Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Nici dragostea, nici averea nu te pot tine in Romania

Iubita mea soție,

Am nădejdea că ești bine și ți-e dor de mine, la fel de aprig cum îmi este de dulceața buzelor tale, de catifeaua pielii și de strălucitorii tăi ochi.

Îți trimit acest răvaș pentru a te invita să primești, cât mai curând, cadoul pe care ți l-am pregătit cu mare, mare drag. Te aștept în noua noastră casă. Am găsit locul perfect și castelul este deja aranjat pentru sosirea frumoasei mele neveste. 

Nu te mai țin în suspans, căci drumul până aici va fi lung și vreau să ai la ce visa. În afară de mine, bineînțeles. 

Noul nostru cămin este în România, pe culmea unui deal îmbrățișat de o pădure minunată, în mijlocul unei poieni împodobită cu mii de flori. Vom fi destul de departe de un oraș mare și zgomotos, așa că ne vom putea crește în liniște copii și nepoții. Nu te neliniști că vom fi departe de casa noastră dragă, căci Ungaria va fi mereu cu noi. Te vei putea urca în cel mai înalt turn și o vei privi de acolo...

Pentru că te iubesc nespus de mult și dorul de tine mă înnebunește, am vrut să-ți cer iertare pentru lunga despărțire și să-ți mulțumesc așa cum știu eu mai bine. Îți mărturisesc că atunci când suntem departe unul de celălalt, număr lunile, orele și chiar minutele până o să te revăd. Și acum procedez la fel... Sunt sigur că și tu faci la fel. De aceea, în spiritul "pasiunii" noastre comune, m-am gândit că locuința nu va fi completă fără 365 de ferestre (câte zile sunt într-un an), 53 de uși (săptămânile) și 12 turnuri (lunile). 

Am făurit, astfel, o bijuterie pentru comoara mea cea mai de preț. De-abia aștept să te privesc când vei admira ce ți-am pregătit și sunt nerăbdător să te îmbrățișez strâns și să te sărut cu patimă! Grăbește-te...

Cu multă dragoste,
Jeno al tau

===

Scrisoarea de mai sus face referire la Castelul Jeno Zichy, construit între 1891 și 1893, de groful care dă numele edificiului, pentru soția acestuia. Din păcate, consoarta nu a fost impresionată de castel și s-a întors în Ungaria. Oare există vreo fată din zilele noastre care nu ar aprecia un asemenea cadou?

castelul zichy poiana florilor 2012

Din istoria ulterioară a castelului, trebuie să punctez 4 momente importante:

1928 - este vândut firmei "La Roche & Darvas", care se ocupa cu prelucrarea lemnului
Naționalizarea - este transformat în hotel și restaurant, compartimentarea camerelor este modificată 
Comunismul - s-a luat tot ce s-a putut și parchetul a fost folosit ca lemn pentru foc
În prezent - aparține de Mănăstirea Sfintei Cruci, din Oradea, și este locuit de 3-4 măicuțe (care fac cu schimbul). În spatele castelului, funcționează Schitul Poiana Florilor, iar vis-a-vis de acesta este un canton

Schitul
schitul poiana florilor

Și de sus e arătos, nu-i așa?
castelul zichy vedere aeriana


2008 vs 2012

Îmi place foarte mult acest castel, poate pentru că este relativ simplu, dar fermecător. Sau poate pentru că e situat departe de civilizație. E un motiv care-i conferă un plus de atracție, zic eu. 

Prima dată l-am văzut în 2008, când era în plin proces de restaurare. A fost dragoste la prima vedere.

castelul zichy poiana florilor 2008

castelul zichy poiana florilor 2008

După 4 ani, mi-era așa de dor de el încât n-am putut rata o nouă întâlnire. Recunosc, eram și curioasă să văd cum s-a încheiat restaurarea. Cum drumul nostru din vacanța de 9 zile trecea prin preajmă, ne-am abătut câteva minute până la Zichy. Am fost întâmpinați de doi dulăi foarte recunoscători pentru pâinea pe care le-am dat-o (altceva nu aveam la noi) și de o măicuță care ședea la balcon. Cum ne-a văzut, s-a ridicat și a intrat înăuntru. 

Din păcate, nici în 2008, nici în 2012, nu am prins poiana plină cu flori:(, deși "locuiește" în Poiana Florilor. Să le fii smuls "cățelușii", din lipsă de ocupație?

castelul zichy poiana florilor si cainele lup

castelul zichy poiana florilor vedere laterala

Cum ajungi?

Mergi din Aleșd, pe DN 1 H, în direcția Șimleu Silvaniei. După 15 km, vei vedea un indicator stânga spre Pădurea Neagră (da, există și în România!). Cotești spre acea destinație, dar nu faci decât 50 m și o iei, din nou, stânga, spre Schitul Poiana Florilor. Urmează un drum forestier prin Muntele Șeș, lung de aprox. 8 km, care șerpuiește printr-o pădure deasă de fag. Nu-l recomand pe ploaie sau imediat după ce a plouat (dacă nu ai un 4x4) și iarna, presupun, că e blocat.

padurea neagra bihor

Pentru o localizare mai exactă, vezi rubrica "Locația", imediat sub articol.

Puncte de reper: cruci mari cu Mântuitorul pe ele și indicatoare mici, de lemn, pe care scrie "Spre Schit". Urmărește-le, căci dacă le ratezi, ai mari șanse să te pierzi prin pădure și vei rata castelul. De reținut: mergi doar pe cărarea care ți se pare mai importantă, care este pietruită!

castelul poiana florilor vedere din satelit

Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

8 comentarii:

 1. Ce scrisoare, şi ca să vezi şi femeile astea, de nimic nu pot să fie mulţumite :D Frumos castelul, se poate vizita de fapt?

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu daca se poate vizita, nu am incercat niciodata, pentru ca din ce am citit pe net, nu s-a mai pastrat nimic din frumusetea sa interioara. Singurele imagini din interior le-am gasit pe http://www.welcometoromania.ro/DN1h/DN1h_Poiana_Florilor_Castelul_Zichy_r.htm si se pare ca articolul a fost realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Probabil, trebuie sa primesti aprobare de la aceasta institutie pentru vizitare. Nu e un caz singular. Si la castelul din Zau de Campie, fara aprobare nu poti vizita si nici fotografia in exterior, pentru ca, in prezent, functioneaza acolo un orfelinat. Mama a facut cerere si a primit aprobare.

  Totusi, la Poiana Florilor, presupun ca, daca vorbesti frumos cu maicutele, o sa te lase sa vezi interiorul. Si in legatura cu nemultumirea, uite o discutie de pe FB, generata de intrebarea mea "Ce cadou poate fi mai frumos pentru o femeie decat un castel?":

  Liviu Cherbis ‎2 castele.

  Hai la Bord :)) fetele mai normale, astea de calatorim prin Romania, ne multumim si cu unul

  Anechei Georgeta O da...!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce blog interesant! Abia astept sa citesc mai departe...si cine stie, sa vizitez vreodata locurile minunate..

  RăspundețiȘtergere
 4. Sa stii ca ma bucur mult sa aflu ca-ti place blogul. Sunt deja peste 400 de povesti care de-abia asteapta sa fie citite si locurile te asteapta, oricand, sa le vizitezi. Nu e graba, locurile nu pleaca nicaieri si vor fi mereu frumoase, indiferent cand le vei descoperi.

  Calatorie cat mai placuta in continuare, la bordul celor mai frumoase povesti despre Romania!

  RăspundețiȘtergere
 5. o doamne :( cum să nu-i fi plăcut un asemenea castel?
  Mie una mi-a plăcut tare mult. Îmi pare interesantă modalitatea de construirea (cele 365 de ferestre etc). Mi-a plăcut povestea. Mult.
  Citesc mereu cu plăcere ceea ce scrii, chiar dacă nu las mereu câte un gând.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu pot sa inteleg CUM a putut sa refuze un asemenea cadou. Cine sa le mai inteleaga pe femei? :))

   Multumesc ca esti alaturi de mine si navigam impreuna prin minunata noastra tara. Mai lasa impresii, le apreciez.

   Ștergere
 6. Am fost pana la castel dar nu este nimeni.pacat de locul acela ca este superb.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord!

   Castelul aparține, în prezent, unei mănăstiri. Este posibil să fi fost măicuțele în clădire, dar sunt foarte retrase și de aceea să nu fi întâlnit pe nimeni. Dacă revii, poți căuta informații la schitul din imediata apropiere.

   Te mai aștept la bord, oricând, cu drag!

   Ștergere