Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 21 iunie 2012

Calnic: satul cu doua biserici-bijuterii

La 12 km de Sfântu Gheorghe, în mijlocul unui câmp aflat la "mila" razelor de soare, se găsește un sat, aparent banal și cu nimic mai deosebit decât altele. Este doar o impresie. Greșită! 

Deși are un nume urât (provine din slavă și înseamnă "noroios"), Calnicul te va surprinde cu două biserici minunate, adevărate bijuterii ale religiei. 

Hai să le descoperim împreună!

interior biserica unitariana calnic covasna
În Biserica unitariană

Nu-i așa că deja imaginea de mai sus ți-a atras atenția? Dar până vom povesti despre ea, hai să vedem cum ajungi în Calnic.

Venind dinspre Sfântu Gheorghe, de pe DN 12, faci stânga spre Valea Crișului și urmezi DJ 121 A. Chiar înainte de a intra în comuna asta, faci dreapta, pe DC 30, și după aproximativ 1 km vei întâlni primele case ale Calnicului. Dacă mergi tot înainte, vei nimeri față-n față cu o biserică, stând semeață într-o intersecție. Asta e prima bijuterie cu care satul vrea să-ți încânte privirea.

Și, ca orice nestemată care se respectă, accesul spre ea nu e foarte facil, lăcașul de cult fiind protejat de un zid, care o ascunde de privirile indiscrete. Odată ajuns în curtea bisericii, care-i reformată apropo, vei fi întâmpinat, mai întâi, de un turn-clopotniță aflat pe Lista Monumentelor Istorice . A fost construit la finalul secolului XVII sau începutul veacului următor, dar datele istorice nu sunt chiar atât de importante. Ceea ce îl face cu adevărat deosebit este faptul că la ridicarea lui nu s-a folosit vreun cui metalic! Și, totuși, la etatea considerabilă cu care se poate lăuda, afișează o imagine falnică, demnă de un tinerel, nu de un turn-moșulică!

biserica si clopotnita reformata calnic


Acum, că ai văzut turnul, îți poți îndrepta privirea spre biserica ridicată în Evul Mediu. Este simplă și poate asta e cauza pentru care e așa frumoasă. Din păcate, pe 3 iunie 2012, la ora 16:30, era închisă, așa că nu am putut face cunoștință decât din exterior. Nu am insistat să-l căutăm pe îngrijitorul bisericii, pentru că timpul ne presa (trebuia să ne întoarcem în aceeași zi în București) și mai aveam o capodoperă de vizitat. Mai drăguță decât prima!

biserica reformata calnic


poarta intrare biserica reformata calnic


Așadar, urmând ulița din stânga primei biserici (vezi exact la finalul articolului), ajungem destul de repede la cel de-al doilea lăcaș de cult care ne interesează.

Ne dăm seama, chiar de la intrare, că urmează să pătrundem într-un tărâm al frumuseții, căci suntem "întâmpinați" de o poartă sculptată în lemn. O minunăție! Iat-o:

poarta intrare biserica unitariana calnic


Deschizând poarta, un sunet strident se pornește să ne irite urechile. Ușa scârțâia din toți rărunchii și era deja evident că am atras atenția întregului sat. Probabil, ăsta e un semnal pentru a se ști când apare un nou turist prin preajmă. Ne-am grăbit să scăpăm de sub ochii localnicilor și, după ce am scăpat de ușa buclucașă, am "navigat" pe o alee, flancată de arbori înalți.

În capătul ei ne aștepta...un nou turn clopotniță. Tot monument istoric și tot fără cuie metalice în structură!

biserica si clopotnita unitariana calnic


Iar în dreapta - cuminte, liniștită și tot simplă (la exterior) - stătea biserica. Unitariană. Când am pătruns în incinta ei de dimensiuni reduse, nu ne-am mai fi dat plecați! Și asta, din două motive:

1-canicula începuse deja să-și arate colții chiar de la începutul lui iunie și înăuntru era o răcoooare delicioasă!
2-interiorul era invadat de un albastru pitoresc, liniștitor, superb, care te încânta și te hipnotiza.


intrare biserica unitariana calnic covasna


După câteva momente de acomodare cu mediul rece și albastru, am privit în sus. Spre tavan. Și nu ne-am putut abține să nu scoatem niște "wow-uri" și "ohhh-uri". Era așa de frumos...cum niciun cuvânt nu l-ar putea descrie. Un tavan casetat, pictat cu măiestrie, în culori vii, strecurate pe lângă albastrul dominant. Ahhh...nu ne mai săturam să-l privim! Vezi prima imagine din articol

Când am avut totuși nerușinarea să ne desprindem privirile de la tavanul minunat, degetele noastre au pornit în explorarea cărților de rugăciuni (care se cântă!), aflate deasupra băncilor de un alb imaculat, gata pregătite să-i ajute pe enoriași în a găsi mai repede drumul spre divinitate.

carte rugaciuni biserica unitariana calnic

carte rugaciuni biserica unitariana calnic


A venit momentul să-ți spunem ceva și despre istoria locului. Biserica datează din 1674, iar turnul-clopotniță - din 1781. Și e de reținut faptul că tavanul casetat se afla, cândva, unde altundeva decât în prima biserică pe care am vizitat-o în Calnic!

Când am ieșit din biserică, nu am plecat direct la mașină, ci am trecut de o nouă poartă frumos sculptată (ambele fiind creația meșterilor populari Dénes Nemes și András Bálint), pentru a ajunge în cimitir. 


muscata mormant cimitir calnic covasna


Am trecut și de locurile de veci și am dat de...un stejar secular, cu trunchiul gros de 5 m. E monument al naturii, așa că merită să ne încheiem articolul despre Calnic, cu el. 

Eh, ce ziceți? Frumos "copăcelul"?

stejar monument al naturii calnic covasna

biserici calnic vedere din satelit
obiectivele, așa cum se văd din satelit. Mulțumiri Google Earth:D
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI