Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 12 iunie 2012

Rasnov = Cetatea poporului si a fenomenelor paranormale

Îl știi pe Dan Diaconescu, patronul OTV? Sigur ai auzit de el, chiar dacă nu-l recunoști după moacă. Omul s-a aflat în plină campanie electorală cu Partidul Poporului și nu i-au prea ieșit socotelile. Dacă ne permite, o să-i facem o recomandare, pentru alegerile din toamnă. Dacă vrea să aibă succes garantat și să fie apreciat pentru originalitate, i-am găsit locul ideal de unde poate să-și propovăduiască ideile. Unde altundeva dacă nu la cetatea poporului? Adică la Râșnov.

Dacă prinde pontul George Becali, și el foarte ocupat până duminică, îi recomandăm să se abțină. Pentru că s-ar putea să facă atac de cord, văzând cum ăla negru și-a băgat coada chiar într-un crucifix.

Detaliile vin în rândurile care urmează. 

panorama cetatea rasnov

S-o luăm pe rând. De ce este cetatea poporului? Foarte simplu. Pentru că a fost construită de cetățenii Râșnovului, ajutați fiind de locuitorii din Cristian și Vulcan, două comune vecine. De aici i se trage și denumirea de "cetate țărănească", ocupația principală a locuitorilor săi fiind agricultura și creșterea animalelor. Așa că, cel mai bun loc de unde poți ține un discurs adresat poporului, nu poate fi decât în mijlocul lui, nu-i așa? La popor acasă. Ce ziceți, domnule Diaconescu, vă instalați studioul în cetatea Râșnov?

curte cetate rasnov

interior cetate rasnov


De ce s-a luat hotărârea ridicării unei cetăți? Doar așa, ca să aibă generațiile viitoare ce vizita aici? Nu numai de asta. Motivul principal a fost unul practic: de supraviețuire. Râșnovul a avut ghinionul (deși în zilele noastre ar putea fi considerat un avantaj) să se afle în locul nepotrivit, la timpul nepotrivit. Se găsea pe vechiul drum comercial care lega Țara Bârsei (Brașovul) de Țara Românească (fosta capitală - Câmpulung Muscel), pe vremea invaziilor turcești. Acum, amplasamentul orașului poate fi văzut ca un punct forte în dezvoltarea economică a urbei, dar prin anii 1200 era foarte nasol să trăiești în Râșnov, căci asta era prima așezare care le "ieșea în întâmpinare" invadatorilor.

rasnov vedere de la cetate
Râșnovul, văzut de la cetate

Date fiind împrejurările neprielnice (turcii făceau prăpăd de fiecare dată când treceau pe aici), localnicii s-au decis "să pună piciorul în prag" și să riposteze. Între 1211 și 1225 s-au pus pe construit cetatea, cu lemn și piatră. Dar de-abia în 1335 apare prima menționare documentară a fortăreții. Așa de târziu, probabil, pentru că acum stabilimentul era o cetate în toată regula, cu două curți (interioară și exterioară - unde erau ținute animalele) și cărămidă în ziduri:D

cetatea rasnov vedere de jos


Au făcut o cetate mare (3500 mp), ca să încapă toți râșnovenii și ca să nu se plictisească, că aveau să stea mult timp în ea, când la baza dealului mișunau inamicii. Și, pentru a cere îndurare de la Dumnezeu, ca să trecă mai ușor peste vremurile grele, și-au făcut o capelă. Așa ajungem la punctul de care ar putea fi interesat George Becali.

Pe unul din pereții exteriori al capelei se află un crucifix. Până aici, nimic deosebit. Chipul Mântuitorului este calm, demn, împăcat. Ține minte asta. Chestia interesantă, care i-a adus o oarecare faimă, este umbra. Dacă lumina are "chef'", creează un fenomen deosebit, umbra arătând un om chircit, care se tânguiește, aplecat de spate - adică o cu totul altă imagine decât cea de pe cruce. Cum se explică asta? Nu există o explicație. E ori o iluzie optică, ori o minune, ori un fenomen paranormal. Spre cea de-a treia explicație mai există indicii, căci nu e singurul lucru ciudat care se întâmplă prin cetate. Unii turiști au văzut în fața crucii un călugăr, care apoi a dispărut fără urmă, iar paznicul fortăreții aude des sunete ciudate. 

crucifix cetatea rasnov


umbra crucifix cetatea rasnov
Singura imagine pe care am găsit-o pe internet. Prima știre despre acest fenomen a apărut acum mulți ani, în "Libertatea", dar articolul nu mai este disponibil online - foto: newspad.ro

Și acum, după ce te-am "speriat" puțin, hai să-ți mai povestim despre ceva:

Punct de atracție: Fântâna cetății
Construită în 17 ani (1623 - 1640); 146 m adâncime
A fost săpată direct în stâncă, de doi prizonieri turci, cărora li se promisese eliberarea la finalizarea lucrării. Dacă au primit recompensa mult așteptată, nu se știe cu siguranță, cert e că otomanii și-au lăsat amprenta, pe vecie, pe pereții fântânii, unde au scrijelit versete din Coran. Dar de ce a fost necesară construirea unei fântâni?

Răspunsul poate l-ai ghicit deja, dar sunt mai multe lucruri de spus aici. Cea mai apropiată sursă de apă era undeva mai jos, la un izvor. Fiind cocoțată pe un deal, având ca rol protejarea locuitorilor săi și beneficind de tehnologia din acele vremuri, nu se putea asigura alimentarea cu apă, fără să se facă legătura directă și VIZIBILĂ între izvor și cetate. Așa că refugiații ieșeau noaptea din fortăreață, luau apă de la izvor și se întoarceau cu gălețile pline. Așa se hidratau. Totuși, acest inconvenient nu a pus probleme... până în martie 1612

Anul ăsta reprezintă o bornă importantă în istoria cetății Râșnov, căci este singura dată când cetatea a fost cucerită. Culmea, nefericitul evenimentul nu s-a produs din cauza forței armate sau ca urmare a degradărilor survenite în urma luptei, ci din cauza "păcătoasei" afaceri cu apa. Cetatea fusese supusă unui asediu foarte eficient, căci inamicii se postaseră fix pe calea pe care o urmau râșnovenii pentru a-și procura apa. Cum oamenii nu pot trăi decât 3,4 zile fără apă, populația a trebuit să cedeze cetatea. Dar au luat o hotărâre importantă: când vor recupera draga lor fortăreață, vor construi o fântână, care să le asigure permanent lichidul vital.

Cetatea Rasnov - fantana cetatii
foto: poze.bbsoft.ro
fantana cetate rasnov


La final, îți mai împărtășim un singur lucru, care nouă ni s-a părut interesant și demn de reținut. Ce înseamnă Râșnov? Trandafir. Explicația, în documentarul de mai jos:...și încă niște chestii de speriat din cetate:

colivie cetatea rasnov

fotografii tortura cetatea rasnov

instrument tortura cetatea rasnov

schelet cetatea rasnov

urs de lemn cetatea rasnov

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

7 comentarii:

 1. Vai cat de superba este cetatea! Pozele sunt fantastice, iar cerul ala albastru...nu mai zic!

  Uite cate obiective turistice faine avem in Romania! Cat de bine ar fi sa fie promovate si cat mai multi turisti straini sa vina sa le vada. Dar cum, cand majoritatea romanilor uita de ele si isi fac concediile toate prin "strainataturi" fara macar sa vada o singura data frumusetile tari.

  Nu stiu altii cum sunt, dar de fiecare data cand am vorbit cu cineva de aici despre Romania, am incercat sa scot in evidenta partile frumoase, cetatile, orasele, castelele, traditiile..am incercat sa ii fac sa vada dincolo de o tara saraca, fosta comunista si mai ales sa vada dincolo de conationalii nostrii ce cersesc pe buna dreptate (ca ii vad si eu) la colturile strazilor de aici...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ne bucuram ca-ti place. Pozele au fost facute pe 8 august 2008. De atunci, am mai vazut-o doar din oras. Speram sa fie la fel de frumoasa inauntru dupa cum ne-o amintim.

  Si iti multumim noi, in locul Romaniei (ca n-are grai,ca alfel iti multumea ea), ca promovezi partea frumoasa a Romaniei. Poate vei reusi sa schimbi parerea francezilor despre romani. Nu suntem atat de rai si tara noastra e chiar frumoasa. Prea frumoasa, am indrazni sa spunem!

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumoasa cetatea!Multumim pentru detalii, nici nu am stiut ca avem locuri atat de interesante!Popularizati aceste valori ca sa afle cat mai multa lume despre ele!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim pentru aprecieri. Am incercat sa povestim doar despre lucrurile interesante, care o deosebesc de alte cetati si care nu plictisesc. O sa popularizam cum putem mai bine locurile frumoase din Romania, dar trebuie sa ne ajuti si tu: cu cate un like, un comentariu (ca acesta, multumim pt el), un share pe la prieteni. Astfel, afla mai multa lume de ele si consideram ca asa vor avea un viitor mai bun

  RăspundețiȘtergere