în partea de vest, l-am găsit pe Tineretului:

izvor parc buzias


Și asta e tot? Nici pe departe. Încă nu ți-am povestit de locul pentru care aș face special o călătorie tocmai din București! Adică unul dintre cele mai interesante locuri unde poți servi masa sau savura o băutură. Dar despre acesta, într-un episod viitor. Până atunci, nu te las să pleci până nu mai vezi câteva imagini surprinse în parcul din Buziaș:

casute pentru pasari parc buzias


catel negru parc buzias


cladire veche parc buzias


banca si alee parc buzias


alee parc buzias


alee parc buzias


toamna la buzias

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

12 comentarii:

 1. Afisul cu "Obiectiv in renovare" este pus acolo de mai bine de 1 an si nu a facut nimeni nimic...

  RăspundețiȘtergere
 2. Pe primar l-a cercetat DNA-u. are printre altele Gradina Banateana, cateva limuzine si alte bunuri. Daca uíl intrebi sigur nu e in atributiile lui renovarea statiunii...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate, nu toate orasele se numesc Sibiu si pot avea un asemenea noroc de primar! Insa cine ar putea sa revitalizeze parcul, pentru a-si spori propriile afaceri, ar fi proprietarii hotelurilor din oras. Se pot asocia si punand fiecare o suma de bani sa ingrijeasca nitel parcul, pentru ca altfel vor veni turistii cand au si alternative pentru petrecerea timpului liber.

   Ștergere
 3. Primele doua buvete au fost proiectate de tata, executate de echipa de constructori ai statiunii.Prima, izvorul Fenix a fost denumit prima data corect PHOENIX, dar directorul de atunci al statiunii a insistat sa "taie" PH-ul si sa scris F, motivand ca aici vin tarani si vor citi gresit....Cand ploua se mai poate vedea urma literelor taiate.Acum e mazgalit cu tifel, mu mai e pictat cum a fost original. Pe partea dinspre padure, la baza flacarilor se pot vedea innitialele tatalui meu.(CD)
  A doua, Mos Bazies are pereche podul de la intrarea in parc, dinspre centru, realizat in acelasi stil de imitatie de trunchiuri de mesteacan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim pentru informatii si felicitari tatalui dvs pentru munca extraordinara depusa in slujba Buziasului!

   Ștergere
 4. Casutele respective au fost facute cu elevii de la Liceul Teoretic Buzias, mai exact cu "Echipa verde" a liceului coordonata de sotii Rampu. Ar fi multe de spus, asteptam insa sa se faca ceva pentru acest al doilea parc din Romania.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Felicitari elevilor banateni! Astfel de oameni dau culoare unui oras si ii pot da un suflu nou, cand investitiile stagneaza. Daca doriti sa ne mai oferiti detalii despre parc si munca localnicilor, noi vom fi foarte bucurosi sa le aflam :)

   Ștergere
 5. Chiar vara aceasta am ajuns în Buziaș și am stat o săptămână. Parcul a fost cel care m-a atras cel mai mult, mai ales seara cand mă puteam cufunda în liniștea lui și să-i admir copacii vechi (mai ales plantanii) si sa mă plimb prin promenada acoperită (care acum e în reconstrucție). Nu știam că e al 2-lea cel mai frumos parc din țară, însă mă bucură să aflu asta. Țara noastră e plină de astfel de locuri minunate. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Wow, o săptămână în Buziaș! Sună extraordinar! Topul, însă, este strict subiectiv și reflectă exclusiv părerea mea despre bazată pe parcurile pe care am apucat să le străbat până acum sau de care am habar (măcar să le fi văzut în poze). Deci nu este oficial că acesta ar fi al doilea cel mai frumos parc din România, dar tare mi-ar plăcea să fie! :)

   Ștergere