Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 3 august 2012

Zoo Ploiesti: Prietenia nu cunoaste limite

capra zoo ploiesti
Grădina zoologică din Parcul Memorial "Constantin Stere", al capitalei județului Prahova, nu este nici cea mai frumoasă, nici cea mai dotată, nici cea mai mare, nici cea mai faimoasă "reuniune de animale" din România. Dar s-ar putea să aibă ceva care le întrece pe toate celelalte: ospitalitatea. Și nu ne referim la cea a îngrijitorilor, ci la primirea călduroasă pe care am primit-o de la cine ne așteptam mai puțin: de la animăluțele încarcerate! Sunt închise într-un spațiu totuși restrâns, iar "locatarii" nu ar putea să nu fie stresați, oricât de bine le-ar fi aici (mâncare permanentă și un habitat acceptabil pentru o zoo bine pusă la punct). Și totuși, în ciuda acestei premise, am fost întâmpinați de animale simpatice, care erau încântate să ne ofere un show pe cinste și, unele, chiar au îndrăznit să facă cunoștință directă cu noi, venind până la gardul despărțitor și dând "bot în mână" cu noi:D.

Cu doar 5 lei/adult (în care este inclusă, Slavă Domnului, și taxa foto!), poți explora nestingherit (până la 8 seara) grădina populată de 50 de specii de animale. Duminica trecută, pe 29 iulie (da, în ziua Referendumului!), am ajuns pe la ora 19 (deci, doar cu o oră înainte de închidere) și de-abia plouase. Probabil de aceea jaguarul se ascundea în căsuța lui (și l-am putut vedea doar printr-un geam murdar pe care scria "Vă rugăm nu BATEȚI în geam" - au uitat intenționat să pună căciulița la "A", ca să ne testeze perspicacitatea?). Și din același motiv credem că s-au ascuns și urșii, pe care de-abia așteptam să-i vedem.

Dar, ca să ne consoleze, celelalte animăluțe ne-au făcut vizita atât de plăcută încât nu a mai contat că nu i-am putut cunoaște pe toți "vecinii". Pe căprița șugubeață ai cunoscut-o deja, în prima imagine (apropo, are boticul foarte fin). Urmează:

 • pavianii cu mantie (babuinii) - ei ne-au oferit cel mai tare spectacol: stăteau într-un rând, unul în spatele ceiluilalt și se despăducheau, urcau și coborau pe gratii, se întindeau pe spate și alt amic venea și-l curăța de păduchi, pe care îi introducea, vesel, în propria gură, iar alții mâncau porumb, după ce-și obosiseră gâtlejurile de atâta țipat!
maimute mama si pui zoo ploiesti

maimuta zoo ploiesti

maimuta mananca porumb zoo ploiesti

 • cei mai drăgălași lei pe care i-am văzut la vreo grădină zoologică (s-ar fi potrivit foarte bine într-un documentar "Animal Planet"). Apropo, leoaica era gestantă, așa că se impune o nouă vizită când vii puii pe lume. O să fie un real deliciu, suntem siguri!
leu si leoaica zoo ploiesti

leu si leoaica zoo ploiesti

 • un fluture care a aterizat pe o pietricică, dorind să fie și el băgat în seamă
fluture zoo ploiesti

 • cerbul, care nu a stat nici el prea departe de noi
cerb zoo ploiesti

cerb zoo ploiesti

 • castorii, care-și vedea de treburile lor, dar ne-au lăsat să-i admirăm
castor zoo ploiesti

 • struții, care se fâțâiau încontinuu cu penele prin fața noastră (ca să ne demonstreze cât de faini sunt), de nu le-am putut surprinde decât chipurile:D
cap de strut zoo ploiesti

 • iacul, care era la masă, dar cînd ne-a zărit și-a întors capul spre noi, ca să ne salute
iac zoo ploiesti

 • ratonul, care explora, numai el știe ce, într-o scorbură, dar când s-a auzit strigat, a ieșit și a stat la poză, ca un profesionist. Mulțumim, frumosule!
raton scorbura ploiesti

raton zoo ploiesti

 • un papagal de un roșu incre-fucking-dibil:D
papagal rosu zoo ploiesti

 • o pisicuță mititică, care se adăpostise într-un tufiș, atunci când ploaia trecuse pe deasupra grădinii zoologice și alta care dormea fără nicio grijă, chiar la intrarea în zoo
pisica zoo ploiesti

pisica zoo ploiesti

watussi zoo ploiesti

 • iepurașii - drăguți și pufoși ca întotdeauna
iepuri zoo ploiesti

iepure zoo ploiesti

iepure zoo ploiesti

iepure zoo ploiesti

Pe restul locatarilor te lăsăm să-i descoperim chiar tu, dar îți recomandăm să nu ratezi geneta, care în viziunea noastră ar trebui să fie atracția principală a acestei grădini zoo. Din păcate pentru ea, este exilată într-un colț, în spatele unui gard prea dens, așa că nu putem să ți-o arătăm decât într-o poză luată de pe net (de aici):

geneta

De ce ți-o recomandăm? Pentru că nu sunt prea multe în lumea asta, aria de răspândire fiind Africa, Orientul Mijlociu, Spania și Portugalia, dar cel mai interesant lucru pe care l-am aflat este faptul că există câteva populații restrânse în Germania, Elveția și Belgia, dar ele sunt alcătuite din exemplare evadate din grădini zoologice. Interesant, nu-i așa?:D

În încheiere, îți mai arătăm două fotografii - una, cu o fântână din zoo (și, printre altele, sunt și eu prin ea - n.r. Anda), iar cealaltă este din Parcul Memorial "Constantin Stere", unde se află grădina. Parcul acesta e frumos și merită și el o vizită. De altfel, ca să ajungi până la zoo, ești "obligat" să parcurgi o mare parte din el.

fantana zoo ploiesti


peisaj parc memorial constantin stere ploiesti

Cum ajungi aici?

Parcul care include și grădina zoologică se află în partea de nord-est a Ploieștiului, între Blejoi și Bucov. Dacă te afli deja pe DN 1B și mergi în direcția Bucov - Valea Călugărească - Mizil, atunci chiar înainte să intri în Bucov, faci stânga pe DJ 236, spre Blejoi și imediat vei vedea indicatorul spre zoo. Amplasamentul exact îl găsești la secțiunea "Locația", imediat sub articol.

zoo ploiesti vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth
Vizitare plăcută!
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI