Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 mai 2012

Parcul din Padurea Trivale: Plimbare printr-un basm

În ultima porțiune pe care am parcurs-o prin Pădurea Trivale (imediat după mănăstirea cu același nume, în direcția orașului), codrul piteștean este amenajat cu băncuțe, poduri, foișoare, felinare. Asta ar fi descrierea pragmatică. Pe noi, însă, decorul (natural și artificial) ne-a determinat să privim parcul dintr-o altă perspectivă: un pic ireală și plină de romantism.

parc trivale pitesti

Colindând pe alei, îmbrățișați de "brațele" groase și lungi ale codrului, înconjurați din toate părțile numai de verde, ne imaginam cum, din clipă-n clipă, se poate ivi o caleașcă trasă de cai dichisiți, din care să coboare, ușor, domnițe drăgălașe, ajutate de cavaleri distinși. Cum, braț la braț, cupluri elegante se bucură de natură, iar tinerele se protejează, cu umbreluțe dantelate, de puținele raze de soare care reușesc să pătrundă prin desiș.

alee trivale pitesti

Vedeam aievea cum îndrăgostiții se așează pe câte o băncuță, unde-și șopteau cuvinte dulci, și parcă auzeam sunetul gingaș al pantofilor când pășeau, plăpând, pe drumul bătătorit de vreme...

verdeata trivale pitesti...apoi, ne-am trezit. Revenisem în realitate. Caleștile fuseseră înlocuite de mașini, fetele renunțaseră la umbreluțe și optaseră pentru ochelari de soare și șepci, iar pantofii fuseseră lăsați acasă, în locul lor, pășind pe cărări, erau sandale și teniși.

Decorul, însă, era același și basmul, deși modern, nu-și pierduse din farmec. Îndrăgostiții tot profitau de aerul  curat, care le stârnea romantismul, copiii alergau în jurul lor, curioși să vadă ce fac "cei mari", iar bătrânii îi priveau cu nostalgie, amintindu-le de iubirile din tinerețe.

pod parc trivale pitesti

pod parc trivale pitesti

Frumosul ăsta de parc a început să fie amenajat, oho, din 1900, când Primăria a apelat la contele Thedeus Graf Lubenschi, din Austria, pentru a cumpăra arbori ornamentali, care să fie plantaţi în parc. S-au comandat, așadar:
  • 25 bucăţi brad
  • 1000 bucăţi pin de Austriam
  • 100 pin rigidă
  • 25 pin cembra
  • 100 pin alb
  • 100 molid
  • 20 măslin sălbatic
  • 100 bucăţi paltin
În 1903, arhitectul peisagist Edouard Redont (cel care a proiectat și cel mai frumos parc din România) s-a ocupat de un plan de înfrumuseţare al parcului. În 1913, arhitectul Pinard din Bucureşti se preocupă, și el,  de împodobirea perimetrului verde. Din păcate, se observă azi că nu au avut destule fonduri la dispoziție pentru a-și pune în aplicare ideile, mai mult ca sigur geniale. Căci, deși e fain, parcul mai are mult până să-l ajungă din urmă pe extraordinarul Romanescu.  

banca graffiti trivale pitesti

Platoul Trivale 
platou trivale pitesti

O vilă cochetă, la ieșirea din parc, pe strada Trivale
vila trivale pitesti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI