Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 24 mai 2012

La Scena: La masa cu fantomele

După ce ne-am întors din Japonia direct în realitatea bucureșteană, ne-am zis că mai avem ceva timp de "pierdut" și câțiva bănuți de cheltuit înainte să ne întoarcem acasă. Așa că am poposit într-o casă albă, construită la începutul secolului trecut, de la intersecția Căii Călărașilor cu Strada Mântuleasa. Nici nu am intrat bine că primul instinct a fost s-o luăm la goană. Părea că intrăm într-o casă bântuită, din fiecare cotlon întunecos așteptându-ne să ne iasă în întâmpinare câte o fantomă. Dar am rămas. Și nu am regretat.

Bun venit la clubul-restaurant "La Scena"!

intrare la scena bucuresti

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost "tabla de șah" de pe podea. Apoi, oglinzile, de diferite dimensiuni, din lobby. Deja părea că cineva se joacă cu mințile noastre. Intraserăm într-un univers al enigmelor și al supranaturalului. 

oglinzi la scena bucuresti

Când am dat de salonul cufundat într-un roșu demonic, ne era clar: așa arăta locuința în care intrase Mircea Eliade și unde pierduse noțiunea timpului ("La Țigănci").

salon rosu la scena bucuresti

Clădirea era destul de întunecoasă, ceea ce îi dădea un aer și mai straniu. Dovadă stau imaginile pe care le-am capturat aici, destul de blurate, din cauza luminii slabe sau...poate, pentru că deja începuseră să ne tremure mâinile...

Ne-am hotărât să-i dăm o șansă, deși încă nu ne simțeam prea confortabil. Am ales un salon mare (cel mai luminos), care dădea spre stradă. Tavanul avea stucatură albă, lampadare neîntreținute (care erau destul de sfâșiate...AOLEU!), dar care erau încă frumoase și scaune țapițate, pe care numai în muzee îți mai e dat să le  admiri.
lampadar la scena bucuresti
sursă foto

Nu ne-am așezat bine, că un tânăr chelner ne informează că trebuie să ne mișcăm fundurile de acolo (evident, nu s-a exprimat așa!), pentru că tot salonul este rezervat pentru o serată de poezie. Atunci ne-am dat seama în ce univers pătrunseserăm, de fapt. Unul al sentimentelor profunde, al trăirilor intense și sincere, unde savoarea papilelor gustative se completează de minune cu deliciul artistic. De pe site-ul "La Scena", am aflat, apoi, că a fost deschis acum 10 ani pentru a deveni "un spațiu în care te simți liber și stimulat. Un spațiu care s-ar cuveni invadat de tineri creatori și, mai ales, de publicul tânăr și de toate vârstele". 

usa bucatarie la scena bucuresti

Nu am vrut să deranjăm momentul poetic al serii, așa că l-am ascultat pe ospătar și ne-am mutat într-un salon alăturat, dar nici aici nu am fost "lăsați în pace". Ghinionul a picat pe Ionuț, pentru că s-a așezat fix pe un scaun țapitat care, nu - nu a sucombat sub greutatea lui, ci a fost "revendicat" de același chelner, care avea nevoie de el pentru a suplini numărul de scaune din camera destinată poezii. 

hol la scena bucuresti

După ce ni s-a adus meniul, am observat că specificul localului nu este poezia, ci teatrul. "Un teatru foarte tânăr, de al cărui traseu suntem responsabili noi (La Scena), cei care credem în arta eliberată de corsetul și de aberațiile sistemului". Specialitățile casei poartă numele pieselor care s-au jucat aici și următorul spectacol este chiar diseară, de la ora 20.

masina de cusut la scena bucuresti

Spre deosebire de "Green Tea" (de unde tocmai plecaserăm), prețurile de aici sunt decente, în comparație cu cele practicate în zonă: o porție de clătite - 8 lei, 1 sticlă de Stejar/Timișoreana - 5, cartofi prăjiți (200 g) - 6, mămăligă - 4, ceafă de porc/piept de pui la grătar (200 g) - 12, ciorbă de perișoare/văcuță - 7, omletă -10, ciocolată caldă - 7.

statueta la scena bucuresti

După ce ni s-au adus băuturile, ne-am mai destins și chiar ne-am simțit bine, uitând de fantome, obișnuindu-ne cu semiîntunericul. La toaletă, însă, am avut parte de o surpriză neplăcută (n.r. Anda): apa de la wc nu se trăgea, în vas se găsea un ditamai absorbantul folosit (scârbos, da, știu!) și între cele două compartimente era o fantă destul de mare prin care puteai zări ce face colega de baie! 


toaleta femei la scena bucuresti
la toaletă (femei)
Dar, exceptând neplăcerile de la baie și prima impresie care ne-a dat fiori pe șina spinării, nu putem să nu-ți recomandăm acest loc, dacă vrei să pătrunzi în lumea artiștilor, să te întorci în timp pe vremurile când bunicile utilizau mașini de cusut și când fotoliile nu se cumpărau de la Ikea. Vom reveni, cu siguranță!

motocicleta la scena bucuresti

terasa la scena bucuresti

terasa la scena bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. Am auzit de el! Dar nu imi amintesc sa fi fost vreodata....foarte interesanta ideea de decorare a localului. Chiar interesant.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ni l-a recomandat un coleg de munca de-al lui Ionut. Ne-a zis ca au preturi bune si ca sunt spectacole de teatru. Mmmm... ne-am zis, o combinatie irezistibila. Iar decorul cica inspira atmosfera Bucurestiului de altadata

  RăspundețiȘtergere
 3. hahaha! ce interesant şi amuzant sună aceste impresii ale cuiva care merge prima oară La Scena! Eu îl ştiu probabil de prea mulţi ani şi nu-l mai pot vedea aşa. Nu-mi inspiră niciodată fantome sau frisoane. E printre cele mai confortabile şi elastice localuri de prin bucureşti, mai exact, găseşti un loc pentru orice fel de ieşire - întâlnire romantic-suavă, chat cu prietenii, masă festivă, leneveală pe perne direct pe podea în intimitate - la orice oră din zi. Plus manifestările artistice de toată lauda!
  Ştiaţi că în mansarda La scena are loc vinerea seara cea mai populară milonga (petrecere cu muzică de tango) din oraş?

  RăspundețiȘtergere
 4. prima data, prima impresie. dar ne-am simtit bine, chiar foarte bine. Trebuie sa gustam candva si din spiritul Argentinei. Multzam pentru pont

  RăspundețiȘtergere