Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 iulie 2012

Autostopisti din toata tara, UNITI-VA!

autostop
Mai ții minte povestea cu doamna care s-a urcat la noi în mașină doar fiindcă am oprit lângă ea și i-am cerut indicații spre Ponoare? Se pare că dânsa este doar o excepție, iar autostopiștii români sunt băieți (și fete) de treabă, care vor, cu bani puțini, să cunoască România (și lumea). Sunt oameni curajoși, care-și iau rucsacul în spate și pornesc în aventură ridicând policele (degetul mare al mâinii drepte) și o pancartă pe care e scrisă destinația pe care o au în vedere. Dacă vrei, oprești și-i iei cu tine. Dacă nu, treci mai departe și ai ratat ocazia să cunoști un străin care ar avea multe povești de împărtășit și care ți-ar fi făcut călătoria mult mai frumoasă.

Dacă tot a venit vorba de povești, autostopiștii români au chiar multe de relatat și o vor face într-un cadru organizat, la Sovata, în perioada 27-29 iulie 2012, la a treia ediție a Întâlnirii Autostopiștilor din România (IAdR)


Se vor întâmpla multe lucruri interesante acolo. Din păcate, noi nu putem ajunge, dar tu ești binevenit să te încarci cu "bagaje" de istorisiri, voie bună și... apă sărată. Hai să vezi ce înseamnă acest eveniment, căci suntem siguri că te va atrage instantaneu (doar ești un călător/oare la fel de înfocat/ă ca noi, nu-i așa?)!

Întâlnirea celor care iubesc călătoriile, dar nu-s miliardari ca să-și permită transportul cu elicopterul sau avionul personal și nici nu-și doresc să-și consume jumătate din buget doar pe mijlocul de locomoție, va avea loc în campingul "Vasskert", din Sovata (adresa și coordonate GPS - AICI). 

De vineri seara până duminică, participanții:
 • vor povesti despre autostop și tot ce ține de călătoria în acest mod
 • vor învăța, într-un workshop, cum se face rucsacul (e o adevărată artă să înghesui într-un spațiu relativ mic strictul necesar pentru câteva zile)
 • vor împărtăși păreri despre ce înseamnă un rucsac de calitate sau alte echipamente și ustensile necesare/utile călătorului
 • se vor bălăci în lacurile cu apă sărată (atracțiile Sovatei) 

lacul ursu sovata
 • și, după cum ne-a spus Florin Arjocu, "ne vom simți bine cu toții" - Ce ți-ai putea dori mai mult de la un sfârșit de săptămână?

autostop

Dacă mai ai încă dubii unde vei fi în week-end-ul acesta sau încă nu te-ai convins că autostopul este un mod de viață pentru unii și o alternativă numa' bună dacă vrei să călătorești, dar n-ai mulți bani, îți propunem să răsfoiești două articole extrem de interesante și lămuritoare, două lecturi captivante.

Primul articol vorbește despre etapele pe care le parcurge un autostopist înainte de a porni la drum. Da, există o rutină/o serie de pași, care-ți pot garanta o călătorie plăcută și o experiență pe măsură (alegerea destinației, pregătirea traseului, foile de drum, pregătirea echipamentului și a bagajului s.a.). Dar ce contează cel mai mult este ÎNCREDEREA. Cea a șoferului care decide dacă ești "bun" de luat și a ta, care decizi dacă te urci în mașina care a oprit.

Al doilea articol este povestea unei fete despre "prima dată". Prima dată cu hitchhiking-ul, se înțelege:D. Concluzia? Ne-o spune chiar ea:
Bilanț de tură: 330,4 kilometri parcurși cu 2 mașini mici, 1 tir și 1 dubiță, 4 șoferi cu personalități diferite, același drum european E60 văzut prin mai multe perspective și în mai multe momente ale zilei, 4 cartonașe de drum (Sighișoara, Târgu Mureș, Brașov și București), 2 rucsaci cărați în spate, mers pe jos, emoții, fericire, bucurie, zâmbete largi pe chip și amintiri de neuitat!
autostop spre brasov

Parcă privim și noi cu alți ochi ideea de autostop și data viitoare când ne vom afla într-o mașină, credem că o să luăm și noi pe cineva, "la ocazie", dacă va arată a hitchhiker profesionist, bineînțeles. Poate ne schimbăm și concluziile de aici, cine știe?

P.S. Nu uita! Dacă ajungi în week-end-ul ăsta la Sovata, la întoarcere, așteptăm să ne spui cum a fost:D

surse foto: 1234, 5
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. O super aventura! Iti trebuie ceva curaj si o doza de nebunie sa pornesti la descoperit tara facand autostopul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Suntem de aceeasi parere. Dar daca ai curaj si nebunie, poti ramane cu amintiri numa' bune de povestit nepotilor. E si o metoda de a-ti creste adrenalina;)

  Noi am testat aceasta varianta la mare, in iunie (http://hai-la-bord.blogspot.ro/2012/06/la-marea-neagra-ziua-i-sambata-23-iunie.html), dar doar pe 4 km. Am mers cu o masina faina, cu o blonda apetisanta alaturi si ne-am facut utili, oferind informatii despre plaja dintre Venus si Saturn:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Am scris mai multe articole despre autostop și am ținut să completez cu o altă viziune articolul cu pățania din Mehedinți:
  http://hai-la-bord.blogspot.ro/2012/06/dai-1-leu-si-ajungi-la-dumnezeu.html#comment-597347013


  În rest, autostopul este o alegere (http://drumliber.ro/autostopul-cea-mai-flexibila-metoda-de-a-calatori-118-000-km-partea-1/). Nu e greu de făcut (dovadă fiind multele fete întâlnite pe drum și cel puțin până acum avem și cel puțin 4 fete care vin la IAdR-ul din acest an, iar dintre ele cel puțin 2 au făcut tururi de Europa, singure. Nu vă spun eu mai multe, veniți la Sovata la întânirea autostopiștilor și o să le cunoașteți personal.
  Înscrieri, aici: http://drumliber.ro/intalnirea-autostopistilor-din-romania-editia-3-in-27-29-iulie-2012/

  RăspundețiȘtergere
 4. Ai dreptate. Este o alegere. Pe care multi nu sunt in stare s-o faca decat la nevoie. Se pare ca-s fete curajoase in Romania. Bravo lor! Distractie placuta la Sovata! Asteptam impresii si povesti noi, dupa acest week-end.

  RăspundețiȘtergere