Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 1 august 2012

Bun venit in Orasul de... Floci!

De la Băicoi la Frecăței, toată România e "condimentată" cu localități care poartă nume pitorești. Un motiv destul de bun să te îndrăgostești de România, nu-i așa? Ei bine, din seria așezărilor fistichii, azi îți prezentăm... Orașul de Floci! Nu râde. Chiar așa se cheamă. Iar pe cât de amuzant îi este numele, pe atât de importantă îi este însemnătatea, căci aici s-a născut nimeni altul decât Mihai Viteazu.

edificiu contraforturi orasul de floci

Pe lângă locul de naștere al primului unificator al Principatelor, Orașul de Floci a fost și întâia capitală a județului Ialomița. Asta, prin 1470. Până în zilele noastre e cale lungă, așa că, după cum te aștepți deja, nu a mai rămas aproape nimic din vestita localitate. Decât niște ruine aruncate, parcă la întâmplare, pe un câmp din județul căruia i-a fost cândva capitală.

De ce o soartă atât de crudă? De vină sunt războaiele ruso-turce (1769-1774), care i-au forțat pe localnici să părăsească orașul și să se mute în altă parte. Și astfel se încheie istoria unei așezări care putea fi astăzi vizitată de mulți români, grație personalității care a deschis prima dată ochii aici. Și datorită numelui, bineînțeles.

Dar poate istoria orașului nu s-a terminat acum 238 de ani, căci deși acum câțiva ani treceam pe lângă așezare fără să bănuim ce ratăm, sâmbătă (28 iulie 2012) am observat că locul este foarte bine semnalizat și au apărut deja primii comercianți. De asemenea, s-au făcut mai multe săpături, care au relevat mai mult din ce era odată Orașul de Floci. Se pare că istoria reînvie. Un semn bun!

biserica nr 1 orasul de flociDacă vrei să te lauzi și tu că ai ajuns într-un oraș chiar deosebit (măcar cu numele, dacă nu prin altceva:D), atunci trebuie să ajungi pe DN 2, la 14 km de Țăndărei, în direcția Giurgeni. Sau dacă vii dinspre mare și podul Giurgeni-Vadu Oii, atunci de la Giurgeni mai ai de mers, tot pe DN 2, 5 km spre Țăndărei. Nu prea ai cum să-l ratezi, având în vedere că în dreptul orașului se deschide singura parcare mare din zonă, singura construcție mai însemnată și poți remarca, relativ ușor, bustul lui Viteazu, dar și o imensă placă informativă, ambele fiind postate în parcare. 

Spor la explorat!

orasul de floci vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

 1. Ne-am oprit prima oara anul trecut si ne-am plimbat de la o ruina la alta...ne-am oprit si anul asta si, sincera sa fiu ce am gasit nu prea mi-a placut...anul trecut erau mult mai multe de vazut, anul asta multe ruine erau acoperite cu pamant...s-ar putea ca rezultatul lucrarilor de acolo sa fie unul frumos pana la urma, asta urmeaza sa vedem...

  RăspundețiȘtergere
 2. Si noi am fi vrut mai mult de la acest oras, in special sa nu fie atatea buruieni purtatoare de capuse:D Dar vedem ca au inceput sa se miste lucrurile pe acolo, poate peste catva timp va arata bine de tot.

  P.S. Si un mesaj de pe Facebook, de la Virginia Isabella Tabacariu:

  "Foarte frumos si bine de stiut ! Acum stiu ce era cu indicatorul "Orasul de Floci" ! Noi am trecut pe langa de cateva ori si ne amuzam de numele ciudat dar nu era nimic care sa ne arate ca acolo chiar ar fi ceva de vizitat, doar un indicator....Poate data viitoare oprim, asta daca ajungem in zona la ore mai potrivite ! Multumim pentru articol !"

  RăspundețiȘtergere
 3. Era un targushor ,orash mi se pare cam pretentzios spus. Daca ar fi fost un oras la vremea aceea, Braila , ar fi fost metropola .

  RăspundețiȘtergere