Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 9 iulie 2012

Baroc+franciscan = Capodopera din Sumuleu Ciuc

Are 56 m lungime, 22 m lățime și 18 m înălțime, dacă nu-i putem la socoteală și turnurile, care-i ridică statura la 55 m. Când veți face cunoștință, prima impresie pe care ți-o va crea nu va fi chiar una plăcută. O vei considera severă, reticentă, retrasă. Poate nici nu-ți vei dori s-o cunoști mai bine. Dar să-ți formezi o opinie doar la prima vedere, ar fi o mare greșeală. Căci atitudinea sa defensivă este perfect explicabilă, odată ce îi descoperi secretele...

biserica franciscana interior sumuleu ciuc

Nu-i așa că e tare fain interiorul acestei biserici? Nu-i așa că ți-ar părea rău să nu-l admiri, neștiind ce ascunde doar privind din exterior? Nouă ne-ar fi părut. Și deși din afară nu părea cine știe ce...

biserica franciscana sumuleu ciuc
Exteriorul a fost renovat ultima dată în 1942. Pentru mai multe imagini din exterior, hop AICI

...părându-ne că vrea să ne țină la distanță, am trecut peste această primă impresie (s-a dovedit a fi doar o impresie) și am pătruns înăuntru. Nici n-am apucat să intrăm bine în interiorul răcoros, că am și rămas cu gura căscată! Ne-am dat seama imediat de ce biserica impune respect și încearcă să te țină deoparte, printr-un aspect exterior sobru și simplu. Pentru că interiorul este o adevărată comoară în stil baroc, iar deasupra altarului se găsește o nestemată atât de prețioasă încât lăcașul de cult nu avea cum să nu "lupte" s-o protejeze, așa cum știe mai bine: cu o arhitectură banală, fără elemente decorative, care să nu atragă prea mult atenția turiștilor.

Este vorba de cea mai mare statuie miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria din lume!!! Are 2,27 m și este motivul pentru care, în fiecare an de Rusalii, aproximativ 100.000 de oameni vin în Șumuleu Ciuc. Detalii, AICI.

statuie miraculoasa biserica franciscana sumuleu ciuc


statuie fecioara maria sumuleu ciuc
foto: CanCan
De ce este miraculoasă? (sursa)

A strălucit de mai multe ori într-o lumină care a umplut biserica.

Faţa Mariei a exprimat de multe ori atât bucurie cât şi tristeţe.

Mulţi au observat că Fecioara Maria îi priveşte şi îi urmăreşte cu privirea.

Uneori, în timpul liturghiei, faţa statuii a fost roşie.

Este minunată curăţia feţei Mariei şi niciodată nu necesită curăţire. Din aceaştă cauză, păcătoşii care rămân în păcatele lor nu se pot opri în faţa ei, căci nu pot suporta privirea curată a Mariei, care invită la convertire.

Conform tradiţiei, în timpul cotropirilor tuco-tătare, un ofiţer tătar a încercat să transporte statuia cu opt perechi de boi. Atunci, statuia a devenit atât de grea încât boii nu au putut urni căruţa. Drept umare, tătarul a dat jos statuia din căruţă şi, furios, a rănit cu sabia faţa şi gâtul Mariei. După acestea, braţul răufăcătorului a paralizat. Aceste răni se pot vedea, şi astăzi, pe statuie. De mai multe ori s-a încercat să se vopsească rana roşie de pe faţa Sfintei Fecioare, dar vopseaua nu a rămas pe ea. 

Mulţi au experimentat că Sfânta Fecioară i-a ascultat şi le-a împlinit cererile. 

În scrieri se aminteşte şi de o înviere din morţi. Un copil de 7 ani a murit pe neaşteptate. Bunica lui a pus pe trupul mort al copilului icoana Sfintei Fecioare de la Şumuleu Ciuc, cerându-i mijlocirea. După trei ore, spre surpriza celor din jur, viaţa a revenit în copilul mort.


De o frumusețe deosebită sunt și statuile din stânga și din dreapta Fecioarei Maria, și anume statuia Sfântului Ștefan, respectiv a Sfântului Ladislau, ambele realizate în Tirol, în 1905.

După ce am reușit să ne desprindem privirea de la minunata reprezentare a Maicii Domnului, care te hipnotizează și care era învăluită atunci (pe 3 iunie 2012) într-o lumină caldă, galbenă și liniștitoare, ne-am apucat să admirăm, mai pe îndelete, interiorul bisericii. 

Arată foarte bine și nu ne-a venit să credem când am aflat că, ultima dată, a fost renovat în 1911. Băncile de lemn erau frumos lustruite și ordonate exemplar, tavanul și pereții erau "înveșmântați" în splendoare, iar picturile străluceau. La propriu!

biserica franciscana interior sumuleu ciuc


biserica franciscana interior sumuleu ciuc


biserica franciscana interior sumuleu ciuc


biserica franciscana interior sumuleu ciuc

Uite că ne-am luat cu vorba (acaparați de mândrețea asta de biserică) și nu ți-am spus nici cum se numește, nici cum ajungi la ea. Rușine să ne fie!

Așadar, articolul a fost dedicat Bisericii Franciscane Maica Domnului (de altfel, totul în Șumuleu Ciuc are legătură sau e moștenire a franciscanilor) și o găsești în centru*, pe DJ 123 E, pe strada principală (Szek). De la incredibilul Liceu "Marton Aron", din Miercurea Ciuc, mai ai aproximativ 2 km până ajungi la obiectivul despre care am vorbit astăzi. Odată ce te afli în Șumuleu Ciuc, nu ai cum s-o ratezi.

*vezi localizarea exactă în secțiunea "Locația", aflată sub articol
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI