Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 18 iulie 2012

1-2-3, inveti despre maghiari, de vrei

În Pasul Vlăhița (Tolvajos), la 985 m, orice român ar trebui să se oprească. Va vedea acolo un exemplu de cum îți poți aprecia istoria și conaționalii. Am zis conaționali? Mda... dar nu despre români e vorba. Ci despre maghiari. Care, așa cum au procedat și la Cozmeni, își fac reclama în țara noastră. 

cruci pasul tolvajos

La intersecția lui DN 13A cu DJ 138A, exact de unde pornește drumul spre Băile Harghita, vei vedea 3 cruci din lemn. Una e mai înaltă decât celelalte, pentru că e cea mai importantă. Că dacă n-ar fi fost acea dată inscripționată pe ea, probabil restul nu ar fi existat. 

Chiar dacă te afli în România, monumentul celor trei cruci nu e dedicat țării și românilor, ci Ungariei și maghiarilor. O jignire? Poate. Dar noi am permis-o. Să vedem despre ce vorba.

Crucile au fost postate în 1996 și onorează un eveniment, o personalitate și o sfântă. În raport cu acest an,   crucea cea mare comemorează existența de 1100 ani a Statului Maghiar - 896, aniversarea de un secol de la nașterea episcopului Marton Aron* - 1896 și Maica Sfântă a maghiarilor din Șumuleu Ciuc, care-i unește de 554 ani - 1442.

cruci pasul tolvajos imagine pe negativ

Bravo lor că-s patrioți și pe meleaguri străine! Clar, trebuie să învățăm de la ei. Cât mai repede. Am putea și noi să ne lăudăm pe la vecinii noștri, nu de alta, dar tavanul Parlamentului din Budapesta este împodobit cu aur de la Roșia Montană și Matei Corvin (unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei) e, practic, român (s-a născut în Cluj, iar tatăl lui era Iancu de Hunedoara). 

Sau, dacă maghiarii nu o să ne permită să ne facem de cap pe teritoriul lor, hai să ne facem un monument asemănător, la noi în țară, care să glorice evenimente și personalități mioritice. Nu ni se pare în regulă ca minorităților să le pese mai mult de ce au mai de preț, iar românii nici măcar să nu-i egaleze în interes. O idee, ca să respectăm "regula de 3": Cele 3 Mari Uniri (Mihai Viteazu - 1600; Cuza - 1859; Alba Iulia - 1918).

Ce ziceți? Ar fi o lecție învățată de la maghiari cu care i-am întrece în patriotism? 

monument pasul vlahita vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth

*Cine e Aron ăsta? 

Un mare om. A fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia, în perioada 1938-1980. Între iunie 1949-1955, a fost arestat de autoritățile comuniste. Iar în 1999, a fost declarat drept între popoare (titlu acordat în viață sau post mortem - în cazul acesta-, de Statul Israel, pentru neevreii care si-au riscat viața, familia și averea pentru a-i ajuta și salva pe evreii condamnați la exterminare).

P.S. Pe dânsul nu ne supărăm să-l vedem omagiat în România
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI