Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 mai 2012

Castrul roman Jidava, un pic de istorie langa Campulung

castrul roman jidava
Nu e cel mai cunoscut castru roman de pe teritoriul României. E, totuși, bine conservat. Constituie o reală lecție de istorie despre cei care au contribuit la ceea ce suntem acum: români. De la ei ne-au rămas multe lucruri, denumiri și obiceiuri, iar la Jidava îți poți da seama bine de asta. Uite doar un exemplu: drumurile romane se numeau "Via". Îți sună cunoscut? Data viitoare când te urci într-un mijloc de transport în comun, nu uita să ridici privirea la afișajul unde e trecut traseul. Vei avea surpriza să vezi acel via. De exemplu, în Bucureștiu, traseul autobuzului 104 este Arena Națională - Via Parc Izvor - Piața Operei.

Dacă treci vreodată pe DN 73, în direcția Câmpulung Muscel, nu uita să vizitezi și acest castru. Face parte din istoria noastră și vei afla, uimit/ă poate, cât de multe ne leagă de romani și că încă nu suntem așa de departe de vremurile lor, pe cât credeam.

castrul roman jidava

Dacă te tentează o vizită aici (apropo, castrul este cunoscut și ca Jidova sau Sidova), trebuie să știi cum ajungi, nu? Ei bine, el se află la aproximativ 1 km de Popasul Poiana, pe DN 73, pe dreapta cum mergi spre Câmpulung Muscel și la circa 6,5 km de centrul orașului, în fostul sat/actual cartier Apa Sărată și aparține de localitatea Schitu-Golești. Vezi exact unde e la secțiunea "Locația", de la finalul articolului.

castrul roman jidava

Și pentru că nu ne permitem să te trimitem acolo neinformat/ă, iată câteva lucruri interesante despre castru, așa cum erau notate în 2008, pe placa informativă de la fața locului:

Castrul roman Jidava, de lângă Câmpulung-Muscel, este cel mai important castrum stativum (tabără militară permanentă) din sistemul de fortificații militare defensive, LIMES TRANSALUTANUS (val de pământ dotat cu castre și turnuri de apărare) care se întindea de la Dunăre, din dreptul localității Flămânda (Turnu Măgurele), până la Rucăr, în fața Pasului Bran.

De formă dreptunghiulară (lungime=132m, lățime=98,65m), castrul construit din piatră este înconjurat cu zid de apărare prevăzut cu creneluri de cărămidă, cu turnuri dreptunghiulare la porți și pe laturi, și semicirculare la colțuri.

turn de curtina castru roman jidava
Turn de curtină (care unește flancurile a două bastioane)

În partea centrală a suprafeței castrului au fost clădite:
  • HORREUM (magazia de cereale)
  • clădirea ofițerilor
  • PRINCIPIA (comandamentul)
  • PRAETORIUM (clădirea comandantului castrului)
  • de o parte și de alta, nord-sud, erau plasate barăcile soldaților (HIBERNACULA).

Accesul în castru se făcea prin 4 porți:
  • PORTA PRAETORIA (poarta principală de intrare)
  • PORTA DECUMANA (poarta de ieșire)
  • PORTA DEXTRA (poarta laterală dreapta)
  • PORTA SINISTRA (poarta laterală stânga)

turn de curtina castru roman jidavaComunicarea directă dintre Praetorium și porți se făcea prin drumuri (VIA): VIA PRAETORIA, VIA DECUMANA.

Castrul, în care a staționat o trupă de arcași orientali (Cohors I Flavia Commagenorum), a durat din timpul împăratului Septimius Sever (193-211) până în timpul împăratului Filip Arabul (244-249), când LIMES TRANSALUTANUS a fost străpuns de carpi.

castrul roman jidava vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth


UPDATE 06.02.2013: Cele 5 fotografii care-mi poartă semnătura au fost selecționate pentru a promova acest obiectiv în cadrul unui pliant dedicat castrului roman Jidava

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI