Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 20 mai 2012

Wikipedia ajunge pe cladiri. Pe cand si in Romania?

De la Radu, via RedOrbit, tocmai am aflat de o idee GENIALĂ. Dar pe cât de grozavă este, pe atât de departe e de România. Din păcate... Dar hai să vedem despre ce e vorba. 

Shire Hall, 1724. Aici s-au ținut unele dintre cele mai celebre procese din istoria britanică. În prezent, e folosită pentru reuniuni ale comunității locale, nunți, conferințe s.a.
shire hall wikipedia


În Monnouth, un orășel de 8.877 de locuitori din Marea Britanie, toate obiectivele turistice, magazinele, locurile de întâlnire și cam tot ce e important în localitate beneficiază de plăci/panouri/stickere/afișe. Până aici, nimic deosebit. Acum vine partea interesantă. Pe acele suporturi de informație se găsesc coduri QR, care atunci când sunt scanate prin intermediul unui smartphone te direcționează către articolul Wikipedia aferent acelui punct de interes. Cool, nu? Așa se face turism. Așa ar trebui să se facă și în țara noastră.

shire hall monmouth wikipedia

Monmouth a devenit ieri, pe 19 mai 2012, primul oraș Wikipedia din lume! Comparând cu România, conform recensământului din 2002, există 12 orașe care au între 8000 și 9000 de locuitori - deci cam la fel de populate ca orașul britanic. Cum ar fi ca Bicaz, Călimănești, Dumbrăveni, Chișineu-Criș, Segarcea, Săveni, Câmpeni, Cehu Silvaniei, Nădlac, Buziaș, Fieni sau Târgu Bujor să devină primul oraș Wikipedia din România, al doilea din Europa și din lume? Nu-i așa că ar suna bine și că ar fi o mișcare super-inteligentă de branding de țară?

Noi zicem că da. Și costurile nu ar fi mari. Pe Wikipedia poate scrie oricine, atât timp cât dispune de o conexiune la internet, iar în Monmouth toată comunitatea s-a implicat să contribuie cu cât mai multe articole despre oraș și obiectivele sale. Nu credem că în România interesul ar fi mai mic, având în vedere că mai toți utilizatorii de internet apelează la această enciclopedie online pentru a se informa.

Penetrarea smartphone-urilor pe piața din România este încă modestă (în noiembrie 2011, doar 8,4% dintre deținătorii de telefoane mobile erau posesori de telefoane inteligente), dar în maxim 2 ani se va ajunge la un adevărat fenomen național. 

Costurile unei plăci, afiș sau sticker chiar nu va afecta mult bugetul unei primării, dar dacă ar exista edili prea zgârciți, comunitatea locală ar putea contribui cu o sumă modică pentru a realiza aceste suporturi informaționale. Și asta pentru că toți localnicii ar profita de promovarea inedită a orașului lor. Păi, nu? Noi ne-am duce în localitatea aia și numai pentru a vedea cum funcționează această formă interesantă de promovare, ne-am lăsa banii la un hotel, la un restaurant, încă niște lei la un muzeu, am plăti pentru transportul în comun local, ar crește traficul în gară, am povesti pe blog și ar veni mai mulți turiști. Numai beneficii! 

Deci, luăm exemplu de la Monmouth? Avem o țară așa de faină, merită turism pe măsură!

primul oras wikipedia

surse foto: itv, RedOrbit
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

  1. Super, propun ca Tecuci sa inceapa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oho, Tecuciul e mult mai mare ca Monmouth. Are peste 42000 de locuitori. O sa fie mai mult de lucru decat in orasele mentionate de noi. Dar bine ar fi ca vreun oras sa preia aceasta idee interesanta. De ce nu, chiar Tecuci?

    P.S. Alta parere, de la Zoly Szasz, pe Facebook: "S-a demonstrat ca exista firme media care modifica wikipedia dupa placul lor, nu stiu cat este de buna ideea".

    RăspundețiȘtergere