Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 4 mai 2012

Moscheea din spatele blocului

Cum ar fi să te trezești în fiecare dimineață în Turcia, dar în același timp să nu părăsești România? Ar fi imposibil, nu-i așa? Ei bine, nu fii atât de sigur/ă. Bucureștenii care locuiesc la Eroii Revoluției au această oportunitate în fiecare zi. Nu trebuie decât să se uite pe geam, în spatele blocului, și dau nas în nas cu o MOSCHEE! Așa că, măcar în primele momente înainte să se dezmeticească din somn, pot crede că s-au trezit într-o țară unde 99% din populație e musulmană!

moschee eroii revolutiei bucuresti

Lângă stația de metrou "Eroii Revoluției" se găsește un magazin "Flanco", încadrat de două blocuri. Cumpărătorii se grăbesc să pătrundă în universul tehnologiilor de ultimă generație și, cei mai mulți, nici nu ridică privirea de la prețurile și specificațiile produselor afișate în vitrină. Dacă s-ar uita, însă, deasupra magazinului, ar avea o surpriză: în spatele prăvăliei high-tech ar vedea un minaret alb, cu acoperiș verde și în vârf cu o semilună. Poate că nu le-ar spune nimic sau, dimpotrivă, ar fi curioși să descopere mai multe. Cei din a doua categorie, s-ar duce în spatele magazinului și al blocurilor, pe strada Constantin Mănescu și s-ar opri la numărul 4. Acolo ar pătrunde într-un alt univers, unde credința în Allah este mai presus de orice.

Flanco și moscheea
flanco moschee eroii revolutiei bucuresti


Mai întâi, curioșii ar vedea o casă din lemn. În mod normal, nu găsești o asemenea construcție lângă o moschee, dar a fost ridicată acolo pentru a suplini spațiul oferit de vechiul lăcaș de cult, care a devenit neîncăpător, după 1990. Apoi, d-abia dibuindu-l în spatele copacilor înalți, ar vedea și minaretul, cu balconașul de unde muezinul ar trebui să-i cheme pe musulmani la rugăciune. Având în vedere amplasamentul său și bunul simț de a nu-i deranja pe vecini, credem că s-a renunțat la această tradiție. Din păcate! Am avut ocazia (n.r. Anda) să aud o asemenea chemare, la moscheea din Mangalia, acum câțiva ani, și m-a impresionat în mod plăcut. Era ca o muzică plăcută, din care se simțea credința profundă. A fost o reală încântare! În locul zgomotului generat de traficul intens din zonă, credem că vecinii moscheii ar aprecia mai mult un îndemn strigat la rugăciune.

moschee eroii revolutiei bucuresti


În jurul lăcașului de cult islamic mișunau miercuri, pe 2 mai 2012, mai multe pisici. Așa că eventualii curioși care s-ar abate pe aici, mai au un motiv să facă un ocol și să ia o pauză de la cumpărăturile de la "Flanco": pot admira felinele în plină acțiune! Containerele de gunoi sunt așezate chiar lângă moschee, iar pisicile zburdau pe acolo, nepăsătoare la frumusețea de lângă ei, ci preocupate numai de "comorile" pe care le-ar fi putut găsi  printre gunoaie. Din păcate, gunoaiele astea sunt o problemă! Se poate observa acest lucru, dacă se dă o raită în jurul templului de cult mahomedan și se ajunge pe o mică alee, chiar în spatele blocurilor. Acolo, deșeurile zac nestingherite sub ferestrele apartamentelor, nepotrivindu-se deloc cu micul spațiu sacru de lângă ele. 

pisica galbena langa moschee eroii revolutiei

pisica langa moschee eroii revolutiei

gunoaie langa moschee eroii revolutiei


Cum a ajuns moscheea să trăiască într-un loc care nu e pe măsura ei? Așa cum îți povesteam și AICI, prin 1906, în Parcul Carol, aflat în imediata apropiere, exista o moschee asemănătoare, cu altarul spre Mecca, construită pe insula artificială care există și în prezent*  undeva între lacul mare și lacul mic, peste care trece podul de beton armat care are graffitiul cu citatul din Oscar Wilde. A fost darul regelui Carol I, în timpul căruia s-a inaugurat parcul cu pricina, pentru musulmanii din Regat. În 1959, comuniștii au demolat-o, iar peste un an s-a construit o clonă - cea pe care o putem admira astăzi. Din păcate, a fost exilată în spatele unor blocuri gri și nu se mai bucură de verdeață. Din păcate...

Moscheea din Parcul Carol. Pe vremuri...
moschee in parcul carol

detaliu minaret moschee bucuresti

minaret moschee eroii revolutiei bucuresti

moschee eroii revolutiei bucuresti

În interior
interior moschee eroii revolutiei
foto: newz.ro

Vedere din satelit, via Google Earth
moschee eroii revolutiei vedere din satelit

* erată semnalată de Octavian Sacota. Mulțumim

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

8 comentarii:

 1. Roxana Lungu4 mai 2012, 21:56

  Trista povestea Moscheii...Moscheea din Mangalia m-a impresionat si pe mine in mod placut, foarte placut...

  RăspundețiȘtergere
 2. e trista situatia ei, dar daca venim mai multi s-o vedem, poate va avea un viitor mai bun. Asta e speranta noastra...

  RăspundețiȘtergere
 3. Comentariu pe Facebook, de la Iulian Sirbu: "am una chiar langa casa, asa ca nu merci! e camuflata in fundatie islamica, nu are minaret, deci nu-ti dai seama exact ce reprezinta"

  RăspundețiȘtergere
 4. Minatetul chiar nu mai e functional? Nu se aude muezinul niciodata la Pieptanari? :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Dan!

   Nu știu dacă minaretul e funcțional, din câte aflasem, în moschee încă se mai țin slujbe. Cum nu locuiesc în zonă și doar trec ocazional prin zonă (când n-am avut niciodată ocazia să aud chemările muezinului) nu pot să-ți răspund. Dacă te interesează mai multe informații, cred că te poți adresa Comunității Musulmane din București: http://www.muftiyat.ro/comunitatea-musulmana-din-romania/comunitati/bucuresti/

   Te mai aștept la bord, oricând! :)

   Ștergere
 5. Am furat o fotografie din postarea dvs. pentru comparatie cu o fotografie mai veche realizata de tatal meu si in care apare doar minaretul. Sper ca nu e cu suparare. Succes pe mai departe si va admir!
  https://www.facebook.com/Valiza-cu-fotografii-499172476890425/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Alexandra!
   Este în regulă :) Scopul este nobil, ai menționat și sursa, chiar cu link-ul, ce mi-aș putea dori mai mult?
   Te mai aștept la bord, oricând, cu drag!

   Ștergere