Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 20 iulie 2012

Lacul si Barajul Siriu: Sa ne amintim de toamna!

Vara, tot ce ne înconjoară este verde, albinele ne zumzăie pe la urechi și soarele ne schimbă rasa, pentru 3 luni. Dar nu va fi mereu astfel. Va veni, curând, toamna. Anotimpul ăla răcoros care ne pregătește pentru iarnă. Ca să ne facă trecerea mai ușoară de la zilele toride la cele ploioase, toamna apelează la un tertip: ne "manipulează" prin culoare. Este un maestru, pictând câmpurile și frunzele copacilor în vișiniu amar, galben pal, verde tonic sau roșu pasional. 

La începutul lui noiembrie, acum 4 ani, toamna ne-a surprins la barajul și lacul Siriu. Acolo, ne-am lăsat  "manipulați", cu mare plăcere - trebuie să recunoaștem. 

lacul siriu toamna

Despre peisaj, nu mai zicem nimic. Lăsăm imaginile să vorbească. Dar hai să aflăm mai multe despre construcția și "băltoaca" din județul Buzău.

Barajul Siriu este format din rocă, steril și argilă, are 122 m înălțime și 570 m la coronament. Deși a fost aprobat în 1972, au trebuit să treacă 22 de ani până să fie terminat. În urma construirii, nu s-au distrus vieți (ca-n cazul Bicazului, de care am povestit ieri, AICI), singura transformare suportând-o peisajul și DN 10, care a fost deviat pentru a urma linia de contur a lacului de acumulare. Dar ca să poată șoseaua să suporte capriciile ingineriei, a trebuit să fie ajutată. Cum? Prin viaducte, pe care le poți vedea de pe malul celălalt, dar de a căror cunoștință iei aminte de pe drumul național, fiecare fiind semnalat printr-un panou rutier.

lacul siriu toamna

lacul siriu toamna


lacul siriu alb negru

Uitându-te la imaginea următoare, vei vedea că fix în buza stăvilarului sunt case! Se pare că în cazul locuitorilor din Lunca Jariștei, sperietoarea cu "bau-bau" nu funcționează și că băștinașii nu știu ce înseamnă frica. Copii de aici se nasc privind spre un mamut, iar părinții lor trebuie să fie creativi, inventând noi personaje cu care să ceară ascultare de la prunci. Căci "bau-bau" mai mare decât cel pe care-l văd zilnic, nu cred că-și închipuie vreun prichindel. 

barajul siriu

barajul siriu

De reținut

Dacă plănuiești o vizită aici (recomandăm toamna), verifică înainte starea drumului, căci DN 10 este faimos nu numai pentru peisajele care îl însoțesc, ci și pentru frecventele alunecări de teren.

capite de fan langa barajul siriu


Dacă nu vii dinspre Buzău, până să ajungi la Siriu, vei trece pe aici. Aici lași județul Covasna în spate și intri în Buzău
limita judet covasna si buzau

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

6 comentarii:

 1. Este superb Lacul Siriu. L-am vazut si eu, dar trebuie sa recunosc ca in pozele voastre, toamna, este si mai minunat. Sunt si niste drumetii pe muntii Siriu foarte faine, destul de lejere, cu puncte de belvedere catre lac. Nu le-am facut, dar studiasem problema la un momentdat, vroiam sa merg....Cred ca merita!

  RăspundețiȘtergere
 2. Noi nu l-am vazut decat toamna, asa ca nu stim cum e in alte anotimpuri. Iarna,poate, e si mai interesant. Inghetat si totul alb, de jur imprejur. De trasee stim si noi cate ceva. Ne-ar tenta cel spre Lacul Vulturilor (cica ar fi fara fund). Pare un loc salbatic si ne-a atras instantaneu, cand am vazut un reportaj la Realitatea TV. Dar, pana acum, n-am reusit sa mai trecem prin zona. N-au intrat zilele-n sac, nu-i asa? O sa ajungem si pe acolo, candva.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu l-am vazut in martie parca....da, exact, era sfarsit de martie. Lacul Vulturilor m-a atras si pe mine, este interesanta legenda. Cum spui si tu, n-au intrat zilele in sac, e vreme....

  RăspundețiȘtergere
 4. Am fost in zona, cat pe ce sa ajung la Siriu si cascada Casoca, chiar acum 10 zile!
  Mi-am promis sa revin pentru acestea doua si pentru Lacul Vulturilor, desigur. Hai sa facem tura asta impreuna, daca reusim, prin august/septembrie, cu campare sus, la lac :) ce ziceti?

  RăspundețiȘtergere
 5. De cascada Casoca nu stiam. Mersi ca ne-ai zis de ea. Am cautat-o pe internet si pare interesanta. Dar si greu de gasit. Mai intai sa ne luam cort si apoi mergem. In septembrie. Ca-n august, facem un tur prin tara si,in rest, nu mai avem timp disponibil pentru aventuri montane.

  RăspundețiȘtergere