Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 iunie 2012

Pestera Mare de la Meresti: 1,5 km de frumusete rupestra

La rugămintea Ancăi Lupu, adresată pe Facebook, ne grăbim să cotinuăm povestea din Cheile Vârghișului. Așadar, ne-am oprit în dreptul celui de-al treilea pod. Hai să-l traversăm. Am ajuns cu bine pe malul celălalt, da? Bun așa. Ia uită-te în față. Vezi un mic indicator spre dreapta? Ok. Păi, hai să-l urmăm. După nici 5 minute, vom găsi două băncuțe din lemn. De acolo, uitându-te în sus, vei vedea niște scări abrupte. Eh, parcă te-ai așeza un pic pe bănci, înainte să abordezi ascensiunea, nu? Ok. Nicio problemă. Când ți-ai făcut curaj, hai să urcăm pe scări, care ne vor duce fix în Peștera Mare de la Merești, cunoscută și ca Peștera Orban Balazs.

scara spre pestera mare cheile varghisului

Peștera are aproximativ 1 km și jumătate - d'asta se numește MARE - , are multe culoare pe unde să te strecori, dar ATENȚIE! o faci pe cont propriu. Ca în toate celelalte grote din Cheile Vârghișului, peșterile nu sunt iluminate și nici nu sunt amenajate cu pasarele sau alte construcții ajutătoare vizitării. O lanternă puternică și încălțăminte cu aderență sporită își vor face treaba, ca să poți explora cât mai mult.

culoar pestera mare de la meresti

in pestera mare de la meresti cheile varghisului

interior pestera mare de la meresti

interior pestera mare de la meresti

interior pestera mare de la meresti

interior pestera mare de la meresti

interior pestera mare de la meresti

la pestera mare de la meresti cheile varghisului

Deși i se spune "de la Merești", mai aproape de ea nu e localitatea asta, ci comuna Vârghiș, de unde am pornit spre chei. Dar de ce i se mai spune "Peștera Orban Balazs"? În primul rând, ne aflăm în Covasna. Nu se putea ca ungurii să nu-și marcheze teritoriul! În al doilea rând, se pare că acest domn, care a fost scriitor, etnograf, istoric și politician, este mândrul autor al unei monografii dedicată Ținutului Secuiesc, considerată o adevărată capodoperă. A vizitat fiecare localitate, ruină, raritate naturală. A fotografiat și notat tot ce a văzut. Astfel, între 1868-1873, a publicat cartea în 6 volume „Descrierea Ținutului Secuiesc pe criterii istorice, arheologice, naturale și etnice”. Nu am citit-o, dar suntem siguri că în ea a povestit și despre această peșteră. Așa s-a ales grota asta cu numele lui Orban Balazs. În interior, la 100 de ani de la moartea autorului, s-a pus o placă. Iat-o:

orban balazs centenarium pestera mare meresti

Ce ne-a plăcut foarte tare aici nu a fost peștera în sine, ci modalitatea de a ajunge la ea. Pe scări. Sunt solide și, nesperat, nu se mișcă! Ia privește-le:

coborare de la pestera mare cheile varghisului

coborare de la pestera mare cheile varghisului

scara spre pestera mare cheile varghisului

scara spre pestera mare cheile varghisului

spre pestera mare cheile varghisului

spre pestera mare cheile varghisului


Dacă nu te-am convins până acum să vii aici, îți mai arătăm niște poze, care suntem siguri că o să te facă să-ți dorești să explorezi minunăția asta naturală. Despre ce urmează să povestim în seria dedicată Cheilor Vârghișului? Despre niște lanțuri. Vrei detalii? Le vei găsi în episodul următor, așa că nu uita să revii pe la noi.

Una din cele două bănci, despre care am amintit la începutul poveștii
banca langa pestera mare cheile varghisului

Panglică în culorile steagului Ungariei. Ți-am zis că maghiarii își marchează terenul:D 
panglica steag ungaria pestera cheile varghisului

pestera mare de la meresti cheile varghisului

pestera orban balazs cheile varghisului

placi pestera mare de la meresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. Unde tot gasiti voi locurile astea faine prin care umblati ;)?! :))

  RăspundețiȘtergere
 2. :)) poate o sa scriem un articol despre cum ne vin ideile de plecat. De cheile astea cred ca am dat intamplator, navigand prin Google Earth, apoi am citit pe blogul magiamuntelui.blogspot.com despre ele si cand am vazut pozele de acolo, nu ne-au mai iesit din cap. Bine ca am ajuns sa le vedem!;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Cîteva observaţii,fără răutate
  E f.bine că cineva a scris despre anumite zone ale Romaniei,chiar dacă acela nu este romăn.Multe referiri la istoria Romaniei sînt făcute de oameni care poate nici nu au trecut cu piciorul pe aici.Important este ce au relatat.Din păcate scrierile ,sau descrierile ,istoriei făcute de noi(romănii)sînt puţine şi discutabile ca veridicitate.Asta-i.Mergem mai departe.Din păcate pentru noi ,ungurii sînt mult mai uniţi decît romanii,şi au lăsat mai multe dovezi ale istoriei lor decît noi.
  Una din poze arată steagul Franţei(dacă nu este prelucrată) iar cealaltă întradevăr steagul Ungariei.Păi steagul Romaniei cred că este şi pe Himalaia.Eu am cam lăsat însemnele Romaniei pe unde am trecut.
  Cred că intr-un jurnal turistic ar trebui să uităm de probleme etnice sau istorice,chiar dacă sînt dureroase.
  Am citit toate episoadele Cheilor şi vă mulţumesc pentru informaţii.Şi totuşi sînt romăn.
  Mecanturist Galati

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ati venit la bord!
   Orice opinie, daca este argumentata si lipsita de jigniri, nu are cum sa ma supere, ba din contra.
   Ca sa va raspund, nu ma deranjeaza ca Orban Balazs a scris despre Tinutul Secuiesc, bravo lui, nici ca Bram Stoker a descris Transilvania sau Jules Verne castelul din Carpati. Nici nu am mentionat in articol vreun deranj in acest sens.
   Una dintre bunicile mele este unguroaica si, nu doar din aceasta pricina, am o mare stima pentru poporul ungar. Inclusiv iscusinta lor de "a-si marca teritoriul" intr-o alta tara o apreciez si, prin acest articol si altele, incerc sa spun ca si noi am putea face la fel, ca ei sunt un bun exemplu de urmat. Deci nu am nicio problema etnica/istorica si niciun articol de pe acest blog, compus din jurnale turistice, nu va fi alterat de asemenea deficiente.
   In alta ordine de idei, in ambele poze unde apar steaguri, ele sunt ale Ungariei, doar ca intr-una din ele verdele este mai inchis si poate da iluzia de steagul Frantei. Dar noi de ce nu ne mandrim cu steagul nostru la noi in tara, chiar si in aceasta pestera? De ce doar ungurii sa fie mandri?

   Ștergere