Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 28 mai 2012

Schitul din Postavaru si povestea ultimului pustnic din Romania

onufrie la schit postavaru
foto: Evz
Într-o poieniță din masivul Postăvaru, departe de lume, de agitație, de tot, trăiește domnul Onufrie. Are 63 de ani și a decis, în urmă cu 20, să se retragă în munți, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și pentru a-și căuta mântuirea. Singurii lui prieteni sunt doi câini (Lassie și Ionuț), câteva păsări și o pisică neagră. Până pe 15 august 2009, îl avea și pe măgarul Vasile, dar în acea zi a dispărut fără urmă, probabil fiindu-i furat. Noi l-am cunoscut pe Vasile, cu doar două luni înainte. Acum 3 ani, pe 7 iunie, înainte să ne întoarcem spre Poiana Brașov, am făcut un mic ocol spre schitul lui Onufrie. Am descoperit că poți fii fericit în natură, doar cu strictul necesar, în compania necuvântătoarelor și izolat de civilizație.Viața în creierii munților a decurs relativ liniștită până anul trecut, când Regia Pădurilor Kronstadt (apropo, ăsta e numele în germană al Brașovului) a decis că toate construcțiile ilegale din Postăvaru trebuie demolate. Decizia a venit ca urmare a extinderii domeniului schiabil din Poiana Brașov și a organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Din păcate, și schitul monahului care odată trăia la Mănăstirea Cernica a fost luat în vizor și asta pentru că se află în imediata apropiere a pârtiei Sulinar. Deși lăcașul de cult a fost sfințit de Visarion Rășinăreanu, acest fapt nu a contat pentru autorități, căci nu ține loc de aviz de construcție.

Până la începutul lui mai 2012, viitorul domnului Onufrie și a schitului său drag a fost incert, dar totul s-a rezolvat luna aceasta. În ajutor i-a sărit un avocat, care a reușit să-l scape de belele. Așadar, s-a stabilit că ultimul pustnic al României poate să-și ducă, liniștit, ultimele zile din viață, în natură, așa cum își dorește. 

schit postavaru Parinte-Onofrie
foto: DCNews 

Deși cunoaște fiecare colț al pădurii care-l înconjoară și se înțelege cu urșii și vulpile, pustnicul nu e chiar așa de diferit de noi. Are două aparate de radio, prin intermediul cărora rămâne la curent cu evenimentele care se petrec în lume, deține două telefoane mobile, pe care nu le va folosi decât în extremă urgență, citește Mircea Eliade și chiar are un exemplar, cu autograf, al cărții de științe politice semnată de Adriana Săftoiu, pe care aceasta i-a dăruit-o.

Deși e greu de crezut pentru niște orășeni ca noi, omul este fericit singur, în compania animalelor și a naturii. Ne oferă tuturor un exemplu că nu contează ce mașină ai, unde locuiești sau câți bani ai în cont ca să fii fericit. Tot ce contează e să fii împăcat cu tine însuți. Dacă vrei să-l vizitezi, domnul Onufrie va fi chiar încântat. 

schit postavaru

magar la schitul postavaru
Măgărușul Vasile, surprins cu două luni înainte să dispară
Cum ajungi la schitul pustnicului din Postăvaru?

Trebuie să ajungi în dreptul stâncilor din imaginea următoare. 

stanci postavaru

Ele se pot vedea din Poiana Ruia sau pornind de la cabana Postăvaru, urci puțin în direcția stației terminus a telecabinei, până ajungi la poienița din fotografie.

peisaj postavaru

Când ajungi lângă stânci, în dreapta ta vei vedea o cruce de lemn și o mică potecă, care se strecoară prin pădure. O urmezi și, după o coborâre scurtă, vei da de schit.

spre schitul din postavaru

Cum am aflat de existența acestui lăcaș ascuns într-o poieniță din Postăvaru? Nu de pe internet, nu din presă, nu de la cunoștințe. Pur și simplu, am fost curioși să vedem stâncile alea mai de-aproape. Ajunși lângă ele, am fost atrași de crucea care de-abia se distingea pe fundalul pădurii. Având în vedere că ne-am plimbat mult prin țară, ne-am închipuit că este un semn spre un schit. Și tot din curiozitate, am pornit spre necunoscut, pe cărarea care se ascundea prin pădurea întunecoasă, gândindu-ne că dacă nu dăm în maxim 5 minute de ceva, ne întoarcem, pentru că nu mai aveam timp mult de explorat până să se întunece și trebuia să  ne întoarcem în stațiune. Am avut noroc și am găsit repede schitul. Nu-i cunoșteam povestea atunci, dar ne-a impresionat amplasamentul și chiar după 3 ani ne amintim, cu drag, de el.  

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

10 comentarii:

 1. Acum 3 minute, pe contul nostru de la ToateBlogurile.ro, de la Tuglea Radu: "Fumos articol !"

  RăspundețiȘtergere
 2. Annelis Floroian19 decembrie 2012, 16:24

  Foarte bun si util jurnal.Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pusnica- Vartolomeea - de la man. Tismana se merge pe munte- schitul Cioclovina de Sus- la 3 km -cam 2-3 ore prin padure pe jos.
  Mai jos iar este un schit cu 2 maicute, cu hRAMUL "Sf. ARH.Mihail si Gavril"

  In Tismana in perioada iunie-20 iulie sunt licurici si alt interes mai poate prezenta-moastele Sf. Nicodim de la Tsmana- mana.
  Parintele Vartolomeu de la manastire ,iar e bine sa il cunoasteti.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mai bine nu dati atatea date precise cum se poate ajunge la el....se vor gasi destui hoti dornici sa-i fure chiar si pisica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sau poate mai multi romani se vor regasi pe ei insisi cunoscandu-l pe acest om si ii vor aduce cele trebuincioase. Nu cred ca hotii se vor sinchisi sa urce in varful muntelui,sa oboseasca, cand pot fura mai de la vale si mai consistent

   Ștergere
 5. Multumesc mult pentru informati. Cu 30 de minute in urma am dat peste documentarul despre parintele Onufrie pe youtube,filmare din 2012 aprilie si chiar ma ingrijora soarta lui. Dupa ceva cautari am ajuns aici. Foarte tare.Multumesc si cat mai multe calatori in viitor. :)) La multi ani!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu iti multumesc ca ai trecut pe aici si ca nu ai fost dezamagit.
   Sarbatori Fericite si te mai astept oricand, la bord!

   Ștergere
 6. As dori sa ma ajuti putin.. Din poiana Brasov urci pe partia de schi, pe unde trece telecabina, pana la cabana si acolo dai de acea cruce? Ca nu am inteles prea bine :D Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ehei, nu dai de cruce asa de usor.

   Cel mai bine, urci cu telecabina/telegondola. In functie de transportul pe care-l alegi vei cobori mai mult sau mai putin pana in Poiana Ruia, unde este astazi lacul de acumulare. De aici trebuie sa te orientezi dupa o stanca si o poienita, imaginile zonei le gasesti mai sus.

   Pentru un plus de siguranta in orientare, coboara pana la cabana Postavaru si de aici mergi pe traseu Poiana Ruia-Pestera de Lapte-coborare spre Poiana Brasov. Nu exista indicator spre schit.

   A trecut mult timp de cand n-am mai fost la schit, asa ca,cel mai bine, ar fi sa intrebi cand cobori din telecab/telegond sau la cabana daca mai traieste pustnicul acolo si cum ajungi.

   Succes! :)

   Ștergere
 7. Traieste si acum preacuviosul Parinte cu siguranta am fost onorati chiar astazi de prezenta preacuviosiei Sale mare har are...!

  RăspundețiȘtergere