Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 30 iunie 2012

Baile Harghita: noaptea - BauBau, ziua - WowWow

2 iunie 2012. Ora 22. Cotim de pe DN 13A (care leagă Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc) și intrăm pe DJ 138A. Farurile mașinii luminează, cu precauție și oarecare reținere, cei 7 km pe care-i are de parcurs până în Băile Harghita. În jur nu se zărește decât un întuneric dens și apăsător, dar după câtva timp ne dăm seama că drumul este străjuit de brazi. Înalți, amenințători. Hmmm... nu ar fi cazul să ne întoarcem? 

panorama harghita baiAjungem, după niște minute care ni s-au părut o veșnicie, în stațiune. Care pare închisă. Doar câteva becuri strălucesc la porțile câtorva pensiuni, care sunt ferecate bine și nu sunt dornice de oaspeți. În rest, liniște. Niciun om. Nici măcar un amărât de câine! Deja devine suspect: am ajuns în "stațiunea-fantomă"? Din nou, nu ar mai bine să ne întoarcem?

Ne găsim de cazare la pensiunea "Tirol", undeva pe drum, mai jos, în afara stațiunii. 110 ron/camera dublă. Cam mult. Dar nu putem emite pretenții, în condițiile date. Camera arată bine, oricum, și patroana ne-a urat "Bun venit" cu tărie și chec. Hotărâm să le mai dăm băilor o șansă. Bine am făcut!

Pe lumină, stațiunea nu mai arată așa de speriată de lume și nici nu mai e un cadru ideal pentru un film de groază. Asta, dacă închidem ochii la iazul de decantare (detalii într-un articol viitor) și apa roșie (ca din Infern scoasă) provenită de la izvoarele apelor minerale. Adevărul este că aici "viața" ține doar 4 luni pe an, cât e zăpadă. E o stațiune de sporturi de iarnă, renumită mai ales pentru biathlon. Apropo, aici s-a antrenat Eva Tofalvi, campioana României și premianta la Cupa Mondială din 2008 și 2009, într-un sport tare frumos, care combină tirul cu schi fond. 

Iată țintele de pe pista de biathlon, care arată foarte îngrijit. A fost construită în 2008, deci nu au trecut prea mulți ani ca să se degradeze;)

biathlon harghita bai

Vara, doar puțini oameni vin pe aici. Ori aventurierii (ca să "dovedească" traseele din parcul de aventuri "Balu Park" - vorbim AICI despre el), ori bătrâneii, care profită la maximum de puteriile terapeutice ale izvoarelor și mofetelor. Dacă-ți sună cunoscut termenul ăsta de mofetă, știi de unde să-l iei. De AICI și AICI

Noi am apucat să vedem doar izvorul "Vallato"/"Interogatorul", pe care-l găsești lângă camping și vis-a-vis de mofeta acoperită, care funcționează doar între 1 mai și 1 noiembrie. Cică numele acestui izvor se explică prin temperatura sa constantă atât iarna, cât și vara: 7,5 °C.

Campingul
camping harghita bai

amenajare vallato baile harghita

bazin vallato baile harghita

izvorul vallato baile harghita

izvorul vallato baile harghita
izvorul vallato baile harghita

informatii izvorul vallato baile harghita
Ca de obicei, click pe imagine, pentru a o consulta în detaliu
Ce ne-a mai plăcut a fost în spate. În spatele izvorului. Cărări printr-o pădurice și podețe peste apa care se scurgea de la izvor. Roșie ca focul!

carare langa izvorul vallato

podet langa izvorul vallato

pe podet harghita bai

insecta harghita bai

Încheiem povestea de azi arătându-ți alte poze de prin stațiune și oferindu-ți câteva informații, care te-ar putea interesa. Dar nu uita că n-am terminat relatarea despre Harghita Băi. Urmează Balu Park și iazul de decantare.

Așadar, Băile Harghita sunt cocoțate între 1250 și 1400 m, pe creasta estică a masivului Harghita-Ciceu. Țin administrativ de Miercurea Ciuc, cu care sunt legate de strada Harghita, lungă de 23 km. Stațiunea este doar de interes local, așa că nu putem să avem mari pretenții de amenajare sau să ne așteptăm să vedem valuri de turiști. Și totuși, amprenta ungurească se vede din plin. Totul e ordonat, curat și scris în 3 limbi (maghiară, română, engleză). Din păcate, sunt destule case dărăpănate și poluarea e mare (din cauza fostei exploatări care a generat iazul de decantare), dar per total se vede că a existat interes și s-a realizat cât s-a putut, cât a permis bugetul.

papadie harghita bai

borna kilometrica harghita bai

furnal baile harghita

cabana in harghita bai

cabana darapanata in harghita bai

vaca si cal harghita bai

Ca poziționare, stațiunea e foarte bine așezată, într-un loc unde numai dacă nu vrei, nu-l exploatezi iarna. Aici se face simțit, din plin, efectul de bazin, care cauzează un frig extrem, ținând iarna timp de 4 luni și ridicând zăpada la 60-70 cm.

Pârtii de schi sunt 4: 
  • Csipike (ușoară, 316 m lungime; 47 m diferență de nivel)
  • Kossuth Mic (450 m lungime; 83 m diferență de nivel)
  • Kossuth (3 brațe - negru [640 m lungime]; roșu [820 m lungime]; albastru [1000 m]; 120 m diferență de nivel)
  • Miklos (grea; 450 m lungime)
Dacă nu iubești frigul și vrei s-o explorezi vara, dar să nu te simți singur, atunci vino pe 20 august, de Ziua Apei Minerale. Tot atunci e sărbătorit și Sfântul Ștefan. Să te ții de câtă mâncare și dansuri ungurești o să ai parte!

Iar dacă vrei să vezi mereu cum "stă treaba", accesează singurul webcam din stațiune, îndreptat spre singura parcare recunoscută oficial, din fața parcului de aventuri Balu Park și în fața cabanei Harghita, cea din imaginea următoare:

cabana harghita in baile harghita
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI