Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 30 iunie 2012

Zbor deasupra unui cuib de...moarte

Dacă ești îndrăgostit/ă de aventură, uită de bungee-jumping-ul de pe Barajul Vidraru! Uită de orice sport extrem la care te poți gândi și la orice amplasament care-ți taie respirația! Căci ce urmează n-ai să mai întâlnești în altă parte!

Îți prezentăm... CEL MAI LUNG TRASEU DE ALUNECARE DIN EUROPA CENTRALĂ! Tiroliana din Băile Harghita. Hmmm... Poți strâmba din nas. Nu e cea mai fantastică metodă de a-ți face inima cât un purice! Noi ți-am răspunde că nu trebuie să te grăbești, pentru că nu am specificat încă elementul-surpriză. Și anume, că zborul pe cablu se realizează deasupra unui...unui...IAZ DE DECANTARE! Ei, ce zici?

tiroliana peste iaz de decantare harghita bai

În primul rând, ce e cu acest iaz de decantare?

În anii '50, s-a deschis o exploatare subteranã de caolin - o rocă argiloasă de culoare albă sau ușor colorată de impurități, insolubilă în apă, întrebuințată în industria ceramicii, a hârtiei, a sticlei și în medicină. Urmările, căci orice activitate umană are niște consecințe, au fost rezidurile - în aproximativ 40 de ani de exploatare au fost depozitate peste 50 milioane mc de hãlzi de steril! 

Situația fiind deja compromisă, viitorul zonei părea deja stabilit și nu suna deloc bine, când, ce să vezi? Și dintr-un dezavantaj poți face un punct forte. Nu-ți trebuie decât bani (care au venit de la un membru al ERCA - Asociația Traseelor pe Frânghii Europene) și puțină inspirație. Așa a luat naștere parcul de aventuri Balu Park

Pe o suprafață de 1,5 ha, s-au construit 120 trasee cu frânghii, cu 105 elemente de joc, gradate pe niveluri de dificultate. Cu 45 lei/adult, ai 3 ore de distracție maximă, dar doar în perioada 1 aprilie - 31 octombrie.

Dar deja parcurile de aventuri nu mai erau o noutate pentru România. Așa că, Balu Park trebuia să se diferențieze, cumva, de concurență. Avantajul competitiv s-a dovedit a fi chiar pacostea stațiunii: iazul de decantare. Constructorii, băieți deștepți, s-au gândit că trebuie profitat cumva de acest element, de care oricum nu puteau scăpa. Și atunci de ce să nu tragă o funie pe deasupra iazului, creând impresia că ești mereu la un pas de moarte, riscând să fii înhățat de poluare? Păi, de ce nu? Hai s-o facem! Și au făcut-o! 

Astfel a rezultat cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală, având 985 m. De asemenea, pe haldele de steril se mai practică motocrosul, de obicei pe 20 august, de Ziua Apei Minerale, când se organizează un concurs.

Dacă ți-am pompat deja adrenalină, hai s-o ducem la extrem. Spor la savurat imaginile!

Halda de steril
steril harghita bai

tiroliana peste iaz de decantare harghita bai

Cam așa arată o etapă din traseele parcului
parc aventuri balu park baile harghita

parc aventuri balu park baile harghita

Iazul, vedere de lângă postul de jandarmi montani
iazul de decantare harghita bai

Iazul, vedere de la capătul parcului Balu
iazul de decantare harghita bai

Ăsta nu e întreg la cap!:D
in actiune balu park harghita bai

Încă un pic și voi zbura 985 m!
in actiune balu park harghita bai
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

  1. Bungee-jumping nu cred ca as face, dar cu tiroliana m-as da :))! Am auzit de parcul asta de aventura din Harghita. E interesant, imi plac astfel de locuri. Din cand in cand e nevoie si de putina aventura, nu? :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Un pic de aventura, din cand in cand, si simti ca traiesti:D Daca ai spatele in regula, incearca si bungee. Mai intai, de la inaltimi mai mici. Stii cum e, pofta vine mancand, adica incercand;)

    RăspundețiȘtergere
  3. E un lucru care ar trebui incercat, macar o data in viata !

    RăspundețiȘtergere