Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 august 2012

Aventura, numele tau este Cheile Rametului!

Undeva, departe (în Ardeal) există un tărâm pe care doar cei mai curajoși (nebuni) au cutezanță să-l străbată. Fiecare pas greșit îl poate trimite pe temerar direct într-o căldare cu apă (formată de un râu care poartă 4 nume - Geoagiu, Stremț, Râmeț sau Mănăstirii), care-i va amorți, instantaneu, simțurile. Cel care-și ia inima-n dinți trebuie să treacă prin două "porți ale infernului" (Portalul și La Cuptor), dacă vrea să ajungă la destinație (un cătun în care mai trăiesc doar 3 oameni).

Ia-ți încălțăminte și haine impermeabile, nu uita curajul acasă și... vino cu noi în CHEILE RÂMEȚULUI!

cheile rametului

Joi, 23 august 2012. În ziua fostei sărbători naționale.

Am parcat mașina în ultima zonă mai largă, înainte ca drumul forestier să se îngusteze într-atât, încât să nu mai poată fi parcurs decât pe jos. Deși nu era week-end, ne aflam în sezonul concediilor, așa că la intrarea în chei erau deja instalate corturile, iar până aici ne întâlniserăm cu câteva grupuri plecate spre aceeași aventură la care tânjeam și noi. 

Deși locul este sălbatic, nu foarte celebru și, pe alocuri, dificil, de pustietate nu putea fi vorba. Să fii contribuit la invazia de turiști vremea prea bună și sezonul secetos, care permite accesul mai facil prin chei? Cu siguranță. Așa că, deși cheile astea nu îți inspiră tocmai încredere (e cam greu să te înțelegi cu ele:D), nu ne-am simțit singuri și, în cea mai nesuferită zonă, ne-am ajutat unii pe alții că, deh, așa-s românii - săritori! Sau... am vrut să scăpăm mai repede unii de alții, unii dorind să continue parcurgerea, alții vrând să se întoarcă, toți împotmolindu-ne în același punct - La Cuptor. Adică aici:

cheile rametului

prin cheile rametului

Nu poți trece prin "cuptor", fără să te treacă toate apele și să transpiri abundent, nu-i așa? Știa și natura treaba asta, de-aia a făurit acest loc. Între cei doi pereți de calcar, și-a creat drum râul care a format cheile. Doar că aici a fost cam leneș. Nu a avut chef să coboare în cataracte sau să mănânce pofticios din stâncă, ci s-a întins cât era de mare și s-a odihnit, generând un fel de mic lac. Evident, adânc. Într-atât de adânc încât, și când e secetă, tot îl poți parcurge în înot. Ok, ai putea zice, o bălăceală nu strică niciodată, mai ales vara. Stai puțin, însă. Deși în aer erau peste 30 de grade, în apă temperatura nu depășea câteva grade. Brrr...

Oamenii, obsedați să dovedească naturii că sunt mai tari și mai puternici, au găsit o cale de a ocoli lacul, legând cabluri și coarde, de peretele din stânga. Doar că și oamenii au defectele lor: odată făcut un lucru, nu revin asupra lui. În timp, varianta de ocolire s-a degradat și când am ajuns să avem și noi nevoie de ea, era aproape inabordabilă: pe alocuri, frânghiile erau rupte și atârnau prin lac, în alte părți ieșeau din ele așchii ascuțite. Ionuț, însă, s-a încumetat să meargă pe acolo și... a izbutit. Nu-ți spun ce moacă avea în tot acest timp, că e de la sine înțeles, dar uite două instantanee cu aventura pe care am trăit-o și eu, doar privindu-l:

pe coarda in cheile rametului

traseu dificil prin cheile rametului

Alt temerar a luat-o prin baltă, înotând de zor, după ce, cu câteva minute în urmă, căzuse direct în fund, alunecând pe o piatră roșiatică și răutăcioasă, undeva la capătul "cuptorului".

inot prin cheile rametului

De la Cuptor, traseul continuă tot prin apă până în cătunul Cheia, locuit de numai 3 persoane. Probabil, cei mai curajoși dintre curajoși, care au decis să se refugieze într-un loc atât de depărtat de lume și unde e atât de greu să fie găsiți. Noi ne-am oprit în punctul ăsta...

cheile rametului

...amănând traversarea completă pentru când vom avea mai mult timp și echipament adecvat.

Dar... asta e tot? Nu mai e nimic de văzut???

Nici pe departe.

Până la Cuptor, aventura se ține lanț. De unde ne-am lăsat mașina, pornește o cărare lină, "de încălzire", cu marcajul cruce albastră, care urmărește firul apei. În scurt timp, poteca "alunecă" spre apă, iar de aici îți continui explorarea... pe stânci. Drept ajutoare, vei avea niște scoabe (atât pentru picioare, cât și pentru mâini) și lanțuri.

Noi am nimerit într-un sezon când ploaia nu mai vizitase demult aceste meleaguri, așa că de multe ori am putut renunța la ajutoare și ne-am plimbat prin... albia râului. Dar, de obicei, când ești în Cheile Râmețului, consideri că e o binecuvântare să ai unde să te cocoți ca să eviți contactul cu apa, care numai caldă nu e!

ascensiune in cheile rametului

prin cheile rametului

prin cheile rametului

scoabe in cheile rametului

traseu prin cheile rametului

in cheile rametului

detaliu apa cheile rametului

cheile rametului

Parcurgerea pe stâncă e doar primul test pe care ți-l dau cheile. Dacă-l treci cu brio, urmează primul examen serios, să-i zicem "Capacitatea sau Testele Naționale" - Portalul.

cheile rametului

in cheile rametului

Prima dată când îl vezi, ori te sperie, ori te încântă. La noi, a avut ambele efecte. Pe de o parte, ne-am înspăimântat la gândul că trebuie să trecem prin apă (am observat, apoi, că era de mici dimensiuni), dar ne-am și îndrăgostit de el, prea frumos era Portalul.

Cum treci acest examen? Copiind:D O iei pe ocolite, pe cărarea din stânga Uite-o mai jos:

traseu prin cheile rametului

După ce ai trecut și de acest "hop", urmează examenul final, să-i zicem "Bacalaureatul" - La Cuptor. Am vorbit despre el. Mai adăugăm doar un amănunt: ca să ajungi la coardele suspendate, tot trebuie să treci prin apă. Dar merită, chiar dacă îți îngheață inima în primele secunde când iei contact cu râul care a creat minunățiile astea de chei.

Recomandări

1. Explorează cheile doar pe vreme bună. Dacă te prinde ploaia traversând rocile, o să ai mult de furcă ca să-ți menții echilibrul! În plus, nivelul râului poate crește foarte repede.

2. Pune-ți niște mănuși, atunci când treci pe la "Cuptor". Mănușile o să-ți protejeze mâinile de așchiile desprinse din cabluri și te vei prinde mai bine de frânghii, căci transpirația palmelor nu va mai ajunge pe sârme.

3. Ia-ți în bagaj și încălțăminte de apă (aquashoes) sau sandale cu aderență bună. O să-ți fie de mare folos în porțiunile unde ești nevoit/ă să treci prin apă și pe rocile din jurul ei, foarte alunecoase.

4. Dacă vrei să ajungi în cătunul cu doar 3 locuitori, poți ocoli cheile, urcând pe Brâna Caprelor. Traseul pornește de pe malul drept, lângă Portal. Punct de reper: o cruce și marcajul triunghi albastru. Dar nici pe aici drumul nu va fi mai ușor. Te cațeri pe roci amenințătoare, ajutându-te de cabluri, printr-o vegetație bogată, iar marcajele de-abia se văd. Mult succes!

5. Traseul prin Cheile Râmețului nu se compară cu o plimbare prin parc. Așa că lasă-ți copii acasă (e prea periculos pentru ei și nu o să poți avea grijă și de prichindei, și de tine în același timp). Dacă totuși te-au însoțit și încă sunt foarte mici, nu lua căruciorul cu tine. Chiar nu vei avea pe unde să-l folosești. Cel mult, doar pe drumul forestier, dar în niciun caz prin chei! Dacă ți se pare exagerată această recomandare, află că în același timp în care am pornit spre chei, o familie cobora și ea din mașină, din care au scos un cărucior și au pornit cu el spre chei. Nu i-am mai zărit după ce i-am depășit, dar sigur s-au întors înapoi!

Cum ajungi?

Din centrul Teiușului, urmezi indicatorul spre Stremț și Mănăstirea Râmeț, pe DJ 750C - imagini cu acest drum, în următorul articol.

Timp de 18 km, vei trece prin Stremț, Geoagiu de Sus și Valea Mănăstirii, pe un drum asfaltat, în stare foarte bună. După km ăștia, ajungi la un bar, lângă care vei găsi hărți din zonă și traseele pe care poți să le abordezi. De asemenea, aici se termină asfaltul. Poți merge înainte cu mașina, pe drumul forestier (acceptabil ca stare), cale de 4 km, acompaniat/ă fiind de frumoase case de vacanță. Și continui să urmezi drumul (marcat cu triunghi și cruce albastră) până când acesta se îngustează și ești nevoit să lași mașina (ai unde, există un fel de poieniță, probabil tot plină de corturi, dar nu-ți face griji, e loc berechet și pentru automobilul tău). Cum ajungi în chei? Practic, mergi tot înainte pe drumul cu care ești deja familiarizat și ai pornit deja în aventură!

Distracție faină!

===

Povestea pe care tocmai ai citit-o vorbește despre vacanța noastră din vara lui 2012. Celelalte aventuri și locuri vizitate te așteaptă AICI.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

16 comentarii:

 1. Spectaculos este putin spus! Absolut minunat! N-am facut traseul niciodata, dar cred ca tarie ca sunt cele mai faine chei din muntii Romaniei!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu daca sunt cele mai frumoase, dar le-as include printre "cele mai aventuroase". Trebuie sa mergi si tu candva. Sigur o sa-ti placa. Mai ales pe Brana Caprei, ca stiu ca ai mai incercat asemenea trasee. De exemplu, in Bucegi. Noi n-am incercat-o, dar am vazut poze si am citit despre ea, la Alexandra - Blogul de Calatorii. Si mi-a cam parut rau ca nu m-am cocotat pe acolo:(

  RăspundețiȘtergere
 3. Minunat! De vis! Tocmai am facut si noi Cheile Nerei. Greu si acel traseu, dar acesta mi se pare mai dificil. Nu stiu daca m-as incumeta la asa traseu.

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca esti echipata corespunzator si iti faci putin curaj, nimic nu e prea dificil. Cel mai important: multa bagare de seama unde pui picioarele. Daca era prea usor sa treci prin aceste chei, sigur nu aveau acelasi farmec, nu mai era aventura!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce m-ai încântat cu povestea ta... ştii că astea sunt cheile mele preferate, nu? :) De câte ori n-am mers şi cu bicicleta până acolo ... dar uite că niciodată nu am întâlnit atâta lume prin chei. Ăsta e farmecul acestui loc şi de-asta îmi este atât de drag, sigur, pe lângă faptul că au fost primele chei străbătute, este izolat, nu poţi trece pe-acolo cu maşina sau cu alte motoare... vorba ta, echipat bine, cu un strop de curaj, poate mai mult, dar fără să încerci să faci pe viteazul, când nu e cazul :) Chiar că v-aţi făcut o vacanţă frumoasă...

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma bucur ca ti-a placut povestea. Stiam ca-ti plac cheile astea, am citit pe blogul tau;) Intr-adevar, am avut o vacanta minunata. Din pacate, ca toate celelalte, a fost prea scurta:(

  RăspundețiȘtergere
 7. Am fost acum doi ani pe acolo. Am avut noroc ca nu a fost prea ploios anul si am reusit sa trecem prin apa lejer, iar intoarcerea am facut-o pe brana. Foarte fain, mi-a adus in prim plan amintiri placute...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici in august nu a fost sezon prea ploios, dar cheile nu s-au dat batute asa de usor :) Noi ne asteptam ca nici pe scoambe sa nu putem trece. Data viitoare vom alege si noi brana.

   Ma bucur ca ti-am adus aminte de clipe faine, mai vino pe la noi! :)

   Ștergere
  2. Traseul e absolut superb si foarte bine pus la punct(cu scoabe,cabluri,etc).Eu l-am facut anul trecut in septembrie si am fost foarte incantata.Nu mi s-a parut chiar atat de dificil,trebuie multa atentie,rabdare si curaj.E o nebunie!!!!

   Ștergere
  3. Bine ai venit la bord, Violeta!
   Foarte frumos traseul, intr-adevar, dar acum doi ani acele scoabe si cabluri nu prea se mai tineau in stanca. Daca apa ar fi trecut peste ele (o situatie normala, cand e sezon ploios), traseul ar fi fost si mai dificil. Nu imposibil, dar dificil.

   Daca s-a schimbat situatia intre timp, ne bucuram mult si e prilej sa revenim in minunatele chei :)

   Ștergere
 8. hai ca nu-i deloc asa periculos :) mai aveam putin si traversam integral de paste :)

  RăspundețiȘtergere
 9. frumos , am fost anul acesta in iunie si anul trecut in septembrie,e un loc minunat , si de multe ori am venit pin apa rece , dar dea lungul aniilor m-am obisnuit cu apa rece :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Anul acesta am vizitat cheile Rametului împreună cu copii mei de 7 si 10 ani. Am ajuns cu ei până la a doua poartă cu mult ajutor din partea soțului care i a mai luat in cârcă , data viitoare sper sa ajugem pana la capatul traseului :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Am ajuns numai pana la Manastirea Ramet, zona mirifica

  RăspundețiȘtergere