Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 20 mai 2012

Pestera de Lapte, din Postavaru

De la refugiul despre care am povestit în articolul anterior, puteam să mergem în dreapta (direct spre cabana Postăvaru), înapoi spre Poiana Brașov (20 min) sau în stânga (30 min până la Peștera de Lapte). Înapoi nu aveam de ce să ne întoarcem, căci vremea era faină și de-abia plecaserăm pe traseu. Dacă o luam spre dreapta însemna să ratăm ce era în stânga. Nu ne-a luat mai mult de o secundă să ne hotărâm că Peștera de Lapte e de neratat, numai și pentru numele, cel puțin ciudat.

Peștera de Lapte
pestera de lapte

Cât durează să ajungi la această peșteră inedită? Din Poiana Brașov (din dreptul stației de telecabină), pe cruce roșie+punct albastru: 1h 30 min. Adică, aproximativ 1 oră până la refugiu și de aici mai ai încă jumătate de oră. Pe drum, vei ajunge și la un punct de belvedere, de unde, așezat pe o băncuță de lemn, poți admira stațiunea (vezi imaginea următoare).

panorama poiana brasov

Îți recomandăm să fii atent/ă după ce treci de belvedere, pentru că poți rata peștera, foarte ușor. Va fi pe partea dreaptă a cărării și singurul lucru care o va semnala va fi o mică placă. În rest, nu vei vedea decât o intrare îngustă într-o grotă, ascunsă aproape complet de vegetația sălbatică (vezi prima imagine din articol).

De ce se numește...de lapte? De fapt, mai corect, ar fi Peștera Laptelui de Piatră. "Vinovat" pentru acest apelativ este MontMilch-ul (lapte de munte). Bine, bine, dar e lapte, la propriu, înăuntru? Nuuu. Dar nu-i așa că ar fi fost bine?:D Înăuntru e o aglomerație de minerale de un alb imaculat, cu o consistență asemenea iaurtului, care se depune pe pereții peșterii. Dacă ești pasionat de chimie, ne simțim nevoiți să-ți spunem care sunt aceste minerale: calcit - peste 90%, lublinit, huntit, hidromagnezit.

Caverna are doar o "încăpere", de 175 m lungime, între 14 și 20 m lățime și între 3 și 6 m înălțime. La ce altitudine "viețuiește"? Ei, aici e mai "complicat". Pe placa de la intrare scrie 1285 m, pe indicatorul de lângă refugiu - 1350 m. Având în vedere că pe internet am găsit a doua variantă, înclinâm spre ea, dar cel mai bine e să mergi acolo cu un gps și să verifici altitudinea, dacă ții la exactitate. Noi așa mai făceam uneori, de curiozitate.

Din păcate, noi nu am intrat înăuntru. Nu aveam timp, echipament, curaj și lanterne. Ne-am mulțumit s-o privim din exterior și să "bifăm" un nou obiectiv. Dar, dacă o să avem ocazia, o să fim mai mult decât încântați să-i "savurăm" laptele:D Poate ne scoți tu la o expediție speologică. Ce zici?:)

P.S.1 Uite câteva imagini imortalizate în zona peșterii, în timp ce ne îndreptam spre Poiana Ruia. Va urma.

carare de la pestera de lapte spre cabana postavaru  carare langa pestera de lapte  carare spre cabana postavaru de la pestera de lapte  close-up mugur

P.S.2 Nu am găsit imagini din interior, dar am descoperit o peșteră în Dobrogea, în Dealul Curcuz, care beneficiază de același "lapte". Iată cum ar trebui să arate și Peștera de Lapte din Postăvaru:

pestera_dobrogea cu lapte
foto: info-delta
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI