Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 10 iunie 2012

Cheile Varghisului: Podurile si Sura Cailor

După o introducere mai amplă, care sperăm că-ți va fi de folos dacă vei dori să vii pe aici, suntem de părere că e timpul să pornim în explorarea cheilor. Atâta le-am lăudat, încât trebuie să arătăm că nu au fost doar vorbe goale. Azi vorbim de 3 poduri frumoase foc și de Peștera Șura Cailor.

panorama cheile varghisului

Am parcat mașina pe marginea drumului forestier, imediat lângă panouri și indicatoare. După 45 de minute de călătorit pe un drum extrem de accidentat, urma să primim "tratamentul": delectare cu frumuseți, una mai delicioasă decât cealaltă.

De la panouri, indicatoare și afișul unde sunt afișate taxele de vizitare (detalii AICI), ne-am început incursiunea spre chei, pe o cărare care străbate un câmp larg - îl vezi AICI. Într-o parte - mirare! - un coș de gunoi mare și câteva wc-uri improvizate (ca cele de la țară). O primă impresie bună: departe de civilizație, am dat de...civilizație!

După aproximativ 5 minute, vedem intrarea în chei și marcajul cruce albastră. Adică un pod din lemn, pe care e agățată o placă. Pe placă e desenat un urs și e notată aceeași avertizare în 3 limbi - maghiară, română, engleză. În această ordine! Podul este foarte stabil, așa că nu ai de ce să-ți faci griji traversându-l. Nu același lucru se poate spune despre podul nr. 2.

podetul 1 cheile varghisului

podetul 1 cheile varghisului

podetul 1 cheile varghisului

podetul 1 cheile varghisului

podetul 1 cheile varghisului

Până la puntea secundă mai ai de mers doar 5 minute. Traseul va continua lin, pe o potecă destul de largă, dar înainte de a vedea podețul va trebui să te strecori prin o secțiune îngustă de roci. O să-ți placă!

traseu cruce albastra cheile varghisului

traseu cruce albastra cheile varghisului

traseu cruce albastra cheile varghisului

După ce ai "supraviețuit" pietrelor care păreau să-ți blocheze înaintarea, pe stânga, vei vedea podul numărul 2. E mișcător. Și cu asta am cam zis totul despre el. Ba nu. O precizare: cu cât mergi mai repede pe el, cu atât se mișcă mai repede. Chiar dacă ai chef de o aventură pe cinste, abține-te! Te poți trezi în apă și în drumul tău spre Vârghiș te poți lovi rău de tot de pietrele care-l populează. Ca să nu mai adăugăm că poți rupe podul și, astfel, îi împiedici pe alți turiști să viziteze cheile. Sfatul nostru va fi întărit la fața locului, prin mesajul de pe o placă de la unul din capetele podului: "NU SĂRIȚI PE POD! MULȚUMIM!"

podetul 2 cheile varghisului

urme palme capat pod 2 cheile varghisului
la baza podului nr. 2
După ce ai trecut prin emoțiile generate de traversarea celui de-al doilea pod, meriți un moment de repaos. Cum ajungi pe celălalt mal, vei nimeri într-o poieniță, unde câteva băncuțe din lemn te așteaptă cu mare drag să...te așezi pe ele.

popas cheile varghisului

De aici, cărarea va continua pe marginea apei, fără să urce sau să coboare. Floare la ureche! Vei trece pe lângă Grohotișul Mare, care e o aglomerare de pietre, pe care nu le vei vedea decât dacă le cauți. Se află cam la 8 minute de poieniță, pe partea stângă. Nu te sfătuim, însă, să zăbovești prea mult în zonă. Nu știi cât de stabile sunt și sigur nu o să-ți placă eventuala priveliște a mii de pietre care se prăvălesc peste tine!!!

grohotisul mare cheile varghisului

traseu cruce albastra cheile varghisului
pe traseul cu marcajul cruce albastră
Apoi, urmează podul nr. 3. De la cel de-al doilea până la ăsta, am făcut aproximativ 20 de minute, cu tot cu sesiuni foto ad-hoc. A treia punte este la fel de stabilă ca prima, dar asta e mai specială, pentru că e un punct de reper. 

scara podet 3 cheile varghisului
scară spre podul nr. 3
podetul 3 cheile varghisului

podetul 3 si pestera sura cailor cheile varghisului

În fața lui, pe partea stângă, se deschide o gaură mareee, neagrăăă și adâncăăă. Aia e Peștera Șura Cailor. Nu e nimic super-spectaculos în ea, dar după ce te-ai băgat în grotă, nu încerca prea mult să dibuiești ceva prin întuneric, mai bine întoarce-te și privește din peșteră, afară. Imaginea din fața ta te va lăsa fără cuvinte. Cel puțin, acesta a fost efectul pe care l-am simțit noi.

pestera sura cailor cheile varghisului

pestera sura cailor cheile varghisului

pestera sura cailor cheile varghisului

vedere din pestera sura cailor cheile varghisului

vedere din pestera sura cailor cheile varghisului

Spuneam că podețul numărul 3 e un punct de reper. La un capăt e Peștera Șura Cailor, iar la celălalt e un indicator spre dreapta, către Peștera Mare de la Merești. Subiectul episodului următor - vezi AICI. De la acel indicator, poți merge și spre stânga, pe traseul marcat cu bandă galbenă, pe unde ajungi, la un moment dat, la o porțiune pe unde trecerea este facilitată de lanțuri. Vom povesti și de asta. Așa că... fii prin preajmă, că urmează lucruri și mai interesante.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

Un comentariu:

  1. Acum cateva minute, pe Facebook:

    Anca Lupu Salutare! Cand vine urmatoarea parte? O astept cu sufletul la gura, vreau sa ajung acolo peste 3 zile :)

    Hai la Bord ‎Salutare si bine ai venit la bord!:) atunci ne grabim sa povestim azi despre ea, adica despre Pestera de la Meresti. Urmeaza, apoi, sectiunea cu lanturi si Pestera Tatarilor - cea mai faina dintre toate. Speram sa ne incadram pana pleci;)

    RăspundețiȘtergere