Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 25 mai 2012

Cabana Postavaru: Fata-n fata cu Bucegii

Dacă ai urmărit seria pe care am dedicat-o traseului din Postăvaru, atunci știi că urmează să vezi ceva fain. Foarte fain. Am tot anticipat momentul, știm că ești curios/curioasă, așa că nu te mai ținem pe jar. Acum e rândul cabanei Postăvaru să te surprindă. Nu neapărat prin confort, gustoșenia mâncării sau ospitalitate, ci prin amplasamentul pe care orice agent imobiliar l-ar prezenta unui client ca "trebuie neapărăt să-l vezi"...și ar fi sigur că încheie afacerea.

Așa că...
...atenție mare...
...(se aud bătăi frenetice de tobe)...
...suspansul crește...
...iată ce se vede de pe terasa cabanei:

panorama bucegi de la cabana postavaru

Îți place? Nu-i așa că-i mirific? Ăștia-s Bucegii, așa cum se văd, dragii de ei, de pe terasa (în trepte, o vezi un pic mai jos) a cabanei Postăvaru. Și apropiem puțin imaginea, pentru a scoate Coștila în evidență:

costila vedere de la cabana postavaru

Evident, în realitate este de 1000 de ori mai frumos. Dar panorama nu e vizibilă tot timpul și nu e la fel de faină mereu. Trebuie să nu prinzi prea multă ceață (deci să fie cât de însorit se poate) și, credem noi, iarna ar fi și mai spectaculos, cu crestele invadate de zăpadă și văile inundate de alb. Probabil, ar semăna cu vederea de la cabana Diham:

bucegii la cabana diham martie 2012

Dar cum am ajuns în fața unei asemenea frumuseți?

Din Poiana Ruia, am mai mers câteva minute, trecând pe lângă un container plin de vegetație acvatică, care colecta apele unui izvor. Recomandarea noastră: bea apa direct cum iese din țeavă, nu te atinge de cea din rezervor. Asta dacă ții la sănătatea ta, bineînțeles. Fiind pe munte, ar cam trebui să-ți pese, căci spitalul e la mare depărtare.

După cum poți vedea în harta de mai jos, din poiana respectivă nu mai ai mult până la cabana Postăvaru. Nu trebuie decât să urmezi cărarea pietruită, pe care pot urca atv-uri și mașini de teren. Și, foarte curând, vei da de cabană, care trebuie să știi că a fost fondată acum 129 de ani! (adică în 1883) și că e cocoțată la 1604 m. Deci, pentru o panoramă excepțională asupra munților de care, inevitabil, te vei îndrăgosti la o asemenea altitudine trebuie să ajungi. Cum urci la ea, e strict problema ta! Pe jos sau cu un mijloc de transport.

harta poiana bv - cabana postavaru
am trasat cu galben tot traseul din Poiana Brașov până la cabana Postăvaru, exact pe unde am mers și pe unde ți-am povestit
Dacă alegi prima variantă, trebuie să știi că, din Poiana Brașov, traseele sunt abordabile și nu sunt de speriat, însă dacă vii pe Spinarea Calului, dinspre Timișu de Jos - cum ne-a povestit Larisa, una din călătoarele noastre fidele - e un chin.

Dacă alegi a doua variantă, poți veni cu un atv sau cu telecabina. Dacă optezi pentru transportul pe cablu, va trebui să mai cobori jumătate de oră sau chiar mai puțin, pentru că telecabina te va lăsa un pic mai sus față de cabană. Dar ce cobori, nu uita că trebuie să urci înapoi:D, dacă nu te întorci la civilizație, pe jos.

Revenind la cabană, nu îți putem spune cum e mâncarea sau cazarea, pentru că nu am zăbovit mult (din păcate), așa că putem să-ți dezvăluim doar cum e terasa (are lemn trainic, e în trepte și e o alegere inspirată pentru admirarea spectacolului naturii) și că un Carlsberg (Ionuț) și o Coca-Cola (Anda) au mers foarte bine, "asezonate" cu priveliștea fabuloasă.

terasa in trepte cabana postavaru

banca lemn cabana postavaru

Ne-a plăcut așa de tare aici, încât nu ne putem abține să nu-ți recomandăm locul ca fiind unul dintre cele "must see" în România și, dacă ne-ai întreba unde să fugi într-un week-end (dacă nu locuiești prea departe de Poiana Brașov) sau unde să ai parte de o ieșeală faină la munte, ne-am gândi, aproape instantaneu, la Postăvaru și cabana omonimă.

La final, uite încă 3 poze: cabana și două imagini capturate de pe terasă:

cabana postavaru

marcaje langa cabana postavaru

rucsac si palarie padurar cabana postavaru

Mai avem un motiv (în afara panoramei) care ne-a determinat să ne îndrăgostim de această căsuță montană. Momentan, îți zicem doar atât: e un motiv pufos:D Dacă ți-am stârnit curiozitatea, atunci fii pe fază, pentru că-ți vom spune, în curând, despre ce e vorba.

UPDATE: uite AICI ce ne-a mai atras la cabană

Dacă ai fost aici, dă-ne de știre. Suntem curioși să aflăm dacă și ție ți-a plăcut la fel de mult. 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI