Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 8 iulie 2012

Sumuleu Ciuc: de la 1500 la 100.000, in doar o zi!

Cum poate un cartier să-și mărească de aproape 70 de ori populația, într-o singură zi? Simplu! Organizezi un pelerinaj și-l plasezi în Ținutul Secuiesc. Succes garantat!

Asta se întâmplă, în fiecare an de Rusaliile catolice, în Șumuleu Ciuc - actual cartier din Miercurea Ciuc. După cum se poate observa în imaginile de jos, un câmp verde care inspiră calmitate se transformă rapid într-o viermuială de oameni, care-l calcă în picioare, fără milă. În numele credinței, natura trebuie să suporte orice, nu-i așa?

sumuleu ciuc pelerinaj cu oameni-fara oameni
surse fotostânga, dreapta

Noi am ajuns în Șumuleu Ciuc la o săptămână după pelerinaj, când ortodocșii sărbătoreau Rusaliile. Am descoperit o așezare liniștită, extraordinar de frumoasă (ca peisaj și arhitectură), cu liniște, iarbă verde (multă, deasă și intens colorată) și floricele parfumate. 

Hai cu noi, să explorezi mai pe îndelete!

Chiar dacă n-am prins cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est, asta nu ne împiedică să-ți aducem la cunoștință originea sa și...să trecem mai departe.


Acum 445 de ani, adică în 1567, Ioan Sigismund (principele Transilvaniei) s-a gândit că, dacă tot are o funcție așa de importantă, poate să impună poporului până și ce religie să îmbrățișeze! Astfel, cerința sa a fost ca scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin să treacă la unitarieni. Din păcate pentru principe, oamenii nu au acceptat și s-au unit la Șumuleu, sub comanda preotului Istvan din Joseni, pentru a-l înfrunta pe Sigismund, care-și încropise o armată pentru a-și impune punctul de vedere. Din fericire, credincioșii au ieșit triumfători. Pentru a-și sărbători reușita, și-au împodobit steagurile cu crengi de measteacăn și i-au mulțumit Fecioarei Mariei, pentru sprijin. De ce tocmai mamei Mântuitorului? Pentru că, din 1515, există aici o statuie miraculoasă a Maicii Domnului, ea fiind cea care, se pare, a pus "umărul" pentru ca oamenii din zonă să-și păstreze religia. De curiozitate, este cea mai mare statuie a Fecioarei sculptată dintr-o singură bucată de lemn (tei). Vom vedea unde se adăpostește, în episodul următor.

Franciscanii sunt peste tot

În Șumuleu Ciuc, totul poartă amprenta franciscanilor. Nu ne deranjează acest lucru, pentru că ne plac creațiilor lor, după cum sigur îți aduci aminte de la Lipova. Prima dată, ne-a atras atenția o biserică de-a lor. Grandioasă, severă pe exterior, de o frumusețe extraordinară pe interior. Evident, i-am păstrat un articol exclusiv ei. Când o s-o vezi, o să ne ierți că nu povestim mai mult despre ea, chiar acum.

Bine, bine, știm că ești curios/oasă. Așa că... te lăsăm să tragi cu ochiul, un pic, de la depărtare:

turnuri biserica franciscana sumuleu ciuc

peisaj sumuleu ciuc

parc prieteni feredoje sumuleu ciuc

intrare parc izvor sumuleu ciuc

biserica franciscana sumuleu ciuc vedere din parc

biserica franciscana sumuleu ciuc tablou natural
P.S. Considerăm fotografia asta una din capodoperele noastre. Nu-i așa că a "ieșit" o amintire pe cinste?
După ce ne-a încântat lăcașul de cult, a fost rândul unui parc foarte frumos amenajat să ne uimească (se vede mâna maghiarilor, bată-i dibacia!). Numele său s-ar traduce, mai mult sau mai puțin, ca "Prietenii franciscanilor". În original, se numește "Baratok Feredoje". "Baratok" înseamnă prieteni, dar semnificația lui "feredoje" ne-a fost imposibil s-o aflăm în dicționare, până am întrebat-o pe bunica mea (n.r. Anda) unguroaică, care ne-a lămurit că are legătură cu franciscanii. Se potrivea explicația, căci, după cum am zis mai sus, totul pe aici e făcut de și în memoria acestui ordin. 

Cum am ajuns la el? 

De la Biserica Franciscană, venind dinspre Miercurea Ciuc, am făcut prima la dreapta, pe strada Șumuleu Mic și am mers tot înainte, explorând minunățiile care de-abia așteptam să ne iasă în cale.

Pe dreapta, am dat de un izvor și de un bazin în romb (ca cel de AICI), băgat într-o construcție în formă de potcoavă. Între cele două obiective se află fermecătorul parc, pe care-l descoperi, treptat, călătorind pe alei de lemn, care străbat o vegetație bogată. O adevărată încântare! Așa că, în acest caz, cuvintele sunt cam de prisos. Deci, privește:

soparla sumuleu ciuc
în parc, ne-a întâmpinat o șopârlă
piatra pictata in verdeata sumuleu ciuc
un obiectiv din parc. Să fie o rugăciune?
muguri in sumuleu ciuc

interior fazele lunii sumuleu ciuc
În interiorul unui obiectiv numit "Fazele lunii". Pe 3 iunie 2012 era o răcoare incredibilă aici...
fazele lunii sumuleu ciuc
"Fazele lunii"
copil peisaj sumuleu ciuc

bicicleta sumuleu ciuc
Bicicletă chiar lângă bazin
bazin sumuleu ciuc
Bazinul. Apa aia face bine la sănătate!
bazin si izvor sumuleu ciuc


alee parc izvor sumuleu ciuc

Vis-a-vis de parc, am observat o cărare prin pădure, "presărată", din loc în loc, cu multe cruci (Drumul Golgotei). Unde am mai întâlnit o asemenea cale? Tot în Lipova, lângă mănăstirea Maria Radna

drumul golgotei sumuleu ciuc

drumul golgotei sumuleu ciuc

Am continuat să mergem pe acea stradă, până am dat de o barieră. Între timp, am zărit o parapantă și un foișor deosebit. 

parapanta sumuleu ciuc

foisor sumuleu ciuc

Nu ne-am dus mai departe, căci era deja trecut de prânz și trebuia să ne întoarcem în București, în aceeași zi, dar să știi că, de acolo, poți începe urcușul spre podiumul în fața căruia se strâng catolicii de Rusalii. L-ai văzut în prima imagine care însoțesc acest articol.

Concluzie

N-am terminat cu Șumuleul, mai avem de povestit despre biserica aia interesantă, dar per total, am rămas cu o impresie foarte, foarte bună despre acest cartier al capitalei județului Harghita. Poți face sute de poze aici și tot nu te vei sătura de peisajul incredibil de fain și de clădirile secuiești, frumoase, după cum le știm. O vizită aici este absolut obligatorie!

P.S. Asta e cea de-a 400-a poveste pe care o "vindem" în "magazinul" nostru de amintiri. Nu ne oprim aici, însă. Urmează încă multe alte povești, numa' bune de savurat:D
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

11 comentarii:

 1. Foarte frumos satul! Adevarul este ca in Transilvania sunt niste sate superbe!
  Fotografiile voastre sunt foarte faine. Indraznesc sa intreb ce aparat foto folositi?

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim pentru aprecierea fotografiilor. Noi nu suntem pe deplin multumiti de ele. Ne dorim un DSLR si atunci le-am lauda si noi mai mult. Dar ca sa-ti raspundem la intrebare, folosim un FujiFilm HS20, cu zoom 30x si 16 MP.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am trecut de cateva ori prin Miercurea Ciuc, ba chiar l-am vizitat pe indelete de vreo doua ori dar la Sumuleu nu ne-am oprit...dar treuiesa o facem cu siguranta...dupa cum vad e foarte frumos si interesant...

  RăspundețiȘtergere
 4. Mi-a placut inceputul articolului.. :) In fine! Fotografiile sunt chiar foarte reusite! Primele 6 mari imi plac in mod special! Si eu planuiesc sa fac un tur de tara vara aceasta, de fapt un tur de Transilvania, mi-e dor de tara mea si sunt curioasa ce s-a mai schimbat. La multi ani cu blogul si la mai mare! (o carte cu ilustratii, ceva.. in viitor)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumim tare mult pentru aprecieri si urari. Ideea cartii cu ilustratii e foarte buna, dar concretizarea ei va tine exclusiv de bugetul de care am dispune. Poate vom face o carte virtuala. E mai ieftina si mai la indemana. Vom vedea. Tinem minte ideea;)

  Drum bun si distractie placuta cand vei pleca in turul Transilvaniei si, la intoarcere, te mai asteptam pe la noi ca sa ne spui cum a fost.

  RăspundețiȘtergere
 6. E musai sa mergeti si prin Sumuleu. Nu degeaba l-a anexat Miercurea Ciuc si l-a transformat dintr-un sat, intr-un cartier al capitalei de judet!

  P.S. Si Adriana Moldovan intentioneaza sa mearga candva in Sumuleu, dupa cum ne-a spus pe Facebook: "Apoi tăt m-oi duce o dată şi io pănă acolo, numa' aşe, să văd cu văchii niei".

  RăspundețiȘtergere
 7. Dupa parerea mea isi face treaba foarte bine. Mi se par foarte reusite si fotografii talentati ;)! Eu folosesc un Canon Power Shoot XS20, dar si eu la fel ca voi imi doresc ceva mai mult....

  RăspundețiȘtergere
 8. Cele mai reusite fotografii, la care chiar nu avem ce sa-i reprosam, sunt cele macro si cele care surprind miscarea apei. In rest, vrem mult mai mult de la aparat.

  Multumim pentru aprecieri - ne-ai facut sa rosim;) Asa ca trebuie sa-ti soptim un secret: fotografiile sunt putin retusate in Photoshop. Am umblat pe la luminozitate, contrast si culori, caci atunci cand mergem prin excursii, n-avem timp sa reglam pentru fiecare poza in parte, toate aceste aspecte. Suntem mereu in criza de timp si pozele le facem, din pacate, de multe ori in graba.

  RăspundețiȘtergere
 9. Apreciez foarte mult munca depusă pentru realizarea acestui blog. Felicitări pentru rezultat.
  Aş avea, totuşi, o mică rugăminte. Referindu-vă la judeţul Harghita, corect este să nu îl numiţi "ţinut", de nici un fel. Denumirea de "ţinut" aşa-zis secuiesc este o denumire falsă, creată artificial în ultima vreme, din scopuri strict politice. Locuitorii din Harghita sunt români. La fel ca şi locuitori din Brăila, Craiova sau Călăraşi. Nu unguri, nu chinezi, nu argentinieni. Români.
  Vă mulţumim şi vă mai aşteptăm pe la noi!

  RăspundețiȘtergere
 10. Multumim, Andrei, pentru aprecieri. Inseamna foarte mult pentru noi.

  Am folosit termenul de "Tinut" mai mult ca un sinonim, ca o alta denumire data unei regiuni unde 80-90% din populatie este, totusi, maghiara. Cum putem spune si "Tara Barsei" sau "Tara Fagarasului", asa am folosit si "Tinutul Secuiesc". Dar daca deranjeaza, vom fi mai discreti in acest sens. Ne vom cenzura putin.

  Multumim pentru comentariu si te mai asteptam, oricand, pe la noi!

  RăspundețiȘtergere
 11. Baratok feredoje inseamna tradus baia calugarilor (se mai spune si barat la calugari)

  RăspundețiȘtergere