Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 31 iulie 2012

Cum am salvat turismul din Pitesti

În ultima noastră vizită în "Orașul Lalelelor", pe ultima sută de metri, am ochit un loc și un mijloc de divertisment pe care eram hotărâți să le savurăm, chiar dacă urma să ne întoarcem în Pitești, doar pentru asta. Duminica trecută (29 iulie), dorința ni s-a împlinit și am reușit să revenim la locul nostru drag, unde ne-am jucat ca doi copii. Care e feblețea oricărui prichindel? Ei bine, da, trenulețele. Așa că nu puteam să ratăm o călătorie cu poate ultimul mijloc de transport în miniatură, pe șine, din România!

Hai la bord cu noi!

trenulet parc strand pitesti

Iată ce scriam pe 21 mai 2012, aceasta fiind premisa pentru o nouă vizită în orașul care i-a dat lumii pe Adrian Mutu, Nicolae Dobrin, Smiley, Cristi Minculescu (solistul trupei "Iris"), Robert Turcescu (jurnalist, realizator tv), Teo Trandafir, Sebastian Papaiani și Ion Antonescu:
În ultima parte a călătoriei noastre am ajuns pentru câteva minute și în Parcul Ștrand, de pe strada Costache Negri. Aici am salivat, la propriu, la trenulețul cu care se puteau plimba și copii, și adulții, dar și la bărcile și hidrobicicletele care alunecau lin pe luciul lacului din parc, pe sub podețe drăgălașe. Din păcate, nu mai aveam nici bani cash, nici timp să ne distrăm aici. Dar ne-am promis că ne vom întoarce, că părea așa frumos...
Acum înțelegi de ce am fost așa de nerăbdători să explorăm, pe îndelete, parcul și atracțiile sale.

lac parc strand pitesti

flori parc strand pitesti

banca galbena parc strand pitesti

banca galbena parc strand pitesti

Am ajuns pe la prânz, în jurul orei 13. Cum intri pe poarta principală a parcului, imediat în partea dreaptă, se află gara de unde pornești în călătoria cu trenulețul. Entuziasmul nostru a scăzut considerabil când am văzut că nu era nimeni prin preajmă nici să se plimbe, nici să ne ia banii. Așa că am pornit agale pe lângă șină, dorind să admirăm peisajul ca și cum am fi fost la bordul trenulețului. Nu a fost o alegere proastă, ba din contră! Am urcat și coborât câteva poduri cochete, vopsite în culori vesele, am văzut Teatrul de Vară, am admirat lacul și am ajuns la debarcader, unde ne-ar fi tentat o plimbare cu barca sau hidrobicicleta, dacă nu ni s-ar fi părut tariful prea mare (20 lei/h, 10 lei/30 min - în București, e 10-15 lei maxim/oră!) și dacă nu aveam, totuși, de gând să ne cheltuim banii pe mijlocul de transport pe șină.  

S-a deschis sezonul de nunți!
mireasa in parc strand pitesti

statuie parc strand pitesti

spre debarcader parc strand pitesti

pod rosu parc strand pitesti

pod parc strand pitesti

peisaj lac parc strand pitesti

peisaj lac parc strand pitesti

"Spre inima lumii", de Panait Chifu. Simpozionul Internațional de Sculptură Pitești 2001 - Ediția 1
monument spre inima lumii parc strand pitesti

lac parc strand pitesti

Teatrul de vară
teatru de vara parc strand pitesti

Deci, nu renunțaserăm la idee. Doar venisem special în Pitești ca să ne dăm cu frumușelul trenuleț. După turul de parc, ne-am hotărât să facem o ultimă încercare. Nu bănuiam că urma să salvăm turismul din zonă!


Așadar, ajungem noi, din nou, la gară, unde observăm că era la fel de pustiu ca înainte, diferența o făcea doar gălăgia de la zona de joacă pentru copii, aflată la câțiva pași distanță. Ne învârtim încolo, încoace, studiem afișele lipite pe geamurile gării, unde dăm de un număr de telefon, cu prefix de Orange. Îi propun lui Ionuț să sune (are număr în aceeași rețea), că poate dăm de cel care se ocupă de acestă afacere. Menționăm  că trenulețul nu se urnește până nu se strâng minim 8 persoane doritoare de cursă. Noi eram doar 2.

Ionuț se gândește că e o idee bună să sune și... bine a făcut! Apelatul era chiar în gară, stătea la răcoare și nu avea de gând să facă bani până seara, când parcul urma să fie plin. Dar de unde am scos noi încă 6 persoane? De fapt, am adunat mult mai multe!

În timp ce ne tot fâțâiam pe acolo și Ionuț forma numărul, lângă noi a venit un bătrânel cu un nepoțel, care voia și el să se dea, dar ca și noi, încă nu avea cum. A așteptat să vadă care e rezultatul convorbirii telefonice și când și-a dat seama că răspunsul e favorabil, a zbughit-o cu tot cu nepoțel spre locul de joacă de care am amintit mai sus. Imediat îi auzim cum strigă "Cine vrea să se dea cu trenulețul??? Să vină ACUM!!!". Deodată, toate leagănele, balansoarele și toboganele s-au golit și copii au năvălit în trenuleț.

Ne-am urcat în ultimul vagon (sunt 6 în total, două sunt vopsite în roșu, două în galben și tot două în albastru), căci doream să avem cea mai bună perspectivă, atât în față, cât și în spate, pentru că urma să filmăm toată călătoria. Am plătit 5 ron/persoană și am pornit la drum! În sfârșit!

Drumul a durat aproximativ 15 minute, a fost presărat cu emoții, de fiecare dată când trenulețul trecea pe o porțiune cu șină strâmbă, am trecut pe lângă o haltă (dar nu s-a urcat nimeni acolo) și printr-un tunel (absolut fabulos!), iar mecanicul de locomotivă (cel cu care a vorbit Ionuț la telefon) claxona din când în când, ca să atragă noi clienți, dar și ca să ne încânte (ce sunet voios!).

Despre drăgălașul tren trebuie să-ți mai spunem că are locomotivă Diesel, dispune de 48 de locuri, ține pe o banchetă maxim 180 kg și se deplasează cu 3,41 m/s.

vagoane trenulet parc strand pitesti

sina trenulet parc strand pitesti

panou comanda locomotiva trenulet parc strand pitesti

claxon trenulet parc strand pitesti

Dacă te simți încă un copil (ceea ce e de bine, credem noi), atunci nu trebuie să ratezi o călătorie cu trenulețul din parcul Ștrand. Asta înseamnă fericire din lucruri simple!

Hai să simți și "live" cât de simpatic e trenulețul:


...și vine tunelul...
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. Cat de dragut...habar nu aveam de existenta acestui trenulet, insa promit sa il bifez cu urmatoarea ocazie cand voi ajunge in Pitesti!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nici noi nu stiam de el pana nu am trecut, total intamplator, prin parc. Eram curiosi sa vedem cum e, daca tot aveam ceva timp pana pleca trenul (d'ala mare, CFR). Cand am vazut trenuletul... nu ai fi vrut sa fii vazut cum faceam!:D Mai rau ca niste copii. Trebuie sa te plimbi si tu. NEAPARAT!:D

  RăspundețiȘtergere
 3. felicitari pentru toate articolele , dar in mod deosebit pentru acesta, deoarece mi-a trezit amintiri foarte placute din copilarie , cand mergeam in oraselul copiilor (care nu mai este nimic din ceea ce a fost) si nu ma mai saturam sa ma plimb cu el

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim tare mult pentru aprecieri. Ne bucuram cand aflam ca trezim amintiri placute, ca momentele petrecute la noi pe blog sunt agreabile. Te mai asteptam pe la noi, oricand. Poate vom reusi sa-ti trezim si alte amintiri dragi, cine stie?:)

  RăspundețiȘtergere