Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 6 septembrie 2012

Marila: Buba din Paradisul verde al Caras-Severinului

Aceasta ar fi trebuit să fie o poveste încântătoare, căci este relatată pe blogul celor mai frumoase povești despre România. Dar, din păcate, nu este. Sper doar ca scriitura să fie captivantă și, mai ales, să fie un semnal de alarmă, care să conteze. 

Multă sănătate celor care fac subiectul acestui articol!

În județul Caraș-Severin, pădurile încă guvernează ținutul. Cea mai mare suprafață compactă de păduri seculare de fag din Europa se găsește aici. Codrii fastuoși ascund, însă, secrete letale. În mijlocul lor, s-au creat "insulițe" de moarte invizibilă. Exploatările de uraniu, de la Ciudanovița, și huilă, de la Anina, le-au adus localnicilor, pentru o scurtă perioadă, siguranța zilei de mâine. Pentru a-și întreține familiile, bărbații au intrat în mine, sănătoși, și au ieșit bolnavi, contaminându-și, inconștient, rudele.

Minele s-au închis (necorespunzător), când resursele s-au epuizat sau fonduri n-au mai existat, dar urmările se fac simțițe și astăzi.

În inima unei încântătoare păduri pline de energie sunt aruncați cei care au avut ghinionul să se nască într-unul dintre cele mai sărace județe din România (sursa) și care au fost obligați să cunoască puterea invizibilă a subteranului.

Moartea vine din Paradis

DN 57B este pitoresc, ca toate celelalte drumuri din Caraș-Severin. Un Rai, unde natura e regină. Dar, la 6 km de Oravița și 20 km de Anina, o îngrozitoare construcție își aruncă umbra sumbră asupra împrejurimilor. Șade pe o culme unde s-ar fi intregrat în peisaj un castel cu arhitectură deosebită, pe care să-ți fie drag să-l vizitezi. Dar trăim, încă, în România și visele se transformă, prea rar, în realitate. Acolo e, de fapt, "Casa Morții, a Groazei, a destinelor spulberate" - Sanatoriul TBC Marila.

detaliu spitalul marila

detaliu spitalul marila


Odată cel mai mare și mai vechi complex terapeutic pentru bolnavii de tuberculoză din Europa, cu o capacitate de 600 pacienți, spitalul mai adăpostește, cu chiu și mare vai, doar 140 de suflete, pe doar două din cele 6 etaje disponibile.

Până aici, nimic șocant, situații asemănătoare sunt în multe alte instituții. Dar Marila este locul din România pe care niciun străin nu ar trebui să-l vadă. E cea mai mare gaură neagră dintr-o galaxie cu sisteme sanitare la pământ!

Aici, dușmanul invizibil al sistemului imunitar numit, simplu, bacilul Koch este, poate, cel mai ușor de suportat. Inamici mai mulți și mai vizibili îi macină pe pacienții condamnați să iasă din această închisoare... doar cu picioarele înainte.

Mizeria care ascunde alte și alte bacterii, clădirea, care le este ultima casă, e mult prea departe de a fi un cămin primitor, iar personalului medical și manageriatului nu le poți dori decât ca soarta să-i pună în locul pacienților.

2008 - Am făcut cunoștință

Prima dată când am auzit de Marila (ce ironică asemănare sonoră cu Manila, capitala Filipinelor!) a fost în vara lui 2008, în prima excursie alături de Ionuț. Urmând să mergem spre Bozovici - Cheile Minișului, cu plecare din Oravița, partenerul meu m-a avertizat că vom trece pe lângă un spital fără geamuri și cam... de speriat. Primul meu gând a fost... "Mai funcționează? Cum pot trăi pacienții în saloane fără geamuri, cu precădere iarna?". Când l-am zărit de la depărtare, de pe una din serpentinele care urcă spre culmea adăpostului condamnaților, m-am înfiorat. Chiar și de la distanță, arăta înfiorător! Când ne-am apropiat, inima mi-a înghețat și nu puteam să-mi desprind privirile de la edificiul dizgrațios. Ionuț îmi repeta întruna că, da, sunt pacienți înăuntru!

spitalul marila


2012 - Întoarcerea la Infern

S-au scurs 4 ani de atunci, trăind departe de ororile de la Marila. Dar în vacanța de 9 zile, drumul a trecut, din nou, pe la închisoarea TBC. Când am plecat din Anina spre Oravița, l-am întrebat pe Ionuț, cu oarecare reținere în glas, dacă vom trece pe la Marila. Știam deja răspunsul, dar parcă voiam să amân momentul când mă voi întrista. Din păcate, deținuții de aici nu pot tergiversa clipa când vor spune "La Revedere" vieții. Dacă se mai poate numi viață...

Ionuț a încetinit în timp ce ne apropiam și, în fața intrării, a oprit, pentru câteva clipe, mașina. Doi paznici au și răsărit lângă poartă, singura delimitare între viață și moarte. Evident, poți intra în Infern doar dacă ești bolnav sau ai aprobare. Vizite primește doar un pacient! Așa că gardienii erau curioși cine-i deranjează în slujba de a veghea asupra sufletelor osândite.

spitalul marila


Nu am zăbovit mult, dar timpul foarte scurt dedicat studierii gigantului TBC mi-a rămas întipărit, pe veci, în memorie. Și m-am hotărât, atunci, să scriu această poveste. Pentru toți cei care nu au încotro și trebuie să zacă acolo. Pentru toți cei care sunt la fel de impresionați ca mine și vor ca lucrurile să schimbe ACUM, nu MÂINE. Pentru toți cei cărora nu le pasă sau închid ochii, dar le va păsa și vor ține ochii larg deschiși.

Poate că nu mă pricep la cuvinte sau sunt deja prea îndurerată ca să mai adaug ceva, dar echipa Kanal D a pus problema într-un mod excepțional și au arătat, mai bine ca mine, cum arată Infernul. Care e chiar aici, pe pământ. În România.


...și urmarea, după o lună de la vizita Kanal D, e AICI

Dacă lacrimile mele ar putea schimba ceva, le-aș vărsa fără contenire. Dar nu am decât speranța că, în țara mea preaiubită, coșmarurile au un final. Poate această poveste va contribui, măcar puțin, la schimbarea situației de la Marila, sanatoriul condamnaților din mijlocul Paradisului verde al Caraș-Severinului.

Rugăciunile mele se îndreaptă spre Marila. Dacă vei trece prin zonă, oprește-te câteva secunde și gândește-te cât de norocos/oasă ești că te afli de cealaltă parte a porții. Te rog să distribui această poveste oricui consideri tu că trebuie să ia aminte. Doar astfel, coșmarul se poate transforma într-un vis frumos. Mulțumesc.


sanatoriul marila vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth

3 comentarii:

  1. Infioratoare poveste :( Pacat ....

    RăspundețiȘtergere
  2. In 2017 liftul tot nu merge http://www.digi24.ro/regional/sanatoriul-marila-epava-in-care-sunt-tratati-pacienti-693744

    RăspundețiȘtergere