Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 mai 2012

Auzi cum plang ruinele de la Tatarastii de Sus?

Un apus sângeriu se reflectă pe zidurile bătrâne. Au trecut 3 veacuri de când au fost ridicate. La finalul secolului XVIII, erau în plină glorie, zvelte, puternice. Acum, la atâta amar de vreme distanță, este evident că timpul nu le-a iertat. De la turnul odată impunător, care străjuia intrarea, la grajdurile și conacul din care se mai disting doar câteva "amprente", la biserica din capăt, în care nu se mai țin slujbe, tot domeniul care aparținea familiei Bălăceanu este azi un loc blestemat. Doar hoții au mai avut curajul să pătrundă, pentru a-i răpi și ultima fărâmă de demnitate. 

Zidurile de 7-8 m sunt mâncate de buruieni, în biserică zac leșurile animalelor și cei 5400 mp de curte boierească își deplâng soarta nemiloasă. 

Ce turist ar îndrăzni să vină pe tărâmul disperării? 

ruine tatarastii de sus

ruine tatarastii de sus

ruine tatarastii de sus

Noi am avut curaj. Pe 4 martie 2007, în jur de ora 18, pășeam stingheri în curtea familiei Bălăceanu. Apusul nu ne ajuta deloc, oferindu-ne o perspectivă chiar mai sumbră decât cea la care ne așteptam. În biserică, am găsit o cioară. Moartă. Ne-am îngrozit. Zidurile, cufundate în lumina soarelui care se ducea la culcare, păreau că plâng cu lacrimi de sânge. Buruienile și gunoaiele păreau că se strâng în jurul picioarelor noastre, încercând să ne țină captivi într-o lume demult uitată. Și totuși, ne dorim să revenim. Pentru că sunt niște ruine care suferă și tânjesc după un strop de alinare. Pentru că au nevoie de un pic de viață, de glasuri care să le anime firidele. Pentru că în ciuda disperării care pare să strige din fiecare cotlon și cărămidă, sunt încă frumoase. Pentru că merită să fie cunoscute, pentru că asta e singura lor șansă să renască. 

apus ruine tatarastii de sus

apus ruine tatarastii de sus

intrare tarastii de sus


Cum ajungi?

Din Alexandria (56 km), de pe Calea București, treci podul peste râul Vedea și după câțiva metri se face în stânga DJ 504 și îl urmezi până la Tătărăștii de Sus. Treci prin Lăceni, Orbeasca de Jos, Orbeasca de Sus, Olteni, Broșteni, Perii, Brătășani, Trivalea-Moșteni, Lada, Slăvești, Tătărăștii de Jos, Udupu.

Din Videle, pe Șoseaua Pitești, pe DJ 503, treci prin Blejești, Baciu, Purani, Puranii de Sus, Butești, apoi Poeni. De aici, stânga pe DJ 701 și urmează Siliștea, Siliștea Mică, Scurtu-Mare, Scurtu-Slăvești. De aici, mergi înainte aproximativ 5 km până dai de bifurcația cu DJ 504. Faci dreapta, treci prin Slăvești, Tătărăștii de Jos, Udupu și ajungi, apoi, în Tătărăștii de Sus.

În ambele variante, în Tătărăștii de Sus, de la intersecția cu DJ 679E, mergi înainte pe DJ 504 aproximativ 100 m și o să vezi ruinele pe partea dreaptă. Amplasamentul exact îl vezi în secțiunea "Locația", la finalul articolului.

la tatarastii de sus

logan apus

ruina tatarastii de sus

Pozele sunt realizate cu Olympus SP-510 UZ și cu Sony Ericsson K750i.

ruine tatarastii de sus vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth

Explorează, și tu, ruinele!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

 1. Discutie pe Facebook:

  Sofia Flori trist :(

  Hai la Bord ‎din pacate, asa este. Dar daca ruinele devin cunoscute, poate se va trezi cineva sa le salveze.

  Sofia Flori un si mai trist" POATE"...:(...Bine ca oameni ca voi,cu suflet mare si pasionati , le scot in fata si vorbesc despre ele:)...Altcineva nu cred ca o va face.Felicitari!!

  Hai la Bord ‎multumim. stii cum e, speranta moare ultima, asa ca speram ca va fi cineva interesat si de ele, ca merita. Speram...

  RăspundețiȘtergere
 2. mare pacat....in alte tari ...de pe urma unei...''pietre'''...stiu sa faca ''bani''...si la noi se naruiesc cetati,...biserici care puse in valoare....ar fi extraordinar..

  RăspundețiȘtergere