Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 iulie 2012

Hai la Bran! Nu te speria, e "doar" CEL MAI VIZITAT obiectiv din Romania

sursa foto
Un șuierat prelung izbucnește în liniștea nopții...

O singură lumină pâlpâie la una dintre ferestrele castelului...

Deodată, o umbră înfricoșătoare se arată la pervaz. Și tot ce se poate dibui sunt doi ochi de culoare sângelui, care privesc, cu jind, spre întunecimea pădurii.

Este în căutarea următoarei victime. Și, iată, a găsit-o! Un rătăcit prin codru, neștiutor de pericolul care-l pândește de la fereastra castelului...

---

Din păcate pentru amatorii de senzații tari, cele de mai sus au fost doar în imaginația unui iscusit scriitor (Bram Stoker). 

Din fericire pentru brandul de țară, au constituit premisa pentru ca Branul să devină 

CEL MAI VIZITAT MUZEU/OBIECTIV TURISTIC DIN ROMÂNIA 
și 
A DOUA CEA MAI SCUMPĂ PROPRIETATE DIN LUME 
(conform Forbes, valorează 140 mil $).

Dacă ai curaj să pătrunzi în "Casa lui Dracula", o să-ți arătăm niște poze din interior și mai povestim despre acest minunat castel. Deci, intrăăăm?:D

detaliu castel bran

sursa foto
Dacă ești un pic mai sperios/oasă, îți spulberăm temerile din start: Dracula aka Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la castelul Bran! Asocierea vampirismului cu Branul este strict legată de cartea scriitorului de mai sus, care vorbea de un conte însetat de sânge, din Transilvania. Dacă vrem să fim cu adevărat critici sau să anihilăm de tot mitul, Vlăduț al nostru nici nu a domnit vreodată în Transilvania, ci a fost domnitor al Țării Românești! Arată el poate mai fioros (doar a fost călit de otomani, la curtea cărora și-a petrecut copilăria), dar toate legendele din jurul său au fost stârnite de sașii care-l urau (poate prima campanie de branding din lume!), de condeiul lui Stoker și chiar de Țepeș, care astfel și-a creat o imagine de temut în ochii dușmanilor. O mișcare foarte inspirată din partea lui atunci, cam nașpa pentru reputația sa - acum.
Dar să revenim la castel. El a fost la începuturi o cetate, care se pare că a fost ridicată de cavalerii teutoni (ca și cea de la Feldioara), undeva între 1211 și 1225. A fost transformată în mai multe rânduri până a ajuns castelul impresionant de astăzi și a trecut prin proprietatea următorilor: Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, Consiliul Orășenesc Brașov, Regina Maria a României, statul român, Arhiducele Dominic de Habsburg și surorile sale (Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer) - din mai 2006.

Azi, dacă n-ar fi suvenirurile care exploatează excesiv legenda lui Dracula, scara întunecoasă din interiorul castelului și imaginația bogată a turiștilor, n-ai putea să-i dai locului un aer malefic. Peisajul este incredibil de frumos: un capăt al culoarului Rucăr-Bran și panorame spre două masive muntoase - Bucegii și Piatra Craiului. 

Probabil și amplasamentul idilic l-a ajutat pe Bran să devină cel mai vizitat muzeu din țară, cu 550.000 de turiști care-i trec, anual, pragul. Despre poziția castelului în fruntea unui top măreț, am mai vorbit AICI.

Pe cât de extraordinar este peisajul care-l înconjoară și pe cât de remarcabil îi este aspectul exterior (vezi imagini la finalul articolului), interiorul este modest și nu-i demn pentru un castel atât de celebru! Plusează,  însă, la capitolul frumusețe, curtea interioară. Uite câteva imagini surprinse în ultima noastră vizită la Bran, în 2008:

vitrina castelul bran

panorama de la castelul bran

obiecte religioase castelul bran

detalii castelul bran

curte interioara castelul bran

curte interioara castelul bran

camera castelul bran

camera castelul bran

balcon castelul bran

Și, la final, hai să admirăm castelul de la o oarecare depărtare, că tare-i frumos!

castelul bran castelul bran castelul bran castelul bran castelul bran
surse foto: 1,2,3,4,5

P.S. Poate te interesează:

preț bilete 
25 ron/adult; 10/student; 5/elev
taxa foto este inclusă în prețul biletului! - Felicitări Branului pentru această decizie

program
1.05 - 30.09

L: 12-18
M-D:  9-18

1.10 - 30.04
L: 12-16
M-D: 9-16
Încă niște felicitări pentru că Branul nu este închis în vreo zi a săptămânii, nici măcar lunea (ca-n cazul altor muzee)
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

 1. Foarte faine pozele. Referitor la castel, nu e preferatul meu, dar cred ca e un obiectiv turistic important, care ne face cunoscuti. Am multe cunostinte aici care, desi nu stiu mare lucru despre Romania, stiu ca in Transilvania este castelul lui Dracula si culmea, vor sa vina sa-l vada, ceea ce e un lucru bun. Am o prietena de aici care chiar l-a vazut, insa partea proasta este ca, desi i-a placut, a ramas putin dezamagita. Si pe buna dreptate. Se astepta la ceva mai sinistru, mai "dracesc". E pacat ca nu se exploateaza mai mult partea asta, chiar daca nu are legatura cu istoria castelului. Daca turistul vine sa-l vada pe Dracula, pai sa-i dam Dracula atunci....parerea mea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu e nici preferatul nostru, dar suntem mandri ca avem in tara un castel atat de celebru. Noi ne-am intalnit cu Dracula. Ne speriase in bazarul de langa castel:)) Ii propunem prietenei tale sa revina, sa mearga in "Castelul Groazei" (tot in bazar), ca sigur il gaseste pe Dracula pe acolo. Daca-i fata frumoasa, nu sta vampirul prea mult deoparte;))

  P.S. Si cateva mesaje de pe FB:

  Sofia Flori
  Da,chiar e frumos si daca e si cel mai vizitat e de bine!!!!

  Anechei Georgeta
  E frumos, daca ai putina imaginatie dai nastere unor scenarii foarte usor.!! L-as mai vizita, dar nu in weekend :P

  Iulian Sirbu
  Aveam impresia ca Pelesul e cel mai vizitat muzeu de la noi! La Bran n-am fost pana acum, cine stie cand voi ajunge... :(

  Chitoiu Ana Maria
  Eu sincer , dupa ce am vizitat Branul prima data am ramas foarte dezamagita, caci veneam de la Peles...a doua oara , tot nu mi-a placut prea tare....si dupa a treia oara am decis ca Pelesul conduce detasat...dupa mine este mai mult Mitul lui Dracula care atrage...:)

  RăspundețiȘtergere