Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 14 iunie 2012

Lanturile de la Cheile Varghisului - Frumoase, dar degeaba

Asta e concluzia la care am ajuns după ce le-am "testat". Adică sunt trainice și înfrumusețează peisajul, dar nu-și au rostul pe un traseu accesibil. Da, e o râpă în stânga ta și cărarea e foarte îngustă în acea porțiune, dar chiar n-am avut nevoie să ne ușurăm ascensiunea, folosindu-le. Doar le-am manevrat puțin să vedem dacă-s bune și și-ar face treaba. Răspunsul e pozitiv. Sunt ok. Ar fi de ajutor doar când terenul e mai umed, altfel, cu un pic de grijă (necesară mereu pe munte), te descurci și fără ele.

Le vezi funcția "estetică" și afli cum ajungi la ele, mai jos.

lanturi cheile varghisului

Dacă nu ai timp destul la dispoziție și vii aici doar ca să vezi ceva spectaculos, nu doar ca să te bucuri de natură, nu merită să te deplasezi până la lanțuri. Dacă vrei să ajungi la Merești sau să vizitezi toată porțiunea de chei, fără să faci cunoștință cu apă (cum ai fi nevoit pe marcajul cruce albastră), atunci vei trece și pe la ele. 

De la cel de-al treilea pod, nu faci dreapta spre Peștera Mare/Orban Balazs, ci stânga și urmezi marcajul bandă galbenă. La nici 10 minute, după un pic de urcuș, vei da de primele lanțuri. Drumul e frumos, căci e îngust și lanțurile îl fac să pară mai "fioros", mai "aventuros", așa că, dacă vrei recomandarea noastră, îți zicem să te duci până la ele. 

Mergând spre lanțuri, am dat de 3 copaci așezați unul după altul. Ne-au impresionat
3 copaci in sir cheile varghisului

De aici începe urcușul spre lanțuri 
carare spre lanturi cheille varghisului

Un pic din frumusețea cheilor, așa cum se vede de pe traseu 
cheie in cheile varghisului

lanturi cheile varghisului

lanturi cheile varghisului

lanturi cheile varghisului

lanturi cheile varghisului

Tot în zonă sunt câțiva pereți numa' buni de escaladă. Pitoanele sunt pregătite
piton escaladare cheile varghisului

Urmează ultimul episod din seria dedicată Cheilor Vârghișului. Vom vorbi despre Gaura Tătarilor - cea mai frumoasă de aici. Pare vie...
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI